Flyplass knuste rekord

Det tok av og landet nesten 1000 fly i løpet av ett døgn.

TRAVELT: På Chhatrapati Shivaji International Airport i Mumbai ble det satt ny rekord sist helg.
  • Camilla Flaatten
    Camilla Flaatten
    Reisejournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om stort og smått innenfor reisefeltet, og reiser når jeg kan. Tips meg gjerne.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

En flyplass i India er verdens travleste enkeltrullebane på en kommersiell flyplass. Chhatrapati Shivaji International Airport i Mumbai hadde 969 ankomster og avganger i løpet av ett døgn sist helg. Den slår da sin gamle verdensrekord med 34, skriver The Telegraph.

Selv om flyplassen ikke er den største eller den med aller flest passasjerer i verden, så innehar den altså rekorden som den travleste flyplass med kun én rullebane. Det vil si – den har to rullebaner, men kan bare benytte en av gangen, da de krysser over hverandre. Offisielt kan den håndtere 46 fly i timen. Men i helgen kom flyplassen opp i 50 i timen med bare 65 sekunder mellom hvert.

Lave flypriser og en rikere middelklasser er ifølge den britiske avisen årsaken til at India er et av landene hvor luftfarten øker mest.

Les også

Norges fineste flyplasser

Nesten 250.000 i Norge

Oslo Lufthavn er Norges største og hadde totalt 247.560 flybevegelser i fjor.

Det gir et snitt på drøye 678 flybevegelser pr. dag.

– Det er verdt å merke seg at det meste av trafikken på Oslo Lufthavn er fra klokken 07 til 22. Da har vi definerte topper morgen og ettermiddag, samt at vi ikke er i nærheten av å ha like høy trafikk nattetid som for eksempel London-flyplassen og andre store flyplasser rundt om i verden, sier kommunikasjonsrådgiver Lasse A. Vangstein ved Oslo Lufthavn.

Les også

Test deg selv: Hvor mye kan du om flyplasskoder?

– Har stor kapasitet

Kapasiteten på flyplassen er 78–80 flybevegelser i timen, med begge rullebanene i bruk og med både ankomster og avganger på begge to. Selv om Oslo Lufthavn er liten sammenlignet med den indiske flyplassen, så har den enorm kapasitet.

– Om vi kjører avganger fra én rullebane og ankomster på den andre kan vi håndtere 73 flybevegelser i timen, sier Vangstein.

Og legger til:

– Vi kan med andre ord håndtere 1920 flybevegelser i døgnet gitt at etterspørselen hadde vært der og at vi hadde hatt tillatelser til å ha full drift på begge rullebaner hele døgnet.

Bergen er landets andre største flyplass med 94.180 flybevegelser i året, et snitt på 258 pr. dag. Stavanger ligger på tredje plass med 77.950 og et snitt på ca. 213 pr. dag.

Publisert: