Fersk studie: Tidspunktet du gir barnet fast føde, kan ha betydning for senere matallergi

Forskere frykter at matallergier kan være på vei oppover fordi babyer fullammes for lenge.

Publisert: Publisert:

En ny studie viser at økningen av matallergier kan være en konsekvens av at babyer starter for sent med fast føde. Foto: Frank May / Picture alliance

 • Kathrine Humberset
  Journalist

At morsmelk er sunt for spedbarn, er kjent for de fleste. Helsedirektoratet anbefaler fullamming de seks første månedene forutsatt at barnet vokser som det skal, og mor trives med ammingen. Årsaken er at morsmelken beskytter mot mage- og tarminfeksjoner.

Norske helsemyndigheter råder mødre til å fortsette ammingen det første året og gjerne lenger, mens Verdens helseorganisasjon (WHO) mener mødre bør amme til barnet er to år gammelt.

Samtidig viste en rapport fra Folkehelseinstituttet i 2016 at aldersgruppen 0 til 5 år er overrepresentert blant matallergikere. Det antas at 3–8 prosent av norske barn har en matallergi, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

– Vi ser at forekomsten av både astma og allergi generelt øker i hele verden, spesielt i den vestlige verden, sier Guro Waage, rådgiver for mat og ernæring.

Peanøtter, egg, hasselnøtter og melk er matvarene flest norske barn er allergiske mot, ifølge rapporten.

Les også

I denne barnehagen kreves legeattest på matallergier

Fast føde kan redusere risikoen

En ny studie, omtalt i det britiske vitenskapsmagasinet New Scientist, viser nå at matallergier kan være på vei oppover fordi babyer starter for sent med fast føde.

Funnene tyder på at det å gi potensielt allergifremkallende mat til babyer på mellom tre og seks måneder med risiko for å utvikle matallergi, kan redusere risikoen for å utvikle matallergier.

Tidligere råd hadde motsatt effekt

Det er ikke farlig å begynne å gi smaksprøver på mat til barn ved firemånedersalder. Ved introduksjon av mat er det snakk om veldig små mengder og gradvis introduksjon, ifølge Guro Waage i NAAF. – Ammer man barnet først og gir små smaksprøver etterpå, sikrer man at fast føde ikke går på bekostning av inntak av morsmelk. Foto: NAAF

Tidligere ble det gitt råd om å utsette introduksjon av allergene matvarer, fordi man trodde det ville forebygge allergi.

– Dessverre viste det seg at rådet hadde noe motsatt effekt siden forekomsten av matallergi fortsatte å øke, sier hun.

I de nasjonale retningslinjene for spedbarnsernæring står det at morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og at barnet trygt kan få kun morsmelk eller morsmelkerstatning de første seks månedene.

Når barnet er fylt seks måneder, bør det imidlertid få annen mat i tillegg. Dersom det er behov for mer mat etter fylte fire måneder, bør fast føde introduseres.

– Vi har i dag indikasjoner på at introduksjon av mat fra fire måneder, mens mor fortsatt ammer, kan forebygge matallergi, sier Waage og understreker:

– Rådet fra Helsedirektoratet er fremdeles at barn bør fullammes til seks måneder, så det er det vi må forholde oss til pr. i dag.

Temaet ble for øvrig diskutert da de nasjonale retningslinjene for spedbarnsernæring ble revidert i 2016.

Mens NAAF mener at det foreligger god nok dokumentasjon for en mer fleksibel anbefaling for å introdusere fast føde, valgte Helsedirektoratet å la retningslinjene være i tråd med WHOs anbefaling om fullamming i seks måneder.

Les også

Myter om graviditet, fødsel og spedbarnstid: Dette stemmer – og dette stemmer ikke

Anbefaler peanøtter fra fire måneder

– Mens man før trodde at det å utsette introduksjon av vanlige allergener, som egg, nøtter og fisk, var beste vei for å forebygge allergi, dreier dagens studier seg heller om tidlig eksponering, forteller klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas. Foto: Ørn E. Borgen

Foreløpig kan vi med sikkerhet si at vi ikke får færre allergikere ved å utsette introduksjon av allergener i barnas kost, bekrefter klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus, Vibeke Østberg Landaas.

De fleste studier som er gjort på egg, fisk og hvete, finner heller en forebyggende effekt når disse matvarene introduseres tidlig.

En studie i 2015 viste at barn som spiste peanøttsnacks før fylte 11 måneder, hadde mindre sannsynlighet for å få peanøttallergi enn de som ventet til fylte fem år, med henholdsvis 3 og 17 prosent.

– For peanøtter er effekten så betydelig at man i flere land nå anbefaler en aktiv bruk av peanøtter i kostholdet allerede ved fire- til ellevemånedersalder hos barn som har mye allergi i familien, forteller hun.

At WHO vektlegger seks måneder fullamming, må sees i lys av at organisasjonen gir råd til befolkninger med helt andre sanitære forhold enn dem vi har i Vesten, påpeker Landaas.

– I land som Norge, er det ingen helsemessige forskjeller for mor eller barn om man fullammer i fire, fem eller seks måneder.

Les også

Amalie Knudsen sverger til tøybleier for datteren: – Kommet frem til at jeg kan ofre litt tid for å forsøple mindre

Helsedirektoratet: – Ikke grunnlag for å anbefale fast føde tidligere enn seks måneder

Helsedirektoratet påpeker at anbefalingen om fullamming er basert på en helhetlig vurdering.

Direktoratet anbefaler likevel at alle spedbarn bør introduseres for matvarer som kan være allergifremkallende i løpet av det første året.

Gry Hay, seniorrådgiver ved avdeling for barne- og ungdomshelse ved Helsedirektoratet. Foto: Helsedirektoratet/Rebecca Ravneberg

– Det er imidlertid ikke grunnlag for å anbefale introduksjon av fast føde tidligere enn seksmånedersalder for den generelle barnebefolkningen, sier seniorrådgiver Gry Hay.

Hun refererer til ulike studier på feltet. Noen av dem har vist at tidlig introduksjon av potensielt allergifremkallende matvarer til spedbarn med høy risiko for å utvikle matallergi kan virke forebyggende. Det er imidlertid ikke belegg for å si at det samme gjelder for spedbarn som ikke bærer samme risiko, sier hun.

– Det er verdt å merke seg at sentrale fagmiljøer i Storbritannia og USA ikke anbefaler introduksjon før seks måneder til spedbarn generelt. De gir likevel særskilte råd for spedbarn med alvorlig eksem og/eller matvareallergi om tidligere introduksjon under medisinsk veiledning, sier Hay.


Har du tips til forbrukersaker som gjelder barn og familieliv? Send en e-post.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Amming
 2. WHO
 3. Barn
 4. Helsedirektoratet
 5. Kosthold