Her er marinadene som gjør grillingen til en suksess

Hjemmelaget marinade slår sjelden feil. Her er oppskriftene.

DET LILLE EKSTRA: Rub, chilimarinade, urteolje og Jack Daniels-marinade er sikre vinnere til grillmaten i sommer.
  • Jan Ivar Nyqvist, kulinarisk.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hvor mange ganger har du stått bak grillen og lurt på hvorfor det marinerte kjøttet svir seg så lett?

Vel, årsaken til dette er ofte at du kjøper en ferdigmarinade i butikken som inneholder mye sukker. Sukkeret i marinaden svir seg fort ved litt for høy varme.

Tipset er å lage marinadene selv, slik at du vet hva marinadene inneholder, og dermed kan utelate sukkeret. Hvis du for eksempel vil ha en søt barbecuesaus på kjøttet, anbefales det å pensle kjøttet med denne mot slutten av grilltiden, og heller servere en stor skål med saus ved siden av det ferdiggrillede kjøttet.

Skal jeg la kjøttet ligge i marinade eller bare pensle på mot slutten?

Hovedårsaken til at du marinerer kjøttet, er for å få smaken til å trekke inn i det. Før i tiden marinerte man ofte kjøttet for å øke holdbarheten. Syren i marinaden kan gjøre at noe kjøtt blir mørere, men ikke tro at en seig flatbiff blir til en mør indrefilet ved å ligge i marinade i et par timer.

Tipset er: Bruk kjøtt som allerede er mørt. Stykningsdeler som for eksempel svinenakke, er bedre å grille på lav temperatur for å få det mørt i stedet for å sette sin lit til at marinaden skal gjøre det.

Skal jeg bruke tørket krydder eller marinade?

Her er teoriene og tankene mange, men et godt tips når det gjelder marinering av store kjøttstykker, er: La kjøttet ligge i marinade over natten for å la smaken trekke inn i kjøttet.

Tørk deretter av marinaden og påfør en tørr rud (krydderblanding, journ.anm.) før du legger kjøttet på grillen. Mot slutten av grilltiden kan du pensle med marinade igjen for mer smak og en fin overflate.

Denne metoden er perfekt å bruke på for eksempel svinenakke, lammelår, hel kylling og oksefilet.

Her er noen basisoppskrifter som du kan få bruk for i sommer:

Rub

Rub er tørr krydderblanding som er perfekt til for eksempel spareribs.

Oppskrift:

  • 8 ss salt
  • 8 ss paprikapulver
  • 4 ss brunt sukker
  • 2 ss chilipulver
  • 2 ss spisskummen
  • 1 ss sort pepper

Alt blandes og oppbevares i en tett boks til den skal brukes. Her kan du tilsette og fjerne ingredienser til du finner din egen favorittblanding.

ENKEL Å VARIERE: Bare fantasien setter grenser for hva du kan ha i denne chilimarinaden.

Chilimarinade

Oppskrift:

  • 2 dl rapsolje
  • Saften og skallet av 1 sitron
  • 2 ts gurkemeie
  • 2 ts paprikapulver
  • 1⁄2 løk i ringer
  • 6 svarte pepperkorn
  • 2 røde chili, i grove biter uten frø
  • 1 ss grovhakket timian
  • 1 ss grovhakket rosmarin

Alle ingrediensene blandes og marinaden er klar til bruk. Her kan du for eksempel sløyfe chilien og erstatte med masse gode urter. Da har du en helt annen marinade som kanskje passer bedre til akkurat det du skal bruke den til.

URTEOLJE: Denne oljen er perfekt til pensling av kjøtt og fisk mens det ligger på grillen.

Urteolje

Oppskrift:

  • 3 ss grovhakket timian
  • 3 ss grovhakket basilikum
  • 3 ss grovhakket oregano
  • Revet skall av 1/2 appelsin
  • 1 ts svarte pepperkorn
  • 3 dl rapsolje

Ha alt i en kjele og varm opp til 60 grader. Ta kjelen av varmen og dekk til med plastfolie. La oljen stå og trekke til dagen etter, da den er klar til bruk. Sil oljen og tilsett friske finhakkede urter.

Oppskrift på grillede sjøkreps finner du her.

ENKEL MARINADE: Dette er en meget enkel utgave av en marinade som er fantastisk til store kyllingbryst, svinenakke og svinefilet.

Enkel Jack Danielsmarinade

Oppskrift:

  • 1 dl soyasaus
  • 1 dl Jack Daniels Honey Liqueur
  • 1/2 dl mørkt brunt sukker
  • 1 ss Dijonsennep
  • 1 ss tabasco

Bland alle ingrediensene og rør til sukkeret løser seg opp.

Artikkelen er laget og levert av kulinarisk.no – matoppskrifter.

Publisert: