Lekent og lekkert: – Jeg liker å spille på det sensuelle mellom mann og kvinne i interiøret

– Jeg elsker å mikse det stramme og myke, og på den måten føler jeg at jeg gjør ting som ikke andre tør på interiørfronten, sier Saera Khan (43) om sin Frogner-leilighet.

Saera Khan har myket opp den stramme skinnsofaen med tekstiler i fløyel, pels og silke. I Frogner-leiligheten mikser hun art deco med italiensk design og elementer fra Østen.
  • Marit Aaby Vebenstad
Publisert: Publisert:

– Jeg er glad i luksus, jeg legger ikke skjul på det. Jeg har mye eksklusive møbler, lamper og vesker. Men jeg er helt rå til å følge med salg også, og har gjort mange gode kupp, sier Saera Khan (43).

Den tidligere stortingsrepresentanten jobber nå som foredragsholder, ledelseskonsulent og er engasjert i styrearbeid. Hun er selvstendig næringsdrivende, og det blir mye reising i inn- og utland. Mellom slagene setter hun pris på å komme hjem til sin klassiske leilighet på Frogner i Oslo.

Saera Khan ønsker velkommen til sin klassiske Frogner-leilighet med stukkatur i taket.

− Mye av interiøret er kjøpt i utlandet. Noe er kjøpt i lekre interiørbutikker på Frogner. Mye er gjenbruk, noe er nytt. Jeg ser alltid etter gode tilbud og mikser billig og dyrt. Som denne, sier hun og viser frem en lampe. Den ser ut som dyr design, men er egentlig fra Nille og koster 800 kroner.

– Samtidig er jeg villig til å bruke penger på møbler og klær. Jeg har ikke barn, jeg kjører ikke bil. Jeg innrømmer gladelig at jeg er materialistisk. Og fordelen med å bo alene er at jeg kan bestemme hvordan jeg vil ha det og shoppe så mye jeg ønsker, smiler hun.

Saera Khan har myket opp den stramme skinnsofaen med tekstiler i fløyel, pels og silke. I Frogner-leiligheten mikser hun art deco med italiensk design og elementer fra Østen.

I Frogner-leiligheten mikser Khan art deco med italiensk design og elementer fra Østen.

Herskapelig stil

Khan vokste opp på Grünerløkka, og hennes første egne leilighet lå i Markveien. I 2013 følte hun for forandring og tok valget om å flytte til vestkanten. Da hun kom inn i den karakteristiske bygårdsleiligheten med romslig takhøyde og stukkatur, falt hun umiddelbart.

– Jeg så potensialet første gang jeg kom inn i leiligheten. Ikke minst setter jeg pris på den herskapelige stilen og det eksklusive miljøet på Frogner. I tillegg er det et koselig nabolag, og jeg setter pris på å bo sentralt, med alt det fører med seg av kulturtilbud og shoppingmuligheter, sier hun.

Det var duket for mye jobb da Khan tok over leiligheten, og hun har gjort alt selv. Hun la nytt gulv, malte vegger og lister. Ikke minst måtte hun ta grep om muren på kjøkkenet.

– Jeg vurderte å pusse muren, men ombestemte meg og malte den i stedet. Jeg gikk for en mørk gråfarge. Hele leiligheten er jo egentlig malt i ulike nyanser av grått. Jeg liker den klassiske stilen når det kommer til fargevalg, forteller hun.

Art deco og italiensk design

Når det gjelder interiør, mikser hun ulike stilarter, billige ting med eksklusive møbler.

– Mens andre gjerne går for enten messing, sølv eller gull, pleier jeg å mikse alt dette. Det samme gjelder min forkjærlighet for art deco, italiensk design, persisk kunst og fransk barokk. Jeg blander gjerne alt dette med moderne interiør, og på denne måten setter jeg mitt eget preg på boligen.

Noe av det mest særegne i Frogner-leiligheten er kanskje den sensuelle kunsten som Khan har fylt leiligheten med.

– Jeg liker å spille på det sensuelle mellom mann og kvinne i interiøret og har blant annet en del erotisk fotokunst på veggene. Den lekne rumpevasen til Jonathan Adler er jo nokså flørtete. Jeg vil ikke si den er vulgær, men har jo litt snert da, ler hun.

Saera Khan har latt seg inspirere av interiøret og stilen fra antikken og den gresk-romerske perioden.

Saera Khan har ikke bare coffee table-bøker om klær og interiør. Her er også fokus på erotisk matkunst.

Sanselig person

Khan beskriver seg selv som en sanselig person, en som blant annet setter pris på gode dufter. Hun har en velfylt parfymesamling og en luftrenser med ekte eteriske oljer i gangen.

– Den hjelper mot astmaen min, og i tillegg setter det preg på boligen. I den kulturelle bakgrunnen min velger man duft etter hvem som kommer på besøk og hvilken stemning man ønsker. I dag har jeg for eksempel brukt «ginger», som gir energi.

Å være sanselig innebærer også å kjenne på ulike stoffer og materialer, og boligen er fylt med eksklusivt sengetøy, silke og fløyelsputer. Den stramme skinnsofaen får et mykere preg med puffer, tepper og pelspledd.

– Jeg elsker å mikse det stramme og myke, og på den måten føler jeg at jeg gjør ting som ikke andre tør på interiørfronten, sier hun.

Egypt og Italia

Khan har mange eiendeler og kunstverk som betyr mye for henne. Leiligheten er fylt opp av coffee table-bøker om mat og mote. På reiser har hun kjøpt en del persiske ting, og hun har også en del gamle antikviteter. Mye av inspirasjon er hentet fra Østen, og flere av Khans bilder er laget av den norske kunstneren Britt Boutros-Ghali, som er bosatt i Egypt.

– Jeg var mye i Egypt på begynnelsen av 2000-tallet og har latt meg påvirke av den orientalske stilen.

Prismet i taket er laget av krystaller. Den kjøpte jeg på en krystallfabrikk i Egypt i 2005. Jeg er også glad i orientalske krukker og mener det gir form og farge til en bolig.

43-åringen setter pris på den litt pompøse stilen og blander den gjerne med italienske detaljer og kjøkkenutstyr i marmor.

– Selv om det er ulike stilarter, har alt i leiligheten min sammenheng, og det er absolutt en rød tråd, sier hun.

Se flere bilder av leiligheten i galleriet under:

Publisert: