Rydd og få systemet du har savnet. Her er åtte tips for å komme i gang.

Hva gjør du med søppelet nå? Få det i alle fall ut av syne, anbefaler eksperten.

Publisert: Publisert:

Enten kan du begynne med et problemområde, som gangen, eller et mindre område som kjøleskap, en roteskuff eller en del av bokhyllen. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

 • Synne Hellum Marschhäuser
  Journalist

– Jeg har opplevd at rydding kan hjelpe meg i vanskelige perioder. Når man står i en krevende situasjon, kan det hjelpe med håndteringen. Rot er noe konkret man kan gjøre noe med, sier ryddeekspert Eva Isachsen i interiørfirmaet ROM for sjelen.

Enkelte har en pause fra tidsklemma og har tid til å ta tak i rotet. Når man står og tømmer skapene, kommer tankene, erfarer Isachsen. Rydding løser absolutt ikke alle problemer, men det kan gi litt orden i hodet og i de nære omgivelsene, mener hun.

– Det tror jeg folk trenger nå. Man kan begynne i det små og tillate seg at rydding tar tid. Mange skal komme i orden så fort.

Noen steder er gjenvinningsstasjoner stengt. Se oversikt lenger ned i saken.
Hvis man ikke får levert avfall, møtt kjøper eller levert til loppemarked, anbefaler Isachsen at man får det ut av syne. I garasje, bod eller lignende. Hvis tingene står i gangen eller stua, er det fort gjort å gå gjennom posene på nytt og kanskje beholde noe du egentlig skulle bli kvitt.

Dette er kanskje drømmen for mange, men er den oppnåelig? Ikke tenk perfekt, anbefaler ryddeeksperten. Prøv å bli fornøyd. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Eva Isachsen Foto: Marianne Otterdahl Jensen

Hvor begynner man? Åtte tips fra start til gjennomføring

1. Du kan begynne ryddingen der det er behov, for eksempel gangen. Hvis det er mye rot og litt overveldende, kan du heller starte med et mindre område, som kjøleskapet eller en del av bokhyllen.

2. Det skal ikke føles som et evighetsprosjekt. Legg en plan sammen og finn en dato for gjennomføring, anbefaler Isachsen. Bestem dere for hvor lenge dere skal holde på. Ikke favn over for mye.

3. Alt skal tas ut av skuffer, hyller og skap i området du skal rydde og sorteres i tre bunker: skal ha, skal ikke ha og kanskje. Her er det mange som slurver fordi det er mye jobb og fordi det kan være utfordrende å kvitte seg med ting.

4. Tre spørsmål som hjelper underveis: Bruker jeg den regelmessig? Hvis jeg ikke gjør det, hvorfor ikke? Hvis jeg beholder den, hvor skal den stå?
5. Finn en fast og logisk plass til alt i hjemmet. Da blir det lettere å legge ting tilbake etter bruk og man unngår at ting ligger og slenger.

6. Det blir verre når man har begynt. Man må sluttføre og passe på at man blir fornøyde. Tenk bra nok, ikke perfeksjon. Mange stopper opp fordi de mangler «de riktige glassboksene» å ha maten i. Er det så viktig?

7. Ikke glem å ta pause. Ros deg selv når du har fullført, anbefaler Isachsen. Du trenger ikke gå i gang med hele kjøkkenet etter rydding i kjøleskapet.

8. Ungene kan også motiveres til å bidra. Lov dem en belønning, ut å gå tur til sjøen eller kanskje boller.

Les også

Rot kan gjøre deg trøtt og deppa. Dette er de enkle ryddestegene alle kan klare.

Man kan gjerne begynne i det små. For eksempel i kjøleskapet eller fryseren. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

Gir denne meg glede?

Ryddeguru Marie Kondo anbefaler at man begynner med klær og rydder én kategori av gangen. Legg alt i kategorien utover for overblikk og får å unngå at noe «sniker seg unna». Spør deg selv for hver gjenstand: «Gir denne meg glede?» Dersom svaret er ja, behold den. Er svaret nei, kast den.

Kondo mener det holder med ««én gang i livet»-ryddemaraton. Benytter du deg av hennes metode, skal du rydde én gang og aldri måtte trenge å rydde igjen.

Noen viktige punkter fra Kondo:

 • Kast først, rydd etterpå. Glem alt som heter å sette ting på plass før du har gjort deg ferdig med å kaste det du ikke trenger.
 • Kast bøker. Behold bare de bøkene som hører hjemme i din «Hall of Fame».
 • Tommelfingerregel: Kvitt deg med alt av papirer.
 • Oppbevar så alle gjenstander innen samme kategori på ett sted.

Ikke start med ting knyttet til minner

En annen japanske ryddeekspert, Fumio Sasaki, anbefaler babysteg. Han begynte med kjøleskapet. Ikke begynn med bøker eller ting knyttet til minner:

– Babysteg er nøkkelen. Jeg begynte for eksempel med kjøleskapet hvor jeg kastet dressing som hadde gått ut på dato.

– Et annet godt råd er å fokusere på små rom, som på toppen av skap i gangen, i vesker og bager. Slik lærer du at det gir en god følelse å kvitte seg med unødvendige ting.

Les også

Ukens grønne tips: Fire måter å bli kvitt klærne du ikke bruker lenger

Lite og oversiktlig. Hvor mye av hver ting trenger du? Foto: Synne Hellum Marschhäuser

Får du levert søppel eller møtt kjøpere?

De som er i karantene skal oppholde seg i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted, ifølge regjeringen.no. De kan bare gå ut hvis nær kontakt med andre unngås. Det må bety at man bør unngå å møte andre for salg eller for levering av ting eller søppel.

Får du levert avfall og lignende i din kommune?

Oslo: Kommunen stengte alle gjenbruksstasjoner 18. mars. Stengingen varer i utgangspunktet til 29. mars. Mer info her.

Stavanger: Gjenvinningsstasjonene stengte 19. mars. Her er mer informasjon om avfallstjenestene.

Bergen: BIRs avfallsinnsamling er i dag i normal drift og gjenvinningsstasjonene har vanlige åpningstider. Unntaket er den mobile gjenvinningsstasjonen i sentrum som er stengt inntil videre. Det er heller ikke mulig å besøke brukthallene, ifølge bir.no.

Trondheim: Trondheim Renholdsverk har en del restriksjoner for tiden. BrukOM butikk og mottak stenger inntil videre. Kun ti biler slippes inn på gjenvinningsstasjon av gangen. Les mer om flere endringer her.

Kristiansand: «Som følge av koronaviruset har Avfall Sør valgt å stenge gjenvinningsstasjonene i Sørlandsparken og Høllen Vest samt Mjåvann Bruktbutikk. Støleheia Avfallsanlegg har nye åpningstider: Mandag-fredag 07.30-15.00. Mjåvann gjenvinningsstasjon holder åpent som normalt, men vi oppfordrer innbyggerne om å ikke bruke den ekstra tiden de har i hjemmet, til å rydde i garasjen og kjøre unna avfall», skriver Avfall Sør.

Tromsø: Remiks, som utfører renovasjon for Tromsø, reduserer åpningstidene for returstasjonene og har en rekke restriksjoner. Les mer her.

Ålesund: Publikum oppfordres til å utsette besøket til miljøstasjonen til situasjonen rundt korona har stabilisert seg. Færre biler slipper inn av gangen og de ansatte kan ikke hjelpe som vanlig. Les mer her.

Molde: Det er ingen informasjon om begrensede åpningstider eller lignende på kommunens hjemmesider.

Grenland: Flere gjenvinningsstasjoner er stengt. Publikum oppfordres til å kun levere avfall om det er tvingende nødvendig. Mer informasjon her.

Arendal: Ifølge Agderrenovasjon er en gjenvinningsstasjon stengt og en åpen inntil videre. De ber om at folk ikke rydder garasjer og loft nå for å unngå press på mottaket. Les mer her.

Dette er manges drømmeklesskap. Her er selv genserne hengt opp. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Kan se dårlig ut for loppemarkeder

Salg via apper og nett: Ta forholdsregler hvis du møter noen for en handel eller ved sending av pakke nå. Vurder om dere kan vente.

Innsamlingsbokser: Blant annet Fretex, Uff, Kirkens Bymisjon og Røde Kors har innsamlingsbokser for klær. Klærne bør være tørre og gjerne rene. Tøyet skal helst kunne brukes igjen, men noe blir reparert og ødelagt tøy blir sendt til materialgjenvinning. Det ser ut til at alle bokser fremdeles tømmes.

Loppemarked, institusjoner og lignende:Loppemarked.info skriver administrator at det kan se dårlig ut for vårens loppemarkeder. Hvis du vurderer å gi bort til asylmottak, institusjon eller lignende, bør du sjekke med dem først.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 5. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 6. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 1. Webview
 2. Bolig
 3. Vasketips