Slitt og heftig i Serbia

La deg ikke lure av Beograds slitte ytre. Byen overrasker med spennende design og shopping – og en partystrand, der festen varer døgnet rundt.

riks000553903-4z6fhkneeb.jpg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Jeg står med et par nyinnkjøpte pumps til kjæresten i hånden. Hælene er høye og har svarte og hvite striper, i skarp kontrast til skoenes lysebrune skinn.

At ting ikke er akkurat slik du hadde tenkt deg, er typisk Beograd. En slitt fasade og en dør som tidligere ledet inn til et forlatt industrilokale skjuler for eksempel nå en av byens mest trendy butikker og gallerier.Kontrastfylt er bare fornavnet. At du kan ta en øl i baren på samme sted som du har handlet, er også typisk Beograd.

Kult konsept

— Vi sådde et lite frø og nå vokser det, sier Vladimir Marković.

Han jobber på Supermarket, byens første konseptbutikk, med restaurant, bar, kafé, vinbutikk, design- og klesbutikk, nattklubb og økologisk grønnsaksmarked under ett tak.

I ettertid har det poppet opp flere steder i samme stil i hovedstaden. Mikserhouse, KC Grad (der jeg kjøpte skoene), Benz, gaten Čumićevo ... Listen er lang. Stedene er perfekte turistattraksjoner. Her samles de kule Beograd-beboerne, og du kan oppleve, spise og shoppe på et og samme sted.

riks000553897-B3R61n82w2.jpg

Beograd har også mange «vanlige» attraksjoner, for eksempel den nybygde store kirken Sankt Sava, den enorme borgen Kalemegdan med utsikt over elvene Donau og Sava, samt noen spennende museer – med Nicola Tesla-museet som en favoritt. Her havner du sikkert automatisk hvis du kommer for en langhelg.Men vil du oppleve den pulserende delen av Beograd er det kvartalet under Brankovbroen som gjelder, eller hvis du er litt modig; Bigz-huset i ytterkant av byen.

— Jeg liker stemningen her. Det er en god blanding av ulike stiler og uttrykk, sier beogradjenta Jelena Keoman.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

riks000553895-wamCIAF2bB.jpg

Jelena er på jazzklubben Čekaonica på Bigz' takterrasse sammen med kjæresten for å høre på livemusikk. Under krigen var det kolossale bygget hovedkontor for den jugoslaviske statens trykkerivirksomhet. Nå kommer folk hit for å bli underholdt, gå på klubb og nyte ny musikk.

Strandliv utenfor sentrum

På solrike dager er det enda mer populært å dra til «stranden» som ligger ved den kunstige innsjøen Sava, også kalt Ada. Badestedet ligger rundt fem kilometer fra sentrum, i perfekt sykkelavstand.

Savasjøen er i likhet med Bigz en etterlevning fra tidligere tider. På 60-tallet ble innsjøen laget for at roere skulle konkurrere her. To demninger med syv kilometers avstand som ligger mellom fastlandet og øya Sava er nå blitt Beograds hotteste sommeraktivitet.

Elvevannet renses av demningene og badetemperaturen ligger på rundt 24 grader om sommeren.

riks000553885-N9IiWhYzEq.jpg

Dukkerten er knapt forfriskende, og da er det flaks at sjøen omkranses av lounge-lignende barer som serverer paraplydrinker og øl.Her kan du altså enkelt kjøle deg ned innvendig, og prisene er ekstremt hyggelige.

På varme sommernetter varer festen helt til morgenkvisten, og spontandans på stranden er mer regelen enn unntaket.

— Dette er en levende by, sier Hanna Månsson (26) fra Göteborg.

riks000553888-Koj_6rKAdt.jpg

Hanna har bodd i Budapest og synes at Beograd og Budapest har visse fellestrekk, men at Beograd er en mer intim by.Sammen med kjæresten Magnus Johansson (27) besøker hun den turistbefengte, men ganske så vakre brosteinsgaten Skadarlija. Fasadene bugner av blomster og kroene ser innbydende ut, selv om maten kanskje ikke blant byens beste.

Tilbake til skokjøpet. Spørsmålet er om de Balkan-stripete hælene går hjem hos kjæresten. Akkurat som med Beograd må du jobbe litt for å elske dem, men lykkes du blir uttellingen desto større.

riks000553877-deeUmaUTbG.jpg

Beograds topp 5

1. Få alt i ett:

Konseptbutikken Supermarket er inspirert av Colette i Paris og Corso Como i Milano. Forestill deg Designtorget deluxe med tilhørende klesavdeling, restaurant, vinutsalg, økologisk grønnsaksmarked og en musikklubb på terrassen. Se etter spennende konserter og våg å investere i serbisk design. Åpent både dag og kveld. Adresse: Visnjiceva 10. På nett: www.supermarket.rs

2. Bad i Ada:

Åtte kilometer lang badestrand som ligger rundt den kunstige Savasjøen, går også under navnet Ada. Folkelig, livlig og fullt av barer og restauranter. Vannet holder omtrent 24 grader om sommeren. Party døgnet rundt. Ligger like ved den nybygde Ada-broen ved øya Ada, ca. fem kilometer fra byen. Det er en fin sykkeltur fra byen langs Sava-elven.

3. Sjekk ut undergrunnslivet:

En kolossal bygning fra kommunisttiden er blitt okkupert av Beograds undergrunnsmiljø. Om sommeren holder den progressive jazzklubben Čekaonica til på taket. Om vinteren booker klubbene lokale DJ-er og band. Åpent til langt på natt. Adresse: I krysset France d’Espera— og Vojvode Misica-gaten.

4. Heng med hipsterne:

Kunstgalleri, smykker, second hand-klær og bar. På kultursentret KC Grad møter du Beograds unge og kreative hipstere. Iblant arrangeres fester og klubbkvelder. Gå ikke glipp av andre etasje som har spennende utstillinger med lokal klesdesign og kunst. Enkelt og bohemsk. Åpent sent. Adresse: Braće Krsmanović 4. På nett: gradbeograd.eu

5. Få en elektrisk opplevelse:

På det lille, men veldig gode Nikola Tesla-muséet får du eksperimentere med elektromagnetisme og elektrisitet. Regn med lyn og torden! Nikola Tesla (1856-1943) regnes som serbernes store vitenskapsmann. Åpent tir-fre 10-18, lør-søn 10–15. Adresse: Krunska 51. På nett: tesla-museum.org.

Miniguide

Sove:

Le Petit Piaf: Lite og hyggelig trestjerners hotell i hjertet av de bohemske kunstnerkvartalene. Hotellet har en egen restaurant som serverer bra mat og i nærheten finnes flere gode puber. Pris ca. 550 kroner natten for dobbeltrom. Adresse: Skadarska 34. På nett: petitpiaf.com.

Arka Barka Hostel: Flytende hostell ved Donaus strand, 20 minutters gange fra sentrum. Enkel standard og hyggelig personale som gjerne guider deg rundt det unge og kreative Beograd. Terrasse med utsikt over vannet. Dobbeltrom fra ca. 400 kroner pr. natt. På nett: arkabarka.net.

Spise:

Restaurant Homa har et avansert kjøkken. Her får du blant annet crispy brødboller med gåseleverskum. Innredningen er stram og en kontrast til den shabby gaten utenfor. Du får en åtteretters prøvesmakmeny ca. 250 kroner. Adresse: Zorza Klemansoa 19. På nett: homa.rs.

Restaurant Holesterol. En fet gris som røyker sigar pryder restaurantskiltet, og hvis du liker vellaget svinekjøtt er du kommet til rett sted. Den joviale, barteprydede eieren Aleksandar Vanka får gjestene til å føle seg hjemme. Hyggelig prisnivå. Adresse: Dobračinas østlige ende. På nett: facebook.com/Holesterol.

Oppleve:

Se Beograd fra luften. Fra det over 204 meter høye Avala-tårnet, på toppen av Avala-fjellet, har du fantastisk utsikt over byen. Tårnet er en rekonstruksjon av det gamle TV-tårnet fra begynnelsen av 1960-tallet som ble bombet av Nato i 1999. Det går busser fra Nikola Pašić-torget. Reisen tar omtrent 30 minutter og koster ca. 45 kroner begge veier. Inngang til tårnet koster rundt 15 kroner.

Spis ekte ajvar. Serbia er denne paprikasausens hjemland, og den smaker ti ganger bedre enn den du får hjemme. Spiser du ajvar på Restaurant Reka får du livemusikk, sang og dans på bord og stoler på kjøpet. Hovedretter fra rundt 70 kroner. Adresse: Kej Oslobodenja 73b, Zemun. På nett: www.reca.co.rs.

Shoppe:

Mikser House. Startet som en musikk- og kulturfestival for fire år siden. Den vokste fort og førte med seg flere andre arrangementer og et lokale for konserter, design og mat. Her kan du kjøpe vesker, klær, accessoirer eller en kul kjøleskapsmagnet. Adresse: Karađorđeva 46. På nett: mikser.rs.

Čumićevo er en liten bortgjemt gatestump der byens kuleste klesbutikker ligger. Mye glitter og stas. Her finner du spesialdesignede kjoler, festantrekk, sko og smykker. En håndsydd kjole med heklet overdel koster 450 kroner. Adresse: Čumićevo Sokace.

Reisen:

Direktefly fra Oslo (Torp) med Wizz Air (wizzair.com) fra ca. 500 kroner tur-retur. Direktefly fra Oslo Gardermoen med Norwegian (norwegian.com) fra ca. 800 kroner tur-retur. Flytiden er ca. 2 timer og 45 minutter. Fra andre norske byer må du først til Oslo.

Transport i byen:

Taxi fra flyplassen til sentrum rundt 120 kroner. Kollektivtilbudet er bra i sentrum, med busser, trikker og sporbusser. Enkeltreise ca. 17 kroner. Taxi innad i byen koster rundt 35 kroner.

Språk:

Serbisk, men engelsk fungerer fint på hotell, barer og restauranter.

Valuta:

1000 serbiske dinarer er ca. 70 norske kroner. Det finnes mange minibanker.

Prisnivå:

En øl koster fra 13 kroner. En treretters middag med vin ca. 220 kroner.

Klima:

Juli og august er de mest solrike og varmeste månedene med snittemperatur på 21 grader. Juni er litt svalere, men likevel solsikker. Våren kan være regnfull i Beograd, og om høsten og vinteren kan det blåse mye.

Kjekt å vite:

Beograd er en sikker by med relativt lav kriminalitet, men du skal uansett være forsiktig på turiststeder. Byen har rundt 1,6 millioner innbyggere.

Les mer på nett: tob.rs.

Les også:

Hit kan du dra for 69 kroner!

Nå henger Norge på Times Square

Dette er verdens korteste flyreise

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Lastebil­sjåfør siktet: Kvinne på rulle­ski alvorlig skadet

  2. E39 i Stavanger stengt i natt

  3. Sommerfull Vågen mintes Daniel Svela

  4. Politiet: – Har snakket med ganske mange vitner

  5. Aldri jobbet i oljå – nå kommer de hjem til grønn drømme­jobb

  6. Hans store feil var å gifte seg med feil kvinne, et anerkjent hespetre som hatet musikk