Hjemmet blir lunere med gulvtepper

Et gulv uten tepper er som et vindu uten gardiner. Det kan være stilig, men spesielt lunt og koselig er det ikke.

TEPPE: Et teppe gir varme og hygge til et rom. Nå er det massevis å velge mellom, så du finner garantert noe du liker.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:
Skinn går ikke av moten, selv om det er mange som ikke er tilhenger av det.
Nøytralt teppe, men med en hvit twist som skaper liv.
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Vi er inne i den årstiden hvor det er kaldt!

Selv om vi fyrer med både ved og varmepumpe, er det tekstilene som gjør det lunt og hyggelig rundt oss.

Har du noen gang tenkt på hvor mye et enkelt gulvteppe kan gjøre for hjemmet ditt?

Syntetiske tepper kommer i mange lekre farger, og er lettere å rengjøre.

— Gulvtepper er med på å dempe støyen og skaper samtidig en hyggelig atmosfære i hjemmet. Et rom med teppe i føles mykere og lunere enn et rom uten teppe, forklarer kommunikasjonsrådgiver Stine Odland i Ikea.Om du velger mønstrete tepper i glade farger eller et nøytralt teppe, er en smakssak.

Har levd i skyggen av andre materialer lenger:

Les også

Korken inn i varmen

Men husk at tepper er lette å bytte ut, og de kan kanskje også sirkulere litt mellom rommene i huset. På den måten får du fornyelse mange ganger, uten å behøve og kjøpe nytt.

Tepper fungerer også utmerket som romdelere, eller til å ramme inne sittegrupper.

Er du på jakt etter et grafisk uttrykk, er kanskje dette noe for deg.

— Det er lurt å bruke tepper til å skape ulike soner i rommet. Det kan være ekstra fint der det er åpne løsninger, for eksempel mellom kjøkken og stue. Så selv om det fysisk er et stort rom, kan man likevel skape skiller med tepper, fortsetter Odland. Dekorative lyspærer er kommet for å bli:

Les også

Dette er årets mest moderne lamper

Foretrekker naturmateriale

Gulvtepper kommer i ulike materialer. Syntetiske tepper loer ikke på samme måte som ull og har som regel en jevnere overflate.

Men mange synes likevel at rene ulltepper er det eneste som duger.Designer Andreas Engesvik er en av dem, han oppfordrer folk til å holde seg unna syntetiske materialer.

— Ull er et sympatisk materiale, det er et naturprodukt og er mye bedre å gå og ligge på enn et syntetisk teppe. Dessuten har ull den egenskapen at den omtrent spiser opp flekkene. Derfor vil en flekk på et ullteppe vil bli svakere over tid, forteller Engesvik.

Han mener det brukes for mye plast og andre syntetiske materialer i produkter, og holder seg derfor unna dem.

Svart og hvitt i striper. En klassiker som mange produsenter selger.
Rolig i fargene, men samtidig et lekent blikkfang med det optiske mønsteret.

Syntetiske materialer er noe svineri, fastslår han. Soverommet skal vises frem:

Les også

Dette bør du tenke over når du skal fikse soverommet

Brukes avgjør

Grafisk designer i Skeidar, Gunn Svae, mener imidlertid at bruken og behovet bør spille inn hvorvidt man velger naturmaterialer eller syntetiske.

— Tenk gjennom hvor teppet skal ligge. Kommer det til å bli sølt mye på det? For småbarnsfamilier er det gjerne viktig at teppe er enkelt å rengjøre, og da anbefaler jeg syntetiske tepper. Desto tettere de syntetiske teppene er, jo enklere vil de være å rengjøre, siden væsken ikke trekker like fort ned i teppet, forklarer hun.

Selv om Engesvik mener ullen «spiser» flekker med tiden, forteller Svae at ulltepper i utgangspunktet er vanskeligere å rengjøre.

— Ja, det er enklere å tørke flekker av syntetiske tepper, men det er jo veldig lunt og godt med et ullteppe.

Fillerye i nytt utrykk.
Klassisg og robust, et teppe ment for å vare.

Og ifølge Skeidar er det også ulltepper som er mest populære.— Ulltepper i nøytrale farger selger best, men stadig flere våger seg på mønstre og farger. Tepper i blånyanser, rustfarger og pastellrosa er populært nå. Det er også sikksakk-mønster og tepper med farger og mønster med inspirasjon fra Marokko. Og så blir teppene generelt lavere, sier Gunn Svae i Skeidar.

Hun gir samtidig noen gode råd til de som har bestemt seg for et teppe av ull:

— Ulltepper med lengre fibre er mer slitesterkt og loer mindre enn tepper med korte ullfibre. Du bør se etter myk ull med godt innslag av New Zealand ull. Denne har lange, slitesterke fibre, forklarer hun.

Men selv om du kanskje har bestemt deg for materialet, er det et vell av ulike farger og design å velge mellom. Stine Odland i Ikea anbefaler å bruke tepper som skaper fine kontraster, og synes det er lov å leke litt.

— Det kan være veldig fint å blande det moderne med det tradisjonelle, og så skaper det samtidig personlighet til hjemmet, avslutter hun

Nøytralt og nesten ensfarget, men bare nesten.

.

Les også:

Publisert: