Boligprisstatistikken for mai: Opp 1 prosent

– Boligprisutviklingen var sterk for måneden å være og prisene steg i alle områder i landet.

PRISENE GÅR OPP: Boligprisstatistikken for mai 2018 viser at prisene steg med 1,0 prosent forrige måned.
  • Kathrine Humberset
    Forbrukerjournalist i Aftenposten og Schibsted. Skriver familieliv- og boligsaker. Tips meg gjerne om du har temaer jeg bør se nærmere på.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Boligprisene i Norge steg nominelt med 1,0 prosent i mai 2018.

Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 1,1 prosent.

Boligprisene i mai steg i alle områder i Norge.

Det viser boligprisstatistikken for mai. Tallene ble lagt frem av Eiendom Norge tirsdag formiddag. Boligprisstatistikken gis ut av Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn.no.

Det er femte måned på rad at prisene stiger, etter en større nedgang i prisene gjennom siste halvår i 2017. Ser man ett år tilbake er boligprisene i Norge nå 1,0 prosent høyere enn for ett år siden.

PRISENDRING: Christian Vammervold Dreyer og Eiendom Norge la frem boligprisene tirsdag formiddag.

– Boligprisutviklingen i mai var sterk for måneden å være, og prisene steg i alle områder i landet. 12-månedersveksten er nå positiv nasjonalt for første gang siden høsten 2017, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

– Vi forventer en fortsatt økning i 12-månedersveksten i månedene som kommer, fortsetter han.B

Asker/Bærum kan skilte med aller sterkest utvikling i mai med en økning i prisene på 1,8 prosent. Svakest oppgang hadde Trondheim med 0,5 prosent.

Færre solgte boliger

I mai ble det solgt 9643 boliger i Norge. Det er 2,5 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2017. Noe av årsaken er det høye antallet helligdager og langhelger som var i mai.

Likevel: Så langt i 2018 er det solgt 2,3 prosent flere boliger enn i 2017, og med unntak av i Trondheim er det større salgsaktivitet i de største byene så langt i år enn på samme tid i fjor.

Det ble lagt ut 12.303 boliger for salg, noe som er en oppgang på 3 prosent sammenlignet med mai i fjor. Faktisk må man helt tilbake til 2007 for å finne en enkeltmåned der det er lagt ut flere boliger til salgs enn i mai i år.

– Det er primært i Trondheim og østlandsområdet utenom Oslo at antallet boliger lagt ut for salg har økt vesentlig sammenlignet med tidligere i år, sier Dreyer.

Den store tilbudssiden til tross, prisene har altså økt:

– Når boligkjøperne har mye å velge i, skal det normalt tilsi en mer moderat prisutvikling, sier Dreyer.

Han ble overrasket over de nye tallene:

– Det er et paradoks at prisene stiger samtidig som at tilbudssiden vokser. Men noe av dette skyldes nok at tilbudssiden gjorde et kraftig hopp i midten av mai, og da var allerede halve måneden gått. Vi tror nok at junitallene vil vise en helt annen utvikling.

Les også

Halvparten av unge boligkjøpere får foreldrehjelp: – På sikt kan det utvikle seg et klasseskille.

Lenger salgstid

Det tok i gjennomsnitt 41 dager å selge en bolig i mai i år. Det er 10 dager mer enn i samme måned i 2017.

Raskest salgstid hadde Oslo, Bergen og Follo med 24 dager, og tregest salgstid hadde Stavanger med omegn med 63 dager.

– Det store utbudet i markedet gjør at det tar lengre tid å selge enkelte boliger, som igjen bidrar til at salgstiden i mange av de større byene er høyere enn foregående år, forklarer Dreyer.

Regionale forskjeller

Oslo

Prisvekst på 1,0 prosent.

– Vi beveger oss fra veldig sterk prisvekst til sterk prisvekst. Men det vi også ser er at tilbudssiden i Oslo ganske tydelig blir større, med et tydelig hopp i midten av mai. Det vi vet er at når denne tilbudssiden kommer, resulterer det alltid i mer moderat prisutvikling, sier Dreyer.

Bergen

Prisvekst på 0,6 prosent.

– Dette er en sterk prisutvikling å regne i mai måned. Bergensmarkedet er preget av at det er lagt ut mange boliger for salg. Samtidig er salgstallene veldig gode. Det er god etterspørsel her. Men den store tilbudssiden er på et vesentlig høyere nivå enn det vi regner som normalt, så vi forventer en moderat prisutvikling i månedene som kommer.

Trondheim

Prisvekst på 0,5 prosent.

– En solid måned prismessig. Det virker som et godt og balansert marked her. Det har aldri tidligere vært så mange nye boliger i markedet på en måned og det er samtidig mange boligkjøpere i markedet. Men også her forventer vi at tilbudssiden vil dempe prisene etter hvert.

Stavanger

Prisvekst på 1,3 prosent.

– Trenden her er moderat vekst. Tilbudssiden er stabilt høy og svinger mindre i Stavanger enn mange andre steder i landet.

Les også

Flere eier to boliger nå enn tidligere. Det skjer til tross for boliglånsforskriften.

Slik har prisene endret seg i de største byene:

Prisendring siste månedPrisendring siste årPrisendring siste fem år
Oslo1,0% -0,7%43,4%
Bergen0,6%−1,1%13,8%
Trondheim0,5% -0,2% 17,4%
Stavanger m/ omegn 1,3% -0,8% -10,3%
Tromsø0,6%1,2% 33,6%
Kristiansand1,5% -0,2% 6,2%
Nasjonalt1,0% 1,0% 26,8%

Prisvekst på OBOS-leiligheter

Forrige uke kunne OBOS melde om prisøkning femte måned på rad. I mai økte prisene med 3,8 prosent i hovedstaden.

Prisveksten fra april til mai for Oslo i år ble dermed den sterkeste veksten registrert i OBOS-statistikken, som går tilbake til 2004.

I gjennomsnitt har prisene steget 0,5 prosent fra april til mai i perioden 2004-2017.

Frykter ikke «2016-tilstander»

Dreyer uttalte forrige måned at han ikke tror vi vil få et nytt boligår som 2016 igjen. Årsaker? Forventning om økte renter, høyt gjeldsnivå og lavere befolkningsvekst.

Til tross for videre prisoppgang i mai, står Dreyer fast ved spådommen:

– Selv om vi har lagt bak oss en sterk mai måned prismessig, var den vesentlig sterkere i store deler av landet i 2016, så trenden som vi ser i årets tall er mye mer moderat enn for to år siden. Vi er ikke på vei inn i noe nytt 2016 – det kan jeg aldri tenke meg.

Norges Eiendomsmeglerforbund: – Prisveksten vil trolig avta

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, mener de ferske tallene viser at mange forventer at boligprisene skal stige mye fremover.

– Det virker selvforsterkende. Nordmenn har høy kjøpekraft på grunn av lav ledighet, høy inntekt og lav rente, og etterspørselen i boligmarkedet stiger når boligverdiene øker, sier han.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, mener prisveksten trolig vil avta.

Geving håper at sommeren ikke blir like het som våren har vært i Sør-Norge, og tror at stramme kredittkrav, og økende renter vil bidra til en avkjøling utover høsten.

– Oslo har hatt en særlig sterk utvikling i 2018. Det knytter seg usikkerhet til hvor mange nye boliger som ferdigstilles i løpet av året, og vi kan forvente et robust Oslomarked gjennom året, selv om prisveksten trolig vil avta i løpet av høsten.

Ønsker du siste nytt om boligmarkedet på e-post? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Publisert: