De bygde et miljøvennlig ferdighus

Tone Bekkestad og Frithjof Vikøren endret isolasjon, vinduer og kledning for å gjøre ferdighuset mer miljøvennlig.

Publisert: Publisert:

FERDIGHUS: Huset, fra Norhus, har fått større vinduer, annen isolasjon og ny kledning, blant annet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • Kjersti Blehr Lånkan
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Kikker du på ferdighus i katalogene, vil du aldri finne dette huset, sier Tone Bekkestad.

Utgangspunktet for boligen på bakketoppen på Billingstad i Asker var like fullt et ferdighus fra Norhus. Men paret ønsket vedlikeholdsfri kledning, trefiberisolasjon fremfor Glava/steinull, større vinduer med bedre isolasjonsverdi, bergvarmepumpe og smarte teknologiske løsninger.

Eierne brukte lang tid på å finne informasjon om hvordan de kunne få en mer miljøvennlig profil på huset.

– Det var mye googling, og en del messer, forteller de.

BREDT: Toppetasjen ble flyttet til siden av huset, slik at det ble bredt heller enn høyt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

STUE: Peisen sto egentlig midt i rommet, men ble flyttet inntil veggen Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Les også

Når bør man selge eneboligen og flytte i leilighet? Altfor mange venter for lenge med å selge eneboligen og finne seg leilighet, mener ekspert.

FLISER: Standardflisene på badet ble byttet ut med store fliser, som også går igjen i trappen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SPISESTUE: Fra spisestuen har de utsikt over fjorden. Store vinduer gjør mye for livskvaliteten, mener samboerparet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Synes bygningsreglene er for slappe

Samboerparet syntes ikke byggteknisk forskrift TEK 10 – som var utgangspunktet for ferdighuset de bestilte – gikk langt nok i å foreskrive miljøvennlighet.

– Ta vinduene, for eksempel. Ifølge TEK 10 trenger man bare en u-verdi på 1,2, det er altfor dårlig, mener Bekkestad, og fortsetter.

– Disse har en u-verdi på 0,5. Det merkes når man har så store vindusflater, det blir ikke kaldt.

Nesten hele veggen som vender mot sjøen består av vinduer, som går fra gulv til tak. Ekteparet fikk satt inn større vinduer enn det ferdighuset hadde i utgangspunktet.

TRAPP: Også trappen ble skiftet ut. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det har mye å si for livskvaliteten at vi får inn naturen, med havet, trærne, og dyreliv utenfor. Men siden vi skulle ha så mye og store vinduer, var det viktig å forsikre oss om at det ikke blir mye energitap av dem, sier Bekkestad.

 1. ELBIL: Fra elbilen i garasjen kan man gå rett inn i huset. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 2. UTE: Det var viktig for beboerne å få lys og natur mest mulig inn gjennom store vinduer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Forskningsleder ved SINTEF Byggforsk, Birgit Risholt, sier det ikke finnes noe eksakt svar på når store vinduer blir mindre miljøvennlige enn små.

– I norsk klima vil det nesten alltid være et større varmetap fra vinduene enn veggen. Men du får inn mer dagslys gjennom store vinduer, og vil trolig bruke mindre elektrisitet til belysning, som også kan regnes med, sier hun. Trefiberisolasjonen ble blåst inn i vegger, gulv og tak, og jobben var gjort på en og en halv dag.

Les også

Bygde et drømmehus skreddersydd for to: - Det er mange som ringer på døren og vil inn for å se.

Sparer penger

Bekkestad er utdannet meteorolog og jobbet i Svensk TV4 i 12 år. I Sverige ble hun rikskjendis og deltok blant annet på talkshow, Skal vi danse og Fangene på fortet. Nå bruker hun utdanningen og kjendisstatusen til å holde foredrag om miljøvennlig omlegging i bedrifter, fortrinnsvis i Sverige. Derfor ble miljøvennlighet ekstra viktig.

– Jeg må jo prøve å leve som jeg lærer, sier hun.

Hun mener det er fullt mulig å ta miljøvennlige valg som også er økonomisk gunstige. Som eksempel trekker hun frem at de i det lange løp sparer penger på å velge vedlikeholdsfri fasade fordi de slipper å male eller beise, og at strømforbruket er lavere på grunn av god isolering.

– At vi har smarthusløsninger som slukker lyset der det ikke er bevegelse, hjelper litt – om ikke mye – på strømforbruket. At vi har boret etter bergvarme, øker verdien på huset, mener hun.

VÆRDAME: Tone Bekkestad er kjent som meteorolog og værdame på TV4 i Sverige, og holder nå foredrag om miljøvennlighet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

VINDUER: Varmen man taper fra store vinduer vil i norsk klima nesten alltid være større enn hva man vinner, men mindre bruk av elektrisitet må også tas med i beregningen, mener SINTEF-forsker. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det økonomiske argumentet veide også tungt i valget av husleverandør.

– 16.000-17-000 kroner pr. kvadratmeter skilte tilbudene fra ulike ferdighusleverandører. Vi skulle uansett ikke bruke standardløsningene, så vi valgte noen med lav utgangspris, forteller de.

Les også

Karin Park bor i en gammel kirk: Flyttet fra 50 kvadratmeter i byen til 475 kvadratmeter på landet

SOVEROM: Sengegavlen ble formet som en halvvegg, slik at man ser lite til soverommet fra stuen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

PAPIRSTEIN: Benkeplaten består av resirkulert papir og ikke-petroleumsbasert harpiks (resin). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kjøkkenbenk med returpapir

Kjøkkenbenken er også valgt ut med omhu – den består av resirkulert papir og ikke-petroleumsbasert harpiks (resin).

De har gjort flere endringer på utgangspunktet: byttet ut standardtrappen med en helt annen type, flyttet peisen, valgt andre fliser og endret rominndelingen.

Etasjen på toppen er plassert på siden, så det ble et langt hus heller enn høyt. Garasjen har de fått bygget som en del av huset, i den står elbilen.

Paret mener at entreprenører av vanlige ferdighus burde få økt kompetanse på miljøvennlige løsninger.

– De fleste entreprenører vil helst bruke det de tradisjonelt har vært vant til. Men de som produserer mange hus, har stor påvirkning på markedet, mener Vikøren som likevel understreker at de totalt sett er fornøyd med samarbeidet med entreprenøren.

– Det går an å bestille ferdighus når man kan få det så tilpasset som vi har fått det, sier de.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ryfylkeferjen skal bygges i Ølen

 2. Kjartan løy om at han måtte jobbe overtid. Hjemme ventet Sally skuffet. Helt til hun skjønte hvorfor

 3. Trump ut mot kritikere i eget parti

 4. De kjøpte hytte i Sir­dal for still­heten. Nå frykter de konstant lyd fra vind­turbiner

 5. «Lykkeland»-innspilling stenger flere gater denne uken – sjekk hvilke

 6. Stavanger og Sandnes på topp 5-lista

 1. Hjemme hos
 2. Miljø
 3. Arkitektur
 4. Bygg og eiendom