Derfor bør du unngå glanset gavepapir i år

Papiret inneholder fargestoffer og leire, og kan derfor ikke gjenvinnes.

Glanset gavepapir inneholder fargestoffer og leire, og kan derfor ikke gjenvinnes.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Nordmenn bruker enorme mengder gavepapir i jula – papir som gjerne går rett i søpla etter at pakkene er åpnet. Ifølge tall Fremtiden i våre hender opererer med, dreier forbruket seg om i hvert fall 60 millioner meter gavepapir i løpet av julehøytida.

– Det er problematisk, fordi glanset gavepapir inneholder nesten ikke papirfibre, men derimot fargestoffer og leire. Og derfor kan det ikke gjenvinnes. Det må kastes i restavfallet og bidrar til økt søppel, sier Sylvelin Aadland, ansvarlig for sortere.no.

Hun oppfordrer derfor folk til å pakke inn gavene på mer miljøvennlig måte, gjerne ved hjelp av papir som etter bruk kan sorteres og gjenvinnes til nye papirprodukter.

– Gråpapir, avispapir, gamle esker eller barnetegninger kan brukes, dette kan både sorteres og gjenvinnes. Samtidig er det også billigere og gjerne mer personlig enn de fabrikklagde glansede julepapirene.

Les også

Disse nøttene bør du alltid kaste

Nøtter fra tropiske eller subtropiske områder kan inneholde helseskadelig muggsoppgifter.
Gråpapir, hyssing, tau og stoff er miljøvennlige alternativ til glanset julepapir.
Les også

Fem spørsmål og svar om ved: Du fyrer mest sannsynlig feil

Legger du sammenkrøllede avissider underst, deretter småved, og de store kubbene på toppen? Da fyrer du feil.

– Ikke brenn glanset papir

Aadland i sortere.no påpeker videre at man heller ikke skal kaste det brukte, ikke-resirkulerbare julepapiret i ovnen eller peisen.

– Selv om det glansede julepapiret ser ut som papir, inneholder det nesten ikke papirfibre. Når man brenner dette, gir det liten varme – men danner veldig mye sot. Det øker faren for pipebrann. Røyken som oppstår når papiret brennes er heller ikke bra for lokalmiljøet, sier hun og oppfordrer nok en gang til å velge miljøvennlig gaveinnpakning.

Les også

Barnas badeender kan være bakteriebomber, ifølge fersk studie

Enkle triks kan sikre trygge badeleker.

Hyssing eller garn

Miljødirektoratet anbefaler også at man begrenser bruken av gavebånd. Hovedgrunnen er at disse stort sett er laget av plast. På nettsiden ErDetFarlig.no, som de står bak, oppfordrer heller til minimalistisk gaveinnpakning – eller til å benytte garnrester, silkebånd og hyssing når det er mulig.

– Julebånd, gavebånd, tau, hyssing og annet krimskrams kastes i grå dunk for restavfall. Gavebånd, pakkebånd, hyssing og lignende ender opp som strøm og fjernvarme hos Returkraft. Oppfordringen min er å tone ned antall pakker og heller gi gavekort på opplevelser som konsert, filmkveld og lignende. Da slipper man både innpakningspapir og pakkebånd, sier Lars Pedersen, kommunikasjonsansvarlig i Avfall Sør.

Publisert: