Dette må du vite om pass og visum i sommer

Har du husket å sjekke passet? Gjør det i god tid før ferien.

HAR DU SJEKKET PASSET? De fleste land krever at en reiser med pass, for nordmenn er det fortsatt det eneste gyldige identifikasjonsbeistet.
 • Camilla Flaatten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Pass er det eneste gyldige norske ID-dokumentet i utlandet og Utenriksdepartementet (UD) anbefaler fortsatt at nordmenn tar med seg passet på alle utenlandsreiser – også innenfor Schengen. De minner også om at det på flyplasser, fergeleier og ved en del hoteller er påkrevd at man kan vise pass ved innsjekking.

– Mange land i Europa har innført midlertidig grensekontroll der man tidligere kunne reise uten pass. Kravet om gyldig reisedokument er også innskjerpet hos flyselskapene, slik at man ikke lenger kan reise med bankkort eller førerkort som bevis for sin identitet, sier underdirektør Kristin Enstad i UD.

I fjor ble det utstedt 27.000 nødpass i Norge. Totalt ble det utstedt rundt 730.000 pass. Til og med mai i år er det utstedt 9560 midlertidig pass – inkludert nødpass og provisoriske pass. Juni er den største måneden for bestilling av pass og for nødpass-utstedelse.

NØDPASS: Nødpass utstedes enten hos det lokale politiet hjemme i Norge før avreise eller ved norske utenriksstasjoner.

– Glemmer å sjekke passet før bestilling

Den vanligste årsaken til at folk trenger nødpass er at de ikke sjekker passene sine når de bestiller reisen.

– Mange bestiller reiser ved jul og nyttår, og så sjekker de ikke passet før uken før de skal reise. Da blir det knapt med tid hvis de må bestille nytt, sier leder for passavsnittet Bekim Olomani i Oslo politidistrikt.

– Sjekk passet når du vurderer å bestille en reise. Vi opplever at folk bestiller ferien likevel, selv om de ikke har pass. Da får de seg overraskelse når de ikke får nødpass. Hovedregelen er å sjekke eget pass og passet til alle i familie først. Bestill time for passfornyelse så fort som mulig og sjekk at du har med de papirene du må ha med deg, sier han.

Du har heller ingen krav på å få utstedt nødpass. Ligger det igjen hjemme når du står på flyplassen, har man ikke automatisk krav på å få nødpass.

– I utgangspunktet prøver vi å hjelpe de vi kan. Men har du fått to nødpass i løpet av de fem siste årene, er det stor sjanse for at du blir nektet det tredje. Har du mistet det siste passet, så må det gå fem år før du får nytt pass. Har du mistet mange nok pass de siste årene, så er det noe som tilsier at du ikke kan få et pass uansett, sier Olomani.

Politiets anbefaling er at med en alltid bør ta med passet utenlands.

– Vi anbefaler publikum at med en gang de skal forlate landegrenser, ta passet med. Og husk på at du har med passet til barn, det er det eneste dokumentasjonen de har, sier Olomani.

IKKE KRAV: Leder Bekim Olomani ved passkontoret i Oslo forteller at ingen har krav på nødpass hvis du glemmer igjen passet hjemme – men at de forsøker å hjelpe så godt de kan.
Les også

Akkurat nå slipper du denne køen på passkontoret

– Juni er den travleste måneden

Den første sommermåneden er den travleste på passkontorene landet rundt. Flere steder er kontorene også lørdagsåpent. Så du kan være heldig om du må ha time, men Olomani understreker:

– Det viktigste rådet er at en sjekker passet god tid i forveien og bestiller seg time. Vi anbefaler samtidig folk om å søke pass gjerne inntil ett år før utløpsdato fordi mange land krever at passet ditt skal være gyldig minimum seks måneder etter at reisen er avsluttet.

Sjekk også passet gyldighet

De siste årene har særlig Dubai blitt et populært reisemål for mange nordmenn, og i landet har de regler om at passet må ha seks måneders gyldighet etter hjemkomst. Det gjelder for øvrig flere land.

– Vi opplever innimellom at folk må utsette reisen fordi passet ikke har lang nok gyldighet. Så dobbeltsjekk det også, sier Olomani.

Les også

De så ikke nøye nok på reisepapirene. Da mistet de drømmeturen til Miami.

Sett deg inn i informasjonen på nett

De fleste politidistrikt opererer i dag med nettbestillinger ved fornyelse av pass. Noen steder tilbyr også drop-timer. Men én feil går igjen når folk bestiller time.

– De tar seg ikke bryet med å lese informasjonen på nettet. Rundt 70 prosent av våre kunder på Grønland bestiller på nett, og vi opplever at kun en veldig liten andel som er forberedt og har lest all informasjonen på nettet. Det er sørgelig, synes jeg, sier Olomani.

Glemt eller ufullstendig fullmakt og glemt kopi av identifikasjon til den ene forelderen er klassiske feil når en skal fornye pass til barnet.

– Og da blir de avvist. Vi anbefaler at alle leser informasjonen og setter seg inn i hva som kreves hvis du skal fornye pass til barna. Har man mindre barn, så går de passene ut etter to og tre år, sier Olomani.

Les også

Passet hadde ikke lang nok gyldighet – måtte droppe drømmereisen til Sri Lanka

Huskeliste før ferien:

 • Sjekk at passet er gyldig når du planlegger reisen.
 • Sjekk hvor lenge passet er gyldig – det bør ha minst seks måneders gyldighet etter hjemreise.
 • Sjekk passene til barna hvis du har det.
 • Sjekk at passet er helt – hvis det er skadet på noen måte, for eksempel om sider er revet ut, er det ikke gyldig lenger.
HUSK PASS TIL KJÆLEDYRET: Hunder og katter må ha med seg pass når de krysser grensene. Sjekk også Mattilsynets nettsider eller hos din veterinær for regler om vaksine og annen informasjon.
Les også

Dette er de mektigste passene i verden

Les også

Hvorfor er det ulike farger på passene?

Visumfrihet i mange land

Nordmenn kan reise visumfritt i svært mange land, men det kan likevel bety at noen land har klare regler for innreise til landene. Noen steder må man fylle ut egne innreisedokumentasjon – både ved innreise og ved mellomlanding.

For mer spesifikk informasjon om landet du skal reise til – se UDs landssider: www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/velg-land/id2414273/

Les også

 1. Dette er de dyreste landene å bli syk i

Publisert:
 1. Pass
 2. Utenriksdepartementet (UD)
 3. Grensekontroll

Mest lest akkurat nå

 1. Snart er hver fjerde bil i bomringen en elbil – kritisk for Bymiljøpakken

 2. Mann og kvinne tatt i stjålet bil med tyvegods

 3. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

 4. Lagde sine første donuts hjemme i karantene. Det har blitt million­butikk

 5. Ut mot Solskjær: – Fullstendig stryk i kamp­forberedelser

 6. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra