Nyboligmarkedet: – Kjøper du en ny bolig i Oslo i dag, får du ikke flytte inn før i 2019

Men nedgang i salget av nye boliger i februar.

Publisert: Publisert:

DET BYGGES: Det er først og fremst småhus og leiligheter som nå igangsettes. Foto: PHB.cz (Richard Semik) / Shutterstock

 • Martine Furulund
 • Karianne Steinsland
  Nyhetsleder
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det har i februar vært en nedgang i salget av nye boliger. Samtidig er salget på samme nivå som det var i februar i fjor. Igangsettingen viser en økning på hele 23 prosent i årets første måneder. Det viser tall fra Boligprodusentenes Forenings boligstatistikk, som ble lagt frem tirsdag morgen.

– Det er en sterk vekst i igangsettingen av både småhus (39 prosent økning) og leiligheter (36 prosent), skriver foreningen i en pressemelding. Enebolig-veksten er flat.

Ser man på siste tolv måneder, viser veksten i igangsettingen ni prosent totalt. Leiligheter øker med 12 prosent, småhus 16, mens eneboligmarkedet på nybygg har gått ned med to prosent, skriver foreningen.

De oppsummerer slik: «Det er en god sammenheng mellom salg og igangsetting av leiligheter».

– Det er en naturlig konsekvens nå på starten av året. Leiligheter har gått litt ned, men det ligger fortsatt på et veldig høyt nivå. Det er en liten justering i markedet nå, sier markedssjef i Boligprodusentenes Forening, Jøns Sjøgren.

LIKE BRA: Det blir bygget rundt 36–37.000 nye boliger hvert år, mener Bjørn-Erik Øye. Han er bedriftsøkonom og bygningsingeniør i Prognosesenteret. Foto: Johnny Habell / Shutterstock

– Fremdeles stort prispress

– Nyboligmarkedet er fortsatt like bra. Kjøper du en ny bolig i Oslo i dag, får du ikke flytte inn før i 2019. Det er høy produksjonsetterspørsel, sier Bjørn-Erik Øye. Han er bedriftsøkonom og bygningsingeniør i Prognosesenteret.

– Vi forventer at nyboligmarkedet skal ligge på samme nivå som det har gjort. Det blir bygget rundt 36–37.000 nye boliger hvert år. Prispresset på ny- og bruktboliger er fortsatt veldig høyt. I Oslo-området er det prisvekst på nye boliger. Så nymarkedet er sterkere enn bruktmarkedet, sier Øye.

Positiv utvikling i Rogaland

– Hvordan står det til i resten av landet?

– Det er en jevn og grei balanse i resten av landet. Oslo har den største utfordringen nå. Ser vi på Rogaland bygger de mer enn behovet er nå, det er en positiv utvikling, sier Sjøgren.

Les også

Ni ting det er på tide å bli kvitt

I februar var det en nedgang i salget av nye boliger, og igangsettingen viser en økning på hele 23 prosent.

– Vi er fornøyd med både salget og igangsettingen i februar. Det er et lite fall med 11 prosent ved salget, men vi ligger på samme nivå som vi gjorde i desember i fjor, sier administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger.

– Vi må se endringene over tid. I januar ble det kanskje lagt ut store prosjekter, og ikke like mye februar. Det er helt normale variasjoner, påpeker Jæger.

FylkeSalgIgangsetting
OsloPluss 42 prosentPluss 33 prosent
Vest-AgderMinus 18 prosentMinus 9 prosent
RogalandPluss 16 prosentMinus 14 prosent
HordalandPluss 11 prosentMinus 2 prosent
Sør-TrøndelagPluss 38 prosentPluss 80 prosent
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Stoppet i 129 km/t i 70-sonen

 2. Viking-spilleren tok selvkritikk. Så berømmet han én spiller

 3. En elg er løs i Sandnes

 4. Denne stranda alene kan i år få mer besøk enn Preikestolen

 5. Hun blir pensjonstaper hvis hun ikke tar grep. Disse bransjene er verstinger

 6. Trump sprer pedofilianklage mot Biden

 1. Boligmarkedet
 2. Bygg og eiendom
 3. Bolig
 4. Boligpolitikk