Høstferien: Du kan spare flere tusen kroner hvis du reiser til Syden fra Sverige

Drømmer du om sol og varme i høstferien? Vi har sammenlignet charterpriser fra Sverige og Norge – det er mange penger å spare.

SPANIA: Et kjapt søk viste at du kan spare mellom 10.000 og 15.000 kroner på å fly fra et av våre naboland til for eksempel Mallorca i høstferieuken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Høstferien er høysesong for reiser til varmere strøk. I Norge tar litt over 30 prosent høstferie, og rundt halvparten av dem reiser sørover til sol og varme. Landene rundt Middelhavet er de mest populære reisemålene, ifølge hovedorganisasjonen Virke.

For charterselskapene betyr det relativt høyt trykk i uke 40 og 41, noe prisene reflekterer. Men hos svenskene er høstferien noen uker senere, noe som også påvirker prisene.

Vår sjekk viser at du kan spare noen tusenlapper, i noen tilfeller halve prisen, på charterreisen med avreise fra Stockholm.

Vi sjekket priser for en familie på fire med to barn på seks og ti år med avreise 29. september i uke 40.

MALLORCA

Ving:

 • På et Sunwing Family Resort-hotell
  Fra Sverige: 13.800 kroner
  Fra Norge: 27.700 kroner
 • Forskjell: 13.900 kroner
 • På et Family Garden-hotell på Alcúdia, Mallorca
  Fra Sverige: 14.700 kroner
  Fra Norge: 31.600 kroner
 • Forskjell: 16.900 kroner

Tui:

 • Familiehotell på Alcúdia, Mallorca
  Fra Sverige: 11.800 kroner
  Fra Norge: 21.200 kroner
 • Forskjell: 9400 kroner

KRETA

Ving:

 • Et firestjerners hotell på Khaniá-kysten
  Fra Sverige: 15.900 kroner
  Fra Norge: 29.900 kroner
 • Forskjell: 14.000 kroner
 • Et barnevennlig Family Comfort-hotell
  Fra Sverige: 14.200 kroner
  Fra Norge: 24.000 kroner
 • Forskjell: 9800 kroner

Apollo:

 • Trestjerners hotell på stranden med barnebasseng
  Fra Sverige: 9900 kroner
  Fra Norge: 43.400 kroner
 • Forskjell: 33.500 kroner
 • Et firestjerners barnevennlig hotell
  Fra Sverige: 10.800 kroner
  Fra Norge: 43.400 kroner
 • Forskjell: 32.600 kroner

KOS

Tui:

 • Familiehotell på stranden (alt-inkludert)
  Fra Sverige: 22.100 kroner
  Fra Norge: 32.700 kroner
 • Forskjell: 10.600 kroner

RHODOS

Tui:

 • Firestjerners familiehotell på stranden (alt-inkludert)
  Fra Sverige: 15.600 kroner
  Fra Norge: 26.000 kroner
 • Forskjell: 10.400 kroner
Les også

Flyturene tar like lang tid. Likevel koster turen i Norge over 200 kroner mer enn den til utlandet. Hvorfor?

– Kan lønne seg å inkludere et naboland

Å se på charterreiser fra Stockholm, Göteborg eller København kan lønne seg, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Skal du på charterferie i høstferien, kan det lønne seg å inkludere et av nabolandene våre. Du kan nemlig spare tusenvis av kroner på å bestille chartertur fra København eller Stockholm, sier hun.

SETT OPP REGNESTYKKET: DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl sier alle må sette opp regnestykket selv og måle tid og penger opp mot eventuelle ekstra fridager ved å velge et reisemål på ferien.

– Men du må selvsagt ikke bli helt blendet av det. Regn ut hvor mye du sparer til slutt ved å inkludere flyreisen til og fra nabolandet, samt eventuell overnatting. Når du har to streker under svaret, må du kjenne på om det er verdt å ta omveien. Tid er også penger, sier hun.

Og forbrukerøkonomen mener det er lurt å vurdere om et ekstra reisemål beriker ferien eller om det bare blir mas og stress.

– Hvis du må forlenge ferien og ta fri fra jobben, vil det mest sannsynlig ikke lønne seg for da må du ta med tapt arbeidsinntekt i regnestykket. Hvis ikke du har noen ekstra feriedager.

Les også

Ble svindlet på Spania-tur: Ferieboligen kostet Ronald og familien 100.000 kroner

Bransjen: – Høyere etterspørsel i Norge

– Sverige har en jevnere etterspørsel enn Norge. Skoleferiene er mye mer etterspurt i Norge enn Sverige, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving.

Hun påpeker at det er riktigere å sammenligne norsk og svensk høstferie opp mot hverandre.

– Sverige har høstferie i uke 44, og dermed kan ikke avreise 29. september fra Oslo sammenlignes med avreise fra Stockholm. I tillegg er det to ulike markeder der etterspørselen skiller seg, sier hun.

For en ukes tur til Tenerife i slutten av oktober er prisforskjellen 16.000 kroner billigere fra Oslo enn fra Stockholm.

Apollo ser at det på bakgrunn av en veldig varm sommer er et generelt lavere prisnivå enn vanligvis på pakkereiser utenom fellesferiene.

– Ettersom høstferien er høysesong for pakkereisearrangørene og rekordmange nordmenn også sikrer seg fellesferiene tidligere enn før, vil prisforskjellene i år også være enda større enn normalt, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo.

– Vanligvis ligger prisnivået hos det norske og svenske selskapet relativt likt, med ulike variabler naturligvis basert på fellesferiene og hvilke reisemål som er mest populære i de ulike landene, legger hun til.

Les også

Portugals ukjente strandparadis – et Syden blottet for mas

Populært med sydentur i høstferien

Hos reiseselskapet Tui er det solgt langt flere høstferiereiser sammenlignet med i fjor, 30 prosent flere. Høstferieukene i Norge er populære utfartsuker, og dermed svinger prisene, mener Tui.

– Noen ulikheter i pris kan det være på generell basis, det fordi man har et mye bredere tilbud i Sverige og andre svingninger i når det er høyest etterspørsel. I Norge er det et veldig trykk særlig i skolenes ferier, noe som forklarer forskjellene, sier informasjonssjef Nora Aspengren i Tui.

Publisert: