Vi jaktet på de fineste strendene på Gran Canaria og fant en utenom det vanlige

På denne stranden blir sanden aldri varm.

BLIR IKKE VARM: Stranden på Anfi del Mar ble anlagt på 90-tallet. Sanden er importert fra Karibia og har noe litt magisk ved seg: Den blir ikke varm.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Rett ved Patalavaca på Gran Canaria er det anlagt en helt spesiell sandstrand. Her blir sanden aldri varm. Går det an, da? Ja, det er rett og slett «aircondition-sand».

Fenomenet er særlig kjent fra strender i Mexico – på østkysten ut mot Karibia. Mens solen steker og det føles som om det er 100 grader, er sanden sval og nesten avkjølende. Sanden på den brede, fine sandstranden på Anfi del Mar er importert fra Karibia. 11.000 tonn sand måtte til å for å skape den finkornede stranden.

Vinterstid vrimler det av norske turister her. Hele feriekomplekset ble i sin tid bygget av nordmannen Bjørn Lyng. En statue av ham står på kjærlighetsøya, en kunstig øy formet som et hjerte, vest for stranden.

Har du en favorittstrand på Gran Canaria? Stem nederst i saken!

LITT KALDT: May Elin tar hevn på morfar John Innvær og kaster sand på ham etter at han kastet vann på henne. Badetemperaturene ligger rundt 19 grader.

May Elin (8) og Rannveig Marie (6) Innvær Østebøvik fra Tysvær ved Haugesund er med foreldre og besteforeldre på en ukes solferie. De hyler idet de prøver å ta seg et bad – vannet er ikke så varmt ennå.

Har du en favorittstrand? Stem nederst i saken.

IMPORTERT SAND: Flere tonn med sand ble importert fra Karibia for å lage stranden på Anfi del Mar.

Hotellkomplekset som sto ferdig på slutten av 90-tallet, er konstruert i stein og skiller seg ut fra mye annet på den sørlige delen av nordmenns favorittøy. Ferieanlegget består av rundt 1000 timeshare- og selveierleiligheter fordelt på rundt 30.000 medlemmer. Av dem er 7000 nordmenn.

Storfamilien fra Haugesund er blant dem. De kjøpte leiligheten for ti år siden og har siden vært her hver eneste vinter. Nå reiste ekteparet sammen med barn, svigerbarn og barnebarn.

– Dette er den fineste stranden, helt klart, er de enige om.

Det er fortsatt litt kjølig, og de nøler før de tør å kaste seg uti. Temperaturene i månedsskiftet januar/februar er på rundt 19 grader, så det er ikke kø for å bade denne dagen.

Les også

Det norske ekteparet overvintrer i et av de beste klimaene i verden

AMADORES: Amadores-stranden vest for Puerto Rico er en av de mest populære på sørspissen.

Den beste stranden

Amadores er en av de mest kjente strendene på Gran Canaria og omtales ofte som den aller beste. Det 800 meter lange stranden ble anlagt for over ti år siden. Sanden er lys og fin. Den har også merket «Blue Flag», som betyr at den er ren.

Den ovale bukten gjør at badingen blir en lek, den er skjermet mot bølger og vind og er veldig langgrunn.

DEILIG STRANDLIV: Playa de Amadores er en av de mest populære anlagte strendene på Gran Canaria. Den er langgrunn, ren og barnevennlig.
MEST POPULÆR: Amadores er en av de mest populære strendene på Gran Canaria.

Venninnene Anne-Karin Christensen (53) og Brith Johnsen (55) sitter og dypper tærne i vannet på Amadores Beach Club. De har latt sandstrand være sandstrand og trukket inn på strandklubben istedenfor.

– Amadores er den fineste stranden, synes jeg, sier Christensen.

– Men det fristet med litt overkommelig luksus akkurat i dag, skyter Johnsen inn.

HERLIG MED SOL: Bestevenninnene Anne-Karin Christensen (t.v.) og Brith Johnsen rømte fra regntunge Las Palmas til Amadores-stranden da de var på en to uker lang solferie i vinter. Ettermiddagen ble tilbrakt på strandklubben.

