Tretopphytter: Vær gjest i fuglenes og ekornenes rike

Frihetsfølelsen i tretoppene og nærkontakt med natur og dyreliv kan nå oppleves flere steder rundt om i landet.

UTSIKT: De fem tretopphyttene ligger på eiendommen til Nordre Vegge gård utenfor Horten i Vestfold. Alle har utsikt over Oslofjorden fra toppen av trekronene.
  • Karen Gjermundrød
Publisert: Publisert:

Rett utenfor Horten i Vestfold, blant gammel urskog med barlind og misteltein, hundre meter over havet og åtte meter over bakkenivå, er fem solide hytter bygget, trygt forankret i furutoppene med en upåklagelig utsikt over Oslofjorden.

Inspirert av Tretopphytter i Brumunddal og med deres velsignelse og konsulentbistand, satte den entusiastiske næringsutvikleren Trond Barth Andersen i gang planleggingen av Tretopphytter Vestfold for tre år siden.

VIKTIG KONSTRUKSJON: Før byggestart utførte ingeniører grundige beregninger om konstruksjon, størrelse, feilareal og vindpåvirkning. Hyttene er beregnet å tåle 22 sekundmeter med vind.

– Kona og jeg var på sykkeltur da vi kom over dette fantastiske stedet og falt pladask. Jeg ringte grunneieren på nordre Vegge gård, og spurte om jeg ikke fikk leie noen tretopper i skogen hans, og det fikk jeg. I dag er han også en av aksjonærene, forteller Barth Andersen.

Les også

Disse togturene bør du unne deg i løpet av livet

Følelsen av å være på reise er togets fortrinn. Veksle mellom å ta raske tog mellom store byer og lokaltog til…

I oktober 2017 sto fem nye tretopphytter klare for utleie.

Fuglelivet har allerede etablert seg rundt hyttene hvor de har rikelig tilgang på mat.

– Vent litt, nå har du bare meiser der, men jeg så akkurat en liten gråsisik, og så har vi hakkespetten, dompapen og spettmeisen.
Vi har 10–15 ulike fugleslag her nå, i tillegg til kattugle og ekorn, forteller Barth Andersen som er over gjennomsnittet fugleinteressert.

Blant sidensvans og misteltein

Akkurat her er det enkelt å finne en misteltein å kysse under, der de henger i klynger i trærne over og rundt hyttene. I Norge vokser fruktbarhetssymbolet mistelteinen i hovedsak i Horten-området og noen få tilstøtende kommuner.

– Årsaken til at det er mye av dem her er klimaet. Mistelteinen er desidert den mest varmekjære planten vi har, og akkurat her er det en mellomsone hvor vi ligger i le for Slagentangen, forklarer Barth Andersen.

TETT PÅ: Du og jeg og dompapen.

Veksten er fredet i Norge, i motsetning til i Tyskland og England der den regnes som ugress.

– Mistelteinen er en snylter og den formerer seg ved at sidensvansen spiser bærene som har en konsistens som ligner på lim. Det klebrige bæret setter seg fast i nebbet og fuglen tyr til nærmeste tre for å gni det av. Rester av bærene blir lagret i barken og etter noen måneder vil senkere fra disse frøene knytte seg til vannsystemet i morstreet, og en ny misteltein vokse frem, forteller Barth Andersen.
Og kanskje kan mistelteinen love godt for romantikken? Ifølge gjesteboken har det foregått minst ett frieri i tretoppene siden oppstarten.

Rom for flere

Partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret tror mye av grunnen til at nordmenn setter pris på opplevelser i tretoppene, er at de kan være ute på tur kombinert med opplevelsen og spenningen oppe i trærne.

– Dette passer veldig godt med nordmenns væremåte, sier Øye.

Han poengterer at et av de viktigste elementene når nordmenn velger sted å bo, er utsikten.
– Her får du utsikt, den romantiske ideen om et enkelt hytteliv, og du er så nær uberørt natur det er mulig å komme, sier Øye.

I Brumunddal har de ikke hatt en ledig dag på seks år. I dag er det seks måneder ventetid for leie på hverdager.
Øye mener det er positivt med oppblomstringen av tretopphytter i ulike varianter på ulike destinasjoner som vi nå ser – og helt i takt med tiden vi lever i med høy etterspørsel etter naturopplevelser utenom det vanlige.

Hytter med særpreg

I tillegg til å ha vært prosjektleder for oppføringen av hyttene, står også 73-åringen for utforming av mesteparten av hyttenes møbler og inventar, som trappetrinn, glassholdere, bestikkbokser, tallerkener og andre gjenstander.

Utemøblene på de fem hyttene er alle forskjellige, og laget av hver sin tresort fra den omkringliggende skogen, henholdsvis ask, bjørk, barlien, svartor eller eik. Materialene er skråskårne og oljet, noe som gir et sterkt og holdbart materiale.

– Ask er favoritten min. Det er asken som opprinnelig har mest kontraster mellom lyst og mørkt tre. Men strukturen kommer også godt frem på de andre tresortene etter flere lag med olje, forklarer han.

Les også

Ny trend i fjellheimen: Arkitekttegnede dagsturhytter

Ingen nøkler, fri tilgang for alle og fysisk aktivitet på kjøpet. Enkle småhytter vil bre seg over landet, tror DNT.
SOLID: Skråskjærte, solide trappetrinn.

Om kveldene sitter han gjerne og pusser knagger av einebusker eller lager andre nyttige gjenstander til hyttene, som nærmest er plastfrie.

To av barnebarna er også veldig ivrige medhjelpere. Det kommer stadig nytt påfyll av nødvendigheter laget i tre – som skohorn, dorullholdere, fuglebrett, ekornreder, fuglekasser, hyller, trappetrinn, bøtter til fuglemat, kjeleunderlag, ostefat og fyrstikkboksoppbevarer++.
– Ja, du kan tro jeg har fått en meningsfylt pensjonisttilværelse, dette er og har vært et eventyr å jobbe med, smiler Barth Andersen.

Publisert: