Bor i en gammel hageby: – Det er en perle

Anita Bjønsaas kommer ikke til å flytte før hun må bæres ut.

STORTRIVES: Anita Bjønsaas stortrives i de såkalte «inn- og uthusene» på Lund i Kristiansand, og kan ikke tenke seg noe bedre sted å bo. Hunden Bono er selvsagt helt enig.
 • Line Raaen Osmundsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Noe av det beste ved å bo her er den gode følelsen jeg får bare av å komme inn i nabolaget, sier Anita Bjønsaas.

Hun ønsker oss velkommen til Lund Hageby i Kristiansand, et borettslag som bare for kort tid siden gikk under navnet Lillebo vel.

– Jeg synes Lund Hageby er et veldig koselig og passende navn. For det er nærmest som en liten hageby her. De fine, hvitmalte husene og grønne hekkene gir nesten litt sydenstemning, synes hun.

Nå har hun bodd i de såkalte «inn- og uthusene» i snart 32 år.

– Det er en perle på Lund. Jeg kommer ikke til å flytte herfra før jeg blir båret ut, sier hun og ler.

ÅPENT: Åpen kjøkkenløsning inn mot stuen gjør både stua og kjøkkenet til et sosialt samlingssted. Opprinnelig var de delt i to rom
Les også

I denne hagen bidrar hele familien: – Når man først ser at noe spirer og gror, da spirer det også noe i en selv

Lunt og koselig

Hos Anita og Helge Bjønsaas er det kosen og godfølelsen som er viktigst. Interiøret kommer i annen rekke. Selv om hun selvsagt også er opptatt av å ha det fint rundt seg.

– Det henger jo litt sammen det der, men det viktigste for meg er at hjemmet vårt har sjel, at det er lunt og koselig, og et sted folk synes det er godt å være, sier hun.

Det er ikke vanskelig å skjønne hva hun mener. For inne hos ekteparet er godfølelsen det første man tenker på når man kommer inn. Hjemmet er fylt av god atmosfære, levende lys og friske blomster.

– Jeg synes de moderne minimalistiske husene er kjempeflotte, men jeg kunne nok aldri bodd der selv. Jeg må ha det lunt og heller litt mer maksimalistisk, sier hun.

Både Helge og Anita Bjønsaas er glade i å lage mat, og ha venner på besøk.

– Før i tiden, da Helge var aktiv fotballspiller i Start, var det ikke forskjell på hverdager og helger. Nå er vi på et helt annet sted i livet hvor, helgene blir en herlig avkobling fra jobbhverdagen, og da liker vi godt å invitere venner på besøk.

Les også

– Her skal vi bli gamle, så vi ville ha alt på én flate. Ingen nivåforskjeller, rett inn fra gaten

GAMMEL: Peisen i stua har stått siden husene ble bygget. – Mange hadde nok fjernet den, men jeg liker den veldig godt.
VINDU UT: Fra stua er det direkte utgang til hagen.

Spesielle hus

– Selv om vi bor ganske tett i tett, kan vi leve veldig usjenert i forhold til hverandre. Det er ikke sånn at man følger med på hva naboen foretar seg, forteller hun.

Siden husene er blitt nesten 70 år gamle, finnes det en del regler for hva man kan gjøre med dem. Velforeningen og kommunen har bestemt at husene skal bevares mest mulig i sin opprinnelige form, og det er regler for utbygging og utforming av området rundt huset.

Ifølge Anita Bjønsaas har dette sjelden eller aldri budt på problemer.

– Det er alltid noen som ikke bryr seg, men de aller fleste er veldig flinke til å følge bestemmelsene, sier hun.

Les også

Annette Qvist lagde utleiedel i leiligheten: – Det har vært lønnsomt!

HJEMMELAGET: Salongbordet hjemme hos paret er laget av en gammel kabeltrommel.
SPISEBORD: Hun mener selv at stilen hennes er en god blanding av bling bling og det rustikke. Veggen bak spisebordet er det siste interiørprosjektet.

Nytt og gammelt

Vakre ting med sjel og historie står sentralt i innredningen hennes.

Derfor utgjør interiøret hennes en god blanding av nytt og gammel. Hun har planlagt godt og skapt et hjem som er ment for å vare.

For selv om hun er opptatt av interiør, at ting ser fint ut, er det ikke sånn at hun bytter ut interiøret i tide og utide.

LITE SKAP: Hun er glad i å mikse nytt og gammelt.

– Puter og sånn kan jeg gjerne bytte ut, men de fleste møblene har vi hatt en stund. Jeg er glad i å male, så hvis jeg har lyst på fornyelse, så hender det heller at jeg tar frem malerkosten, sier hun.

Hun synes det er vanskelig å sette noe ord på stilen hun har hjemme, men mener den er en kombinasjon av det rustikke og bling-bling.

– Den er litt sånn udefinerbar, for jeg liker egentlig begge deler. Både det som glitrer, og det mer røffe, sier hun.

Årlige prosjekt

Når man bor i et hus fra 50-tallet, er det ikke til å unngå at oppgraderinger må til. Helge og Anita Bjønsaas har i mange år hatt ett stort prosjekt i året. Nå er hele huset tatt, og hun vet ikke ennå hva neste års prosjekt kommer til å bli.

STORT BAD: Det romslige badet i loftsetasjen er lyst innredet. Såper, godlukt og fine håndklær er et must på badet.

– Det er litt jobb med et eldre hus. Men vi gjør et lite stunt med huset hvert år. Dette året har det vært kjeller. Andre år har det kanskje vært vinduer eller det elektriske.

Selv om paret gjennom mange år har oppgradert og pusset opp huset, har de vært opptatt av å bevare noe av det gamle. For eksempel er gulvet i stue og kjøkken helt fra huset var nytt. Det samme er alle dørene.

– Og så er det peisen da, som sikkert de fleste hadde kastet ut for lengst. Men den liker jeg så godt at den kommer til å være her så lenge vi bor her, i alle fall.

Les også

– Jeg ante ingenting om gårdsdrift og fikk nærmest sjokk da vi flyttet hit

GODT MALT: Hun er glad i å male. Gangen ble først pusset ned før den ble beiset i to runder for å få det rette, rustikke uttrykket.
KAFFEPLASSEN: Her liker hun å ta kaffen om morgenen.

«Inn- og uthusene» går over fire plan, og med en grunnflate på 50 kvadrat, kan de «små» husene bli opp til nærmere 200 kvadrat.

Hos familien Bjønsaas har de innredet både kjeller og loft. Og nå som barna er flyttet ut, har de mer enn god nok plass.

– Selv om etasjene er forholdsvis små, har jeg egentlig aldri tenkt at det er trangt og lite her. Det eneste var når barna var små, og gangen var overfylt med sko og uteklær, minnes hun.

SOVEROM MED HUNDEKURV: Hunden Bono har selvsagt eget soverom.

Gode naboer og uteplassen de har på begge sider av huset, er noe av det de setter mest pris på ved huset sitt.

Hver morgen før jobb tar hun med seg morgenkaffen ut på trappen mot hagen, og nyter noen rolige øyeblikk før jobbdagen starter.

– Jeg og hunden vår Bono har fast plass her ute. Det er en perfekt måte for oss begge å starte dagen på, sier hun.

Publisert:
 1. Arkitektur
 2. Lund
 3. Kristiansand
 4. Interiør
 5. Soverom

Mest lest akkurat nå

 1. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

 2. Usikker på munnbind-rutinen? Du er ikke alene! Her er fasit

 3. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

 4. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt

 5. Speilglatt i gata? Her finner du gratis strøsand

 6. Tar farvel med hjemmefansen: – Det blir emosjonelt