De er på tur sammen med ektefellene og bor egentlig i hovedstaden Las Palmas. Men der har det regnet og vært litt surt akkurat denne sesongen.

– En venter jo ikke å fryse i ferien. Så nå passer det med litt stabilt vær sør på øya, sier Christensen.

Det er fjerde gang de reiser sørover til sol og varme på vintertid. Men de har sverget til to forskjellige områder: Anne-Karin til Puerto Rico og Brith på storby-/sydentur til Las Palmas.

På klubben er det mulig å leie store doble solsenger, loungestoler og parasoller.

Les også

National Geographic: Dette er verdens beste strender

SJØVANN I BASSENGET: Amadores Beach Club ligger i enden av stranden. Her kan du trekke deg tilbake på deilige loungesofaer, bade i sjøvannsbassenget og få massasje. Det koster penger å komme inn.

Favorittstranden i storbyen

Den lange bystranden i hovedstaden Las Palmas er manges favoritt. Deriblant reisejournalist og blogger Vibeke Montero på Bortebest.no.

– Jeg synes det kan bli i tetteste laget på de typiske sydenstrendene i sør. Og foretrekker å ikke møte naboen på solsengen ved siden av meg. Derfor er Las Canteras-stranden i Las Palmas en klar favoritt, sier Montero.

Hun liker spesielt godt at stranden tiltrekker seg både lokale og turister.

– Her er det spanske vibber, og stranden er mer enn lang nok til å romme både turister og lokalbefolkning. Las Palmas er en kul storby med bra shopping, mange trivelige vannhull og god mat på hvert gatehjørne. At været her ikke er like stabilt som lenger sør på øya, gjør derfor ingenting, for det er mye å finne på hvis det blir overskyet.

Les også

På storbyferie i «Syden»

VIND: Surfere liker seg godt i bølgene utenfor Maspalomas.

Men Gran Canaria er en stor øy med mange strender. Montero har flere favoritter.

– Noen ganger er det bare sol og strand man vil ha, og da foretrekker jeg stranden som strekker seg mellom Meloneras og Playa del Inglés. Den ligger nedenfor de vakre sanddynene i Maspalomas, og her kan du gå så langt at du kommer til områder hvor det er nesten ingen mennesker. Det liker jeg nemlig best på stranden: følelsen av å være nær naturen og å slippe unna alle lyder som forstyrrer bølgenes melodi.

NATURRESERVAT: Det er anlagt en promenade langs lagunen som fører ut til sanddynene på Maspalomas.
Les også

Er dette Gran Canarias aller vakreste landsby?

Ørkensandstranden Maspalomas

Maspalomas ligger sørøst på øya, og stranden strekker seg flere kilometer mellom flotte sanddyner. Surfere, kitere og andre som driver vannsport, stortrives her – det blåser en god del mer enn på strendene lenger vest.

Sanddynene og området rundt er vernet, og fuglereservatet ved lagunen langs strandpromenaden er et flott skue.

SPISS STRAND: Las Dunas de Maspalomas former en spiss helt sørøst på Gran Canaria. Området på 400 hektar er naturreservat med saltvannslagune, fugleliv og spesielle sanddyner.

Barnevennlig i Puerto de Mogán

Fiskerlandsbyen helt «i enden», vest for Puerto Rico, er verdt et besøk. Puerto de Mogán oser av sjarm med sine små hvite hus med vindussprosser malt i all verdens farger, massevis av fargerike blomster og trange gater fulle av restauranter, kafeer og butikker.

PUERTO DE MOGÁN: Den livlige fiskerlandsbyen Puerto de Mogán har en fin og barnevennlig bystrand.
BLOMSTER: Puerto de Mogáns små gater er fulle av blomster som henger fra vindusposter.

Stranden er relativt liten, men langgrunn og veldig barnevennlig skjermet for bølger. Den gylne sanden er fraktet inn fra Sahara, finkornet og ren.

En liten kanal skiller sentrum fra stranden, mens fine blå broer forbinder dem. På den lille strandpromenaden kan en kjøpe is, brus og forfriskninger.

HAVN: Den lille byen Puerto de Mogán sørvest på Gran Canaria har et hyggelig havneområde og massevis av koselige gater fulle av spisesteder og kafeer.
Publisert: