– Jeg ante ingenting om gårdsdrift og fikk nærmest sjokk da vi flyttet hit

Med to små barn, lang bilvei til jobb, et gammelt hus og en drøss av dyr å passe på, er det ikke så mye latmannsliv på gården i Aust-Agder.

SJOKK: – Jeg var gravid og kvalm, og Amalie var snaut tre år. Sauene breket fra klokken fire om morgenene og det var umulig å sove. Da lurte jeg virkelig på hva vi hadde begitt oss ut på, smiler Ann Therese Kile (30). Her sammen med barna Mathilde (2, t.v.) og Amalie (5).
 • Kari Byklum
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hvordan er det egentlig å bo på og drive en gård?

– Helt ærlig? Hadde du spurt meg i fjor så hadde du fått et annet svar. Jeg ante ingenting om gårdsdrift og fikk nærmest sjokk, men nå har det gått seg til, smiler Ann Therese Kile (30).

Kuene rauter og sauene breker på hver side av tunet på gården i Iveland i Aust-Agder. To ender vandrer likeglade rundt i herligheten sammen med kattene Pinky og Sunniva.

TØFF: Amalie er allerede blitt ei modig jente som gjerne går inn til store kyr sammen med pappa, John Atle Omdal.

De ni hønene gjør familien selvforsynte med egg, og midt oppi dyrelevenet står Amalie (5) i boblejakke og tyllskjørt og smiler. Lillesøster Mathilde (2) er mest opptatt av å vise sauebæsj.

– Dette er hverdagen for meg ettersom jeg er vokst opp på gården, og jentene har allerede blitt herdet. Men det var en stor overgang for Ann Therese, forteller John Atle Omdal (33).

MANGE BEBOERE: Den flotte gården i Iveland i Aust-Agder er hjem for en ung familie med to små barn, samt både sauer, kyr, ender, høner og katter.
Les også

Sildekongens paradis: – Man blir ydmyk av å bo på et slikt sted

Gravid gårdskjerring

– Jeg var gravid og kvalm, og Amalie var snaut tre år. Sauene breket fra klokken fire om morgenene, og det var umulig å sove. Da lurte jeg virkelig på hva vi hadde begitt oss ut på, ler hun.

Men etter et par år med tilvenning har det blitt gøy på landet for hele familien.

– Når jeg ser hvordan jentene koser seg, så kjenner jeg at vi gjorde det riktige, sier tobarnsmoren.

EGEN STIL: Selv om svigerforeldrene har gjort en formidabel jobb med gården, er det viktig for både henne og mannen å tilpasse det til deres stil.

Det er en krevende livsstil. Han står opp i femtiden for å rekke noen timer i fjøset før han kjører til jobb på XXL på Sørlandssenteret.

Så blir det en ny runde med dyrestell om kvelden. Kile jobber på Pernille kafé på Evje, og Mathilde går i barnehage mens Amalie er fersk førsteklassing.

UTSIKT: Det er en god atmosfære i den gamle stuen, og herfra er det fin utsikt utover jordene. De gamle tømmerveggene er nymalte.

Selv om familien akkurat nå har 24 kyr og et innlånt kveg, som forhåpentligvis skal sørge for at det blir kalver til våren, og 28 sauer, er ikke inntektene av gårdsdriften nok til å leve av.

– Det en hobby som gir litt inntekt og som holder jordene nede, men vi måtte minst doblet dyreholdet hvis det skulle være mulig å leve av det. De aller fleste bønder i Norge jobber fullt ved siden av, forklarer tobarnsfaren.

Les også

Familien anbefaler alle å ha høner i hagen: – De er utrolig kjekke dyr!

EGNE EGG: Vaflene er laget av egg fra gårdens egne høner, og de smakte nydelig.
PLYNDRING: Hun har fått god dreis på kjøkkenhagen, og det er ikke vanskelig å skjønne at hun ble irritert da sauene kom seg løs og forsynte seg.

Raserte kjøkkenhagen

Dyrene ales opp og går til slakt. Kuene kalver om våren og om høsten kommer slaktebilen fra Nortura.

Sauene blir hentet når de oppnår idealvekt og ender som smakfullt pinnekjøtt til jul eller saftig lammelår til påske.

Mens han har hovedansvar for dyreholdet, tar hun seg stort seg av husarbeid og barn, og har fått god dreis på kjøkkenhagen.

– Vi forsøker å bli litt selvforsynte med grønt, men i sommer gikk det skikkelig dårlig. Vi var på ferie da naboen ringte og sa at sauene hadde kommet seg ut av inngjerdingen og forsynt seg av kjøkkenhagen. Da var det like før jeg ringte Nortura og ba dem hente hele saueflokken, innrømmer hun.

Men han tok jobben med å montere strømgjerde og sikre kjøkkenhagen bedre, og dermed lever sauene lykkelig videre uvitende om at skjebnen var nær.

GAMLE DØRER: Paret har bevart det meste av det gamle, slik som de nydelige dørene.
GODE MINNER: Denne har gjort en god jobb i mangfoldige år.
STOLTE: Forrige generasjon hadde melkekyr på gården. De mottok denne utmerkelsen, som henger svært høyt.
Les også

Slik forvandlet TV-kjendisen småbruket til et drømmested

Åttende generasjon

Familien Omdal Kile er åttende generasjon på gården i Iveland. Det opprinnelige huset brant ned, men ble bygd opp igjen på begynnelsen av 1900-tallet.

I nyere tid bygde foreldrene hans ut huset, så nå består det av en gammel og en nyere del.

– I gamle dager så bodde det visstnok 11 personer i den opprinnelige stuen, så det må ha vært trangt om plassen.

Til tross for at hans foreldre har stelt godt med gården alle årene de bodde her, var det viktig for det unge samboerparet å sette sitt eget preg på eiendommen da de overtok.

KREVENDE: Han er vokst opp her på gården og tar seg av dyreholdet i tillegg til full jobb på XXL på Sørlandssenteret. Hun jobber på Pernille kafé i Evje, og bruker ellers tiden på barna, kjøkkenhagen, oppussing og husarbeid. Det er lange og krevende og samtidig gode dager for begge to.

De har blant annet malt de fleste veggene i huset, og kjøkkeninnredningen som var i furu er hvitmalt.

– Den er en balansegang når man bor slik som dette. Mine svigerforeldre har virkelig stått og vi ønsker å bevare mye av det slik det har vært, men samtidig så ønsker vi jo å gjøre det til vårt, sier hun.

Les også

Fant drømmegården en halvtime utenfor Oslo sentrum

MALT HVITT: Kjøkkeninnretningen var opprinnelig furu, men har fått fornyet og forlenget liv med hvitmaling. Veggene er malt blå.
TO STUER: Disse to stuene er de eldste i huset fra 1900-tallet. Det store veggskapet er bygd her inne i stua.

Nå er hovedetasjen ferdig oppusset, mens det fremdeles gjenstår en del i andre etasje.

– Vi tar ting litt etter hvert, men nå begynner jeg i alle fall å føle meg ordentlig hjemme og vi ser for oss at dette blir vårt livs prosjekt. Selv om overgangen var stor og det er mye jobb, er det samtidig en livsstil som er veldig verdifull for oss alle fire, avslutter hun.

Publisert:
 1. Livsstil
 2. Familie
 3. Dyr
 4. Generasjon
 5. Bolig

Mest lest akkurat nå

 1. Innfører gult nivå på skolene i Stavanger

 2. SUS ber om hjelp fra pen­sjonister og andre med helse­utdanning

 3. Arrangerer digitalt julebord, hjelper likevel lokal restaurant

 4. Utlendingene har lurt på hvem dette er

 5. Fire grep som får mer ut av varmepumpen din. Og tre ting du ikke bør gjøre.

 6. Risa tapte anbud og mente vinneren skulle avvises