Den mest effektive måten å fjerne flekker på? Sjekk disse tipsene

Kaffe, rødvin eller annet kan enkelt fjernes på denne måten.

Flekker av rødvin og kaffe kan være vanskelige å fjerne. Her får du råd.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukere tips og triks for å kunne leve grønnere liv. Ingen pekefingre, kun opplysning.

Eksperten: Ingun Grimstad Klepp

Utdanning: Etnologi ved Universitetet i Oslo

Jobber ved: Forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met

Ingun Grimstad Klepp er aktuell med bøkene «Lettstelt» og «Lettkledd» som handler om klær, klesvask og miljø.

Fungerer salt på rødvinsflekken?

– Mange har hørt rådet om å helle salt på flekken dersom man søler rødvin på duken. Hensikten med dette og lignende råd er å suge opp væske slik at den ikke suges opp av tekstilet det er sølt på. Salt suger til seg fuktighet. Det gjør også en rekke andre materialer, slik som tørkepapir og servietter, sier Klepp.

– Om du søler, bør du med andre ord tørke bort mest mulig og fortest mulig. Er det mulig å gjøre tekstilet vått, og du har en vannkran i nærheten, kan du bruke fremgangsmåte vannkran med det samme.

Fremgangsmåte: Vannkran og rennende vann fra springen

– Vann er av våre mest brukte og beste løsemidler. Denne metoden kan fjerne en rekke flekker alene eller i kombinasjon med flekkfjerningsmidler, sier Klepp.

  • Tre plagget med flekk på en kran slik at hullet for vannstrålen kommer direkte der flekken er, men på andre siden av stoffet. Flekken skal med andre ord ut den veien den kom på. Sett så på vannet, og la det spyle gjennom flekken.
  • Velg varmt vann til fettholdige flekker og kaldt vann til flekker med proteiner.
  • Dersom det benyttes flekkfjerningsmidler, påføres disse før man dusjer gjennom med vann.

Slik fjerner du rødvinsflekker og flekker av frukt

Ved ny flekk: Spyl så varmt vann som stoffet tåler, gjennom flekken før den har tørket (kranmetoden). Noen fruktflekker, for eksempel banan, må vaskes bort. Bruk enzymholdig vaskemiddel.

Ved gammel flekk: Bløt flekken med glyserol, vask bort med lunkent vann etter ti minutter.

Stoffer som tåler bleking: Blek ved oppvarming i en løsning av perboratholdig vaskemiddel. Skyll.

Ull og silke: Fukt godt med glyserol. Vask av med lunkent vann etter ti minutter. Fukt flekken med rent vann, legg den så i en løsning av boraks i vann. Skyll.

Slik fjerner du kaffeflekker

På vaskbare stoffer: Hvis det var melk eller fløte i, skyll flekken med kaldt vann, fordi det er proteiner i melk. Spyl deretter med så varmt vann som tøyet tåler. Flekkresten fjernes med glyserol. Skyll til slutt.

På stoffer som tåler bleking: Flekken blekes bort ved oppvarming til over 60 grader i en løsning av perboratholdig vaskemiddel. Sprit varmet i vannbad kan også brukes på en klut, eller helles gjennom med bollemetoden.

Tipsene er hentet fra samtaler med Ingun Grimstad Klepp om hennes ferske bok Lettkledd.

Publisert: