Rektor avviser sensur av julesanger

– I hui og hast svarte jeg på spørsmål da journalisten ringte.

NYNNE, IKKE SYNGE: Onsdag skrev Aftenbladet om skolen som ikke tillot barna å synge «Deilig er jorden» på juleavslutningen, bare nynne. De skulle også ha byttet ut ord som «nisse» og «jul» i julesangene. Foto: Barbra Ford /NTB/Scanpix

 • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En barneskole i Stavanger, Nylund skole, har fått mye kritikk for å ikke la barna å synge «Deilig er jorden» på juleavslutningen.

– Saken medfører ikke riktighet, sier rektor Frøydis Anthonsen overfor Dagbladet.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken. «Deilig er jorden» var angivelig kuttet ut og ord som «nisse» og «jul» ble byttet ut i julesangene.

FEIL: Rektor ved Nylund barneskole i Stavange sier den endrede julesangteksten nådde én klasses ukeplan ved en feil. Foto: Jon Ingemundsen

– I hui og hast svarte jeg på spørsmål da journalisten ringte tidligere i dag, og uten å sjekke saken nærmere har de publisert saken som om vi har ønsket å endre julesangene, sier hun.

– Skal synge julesangene

– Så det er ikke riktig at jul- og gudsordene sensureres hos dere i år?

– Nei, nei. Musikklærerne skrev et forslag til hvordan det hadde sett ut om vi skulle gjøre det ekstreme; ta vekk alle ordene. «Er det sånn vi vil ha det? Hva er det samfunnet vil? Hva er det foreldrene vil?» Slik gikk diskusjonen. Bare vi kaller det jul, så er det jo noen som ikke kan være med, sier hun.

Hun sier den endrede julesangteksten nådde én klasses ukeplan ved en feil.

– Det som stemmer, er at vi i år ikke skal i kirken, men heller samles på skolen. Der skal vi selvsagt synge de originale julesangene. Og neste år skal vi i kirken igjen, og så kan heller de som ikke vil være med, søke om fritak, sier rektoren.

– Ingen ting er bedre

Begrunnelsen for at teksten til «Deilig er jorden» ikke kunne synges, er at den oppfattes som forkynnelse, sa FAU-leder Arvid Berentsen tidligere. Han er selv imot å endre teksten i julesangene.

Etter at rektoren gikk ut og avviste saken, sier Berentsen at han er fornøyd.

– Jeg vet ikke om dette er et uhell, men er det slik at skolen nå likevel vil benytte originaltekstene, er ingen ting bedre, sier FAU-lederen.

Publisert:
 1. Jul
 2. Barn og unge
 3. Oppdragelse
 4. Skole
 5. Kristendom

Mest lest akkurat nå

 1. Borghild Fiskå er død

 2. Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad

 3. Da strømmen ble borte, tømte lokalbutikken fryseren og ga ut gratis is

 4. – Alle har en historie, og kanskje spesielt vi som sitter på dette toget til Egersund

 5. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år

 6. De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene. Nå har de omsider funnet roen på Tau