Utenlandske kvinner søkte om abort i Norge

I Danmark blir kvinner som får utført fertilitetsbehandling oftere gravide med tvillinger. Flere av dem har bedt om å få fjernet ett av fostrene i Norge, men alle har fått nei.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Hittil har vi fått åtte forespørsler om fosterreduksjon fra utenlandske kvinner. Alle er blitt avvist, opplyser overlege Torbjørn Eggebø ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert invasiv fostermedisin ved St. Olavs hospital i Trondheim til Vårt Land.

Kvinnene kom fra Italia, Tyskland, Irland, Sverige og Danmark, ifølge Eggebø. Bakgrunnen for avvisningen er at de ikke oppfylte kravet om å oppholde seg i Norge når de ba om fosterreduksjon.

Tidligere i år konkluderte lovavdelingen i Justisdepartementet med at abortloven åpner for fosterreduksjon av ett eller flere friske fostre. Loven nevner ikke dette spesifikt, men tolkningen slo fast at den ikke var til hinder for slike inngrep.

Fosterreduksjon innebærer at kvinner som er gravide med friske tvillinger eller flere, kan få gjennomført abort på ett av fostrene. Da abortloven ble innført i 1975 var ikke dette en medisinsk mulighet, noe det er nå

Les også

Denne prevensjonen kan være riktig for deg nå

Like før jul avviste flertallet på Stortinget KrFs og Senterpartiets ønske om å gjøre fosterreduksjon ulovlig. I Danmark er det er det tillatt å redusere antall fostre til to, men under normale omstendigheter ikke til ett.

Publisert:
 1. Abort
 2. Kvinner
 3. Helse
 4. Svangerskap

Mest lest akkurat nå

 1. 122 nye smittede på Nord-Jæren, 10 innlagte på SUS

 2. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

 3. Hytte nedbrent på Hommersåk

 4. Sjålet bil funnet i hage på Stokka

 5. – Ikke ta nakkegrep på de som velger annerledes

 6. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland