Slik forvandlet Marina (32) spøkelsesgården til en Instagram-hit

Mannen i livet var bonde. Det snudde livet opp ned for byjenta.

MUSIKK ER LIVET: Marina Evertsson åpnet Strömma Farmlodge sommeren 2013. I fjor hadde hun 36.000 gjester innom. Neste steg på Strömma er å bygge om et av de gamle husene til et lite hotell, pluss åpne kjøttbutikk i ene delen av låven.
 • Irene Jacobsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Veien snor seg gjennom høye mais— og kornåkrer, passerer et søvnig Tvååker sentrum. Nye åkrer dukker opp, solen går ned og i det asfalten slutter er det blitt mørkt ute. Veien blir mer og mer humpete og hullete.

Det er da skiltet dukker opp i grøftekanten.

«Om livet inte är verre änn en guppig grusväg. Strömma Farmlodge»

En fakkel brenner i innkjørselen, det lyser bak blondegardinene.

Det var sommeren 2012 at Marina Evertsson bestemte seg, Strömma skulle vekkes til live.

Gården som hun og samboeren egentlig hadde kjøpt fordi de trengte mer tilleggsjord, hadde et større potensial enn bare å gi fôr til storfe og gris.

RURAL MORO: Strömma Farmlodge – en gang en fraflyttet gård på den svenske landsbygda i Halland. Nå full av liv og aktivitet.

Da familien på fire kom hjem fra Gotland-ferien gikk Marina og løs på våningshuset. Rev gamle gulvbelegg, malte, tapetserte og fylte huset med møbler og kjøkkenutstyr fra loppemarkeder.

INTERIØRINTERESSERT: Marina kaller seg selv «tokig innredningsinteresserad», og en gårdsbutikk full av interiørstash var noe av det hun planla helt fra starten av.

Sommeren 2013 åpnet hun bed & breakfast, med fire soverom, to stuer og en første etasje som var klar til å ta imot frokostgjester. Første steget var tatt.Året etter åpnet kafeen i kvernhuset, deretter butikken som er fylt med alt fra sjokolade og duftlys til marokkanske tepper. Sommeren 2015 kom med nytt storkjøkken, det var først da hun hadde vært i banken og lånt penger.

Nå gikk det an å arrangere brylluper her ute på bygda også, konserter og konferanser. Har du først lokalene er det mye som kan skje, Evertsson laget til både bondens marked, julemarked og julebord.

Sommeren 2016 ble den første virkelig rocka sommeren på Strömma da kjente svenske artister sto på scenen. Enda en av Evertssons planer for Strömma var gått i oppfyllelse. I høysesongen har hun 35 ansatte.

Ta sykkelen fatt i høst:

Les også

Dette er Norges svar på Toscana

— Mitt livsprosjekt

– Noen synes kanskje det har gått for fort. Men det har gått akkurat etter planen min, sier gründeren.

I utgangspunktet tenkte 32-åringen å gi prosjektet ti år. Det står til og med i boken om Strömma som kom ut tidligere i sommer.

MED PÅ JOBB: I fjor hadde Lisa Ohlsson sommerjobb på sykehuset i Haugesund, i år har hun vært Marina sin vikar i mammapermen hennes. Nå er hun tilbake i Göteborg og jobber som sykepleier. Lille Daisy (2,5 md.) er fra nå av med mamma Marina på jobb.

Boken er et resultat av et kreativt samarbeid med en lokal fotograf og en designer. Men Marina hadde ombestemt seg allerede i det boken kom fra trykkeriet.– Her er utfordringer nok for resten av livet. Strömma er mitt livsprosjekt, sier hun nå, og løfter opp minstejenta Daisy (2,5 md.) som nettopp har våknet.

RO: Alle de fire rommene på bed & breakfasten er ulikt innredet.

Sommervikaren hennes har dratt tilbake til

Les også

Göteborg

, mammapermen er over. Marina og Daisy er alt i god gang med nye rutiner. I dag skal det bakes kaker på storkjøkkenet ned i låven. Syv sorter står på menyen når kafeen åpner i morgen.

Skal du til Göteborg snart? Sjekk vår guide:

Les også

Her spiser du godt i Göteborg

FELLES: Bare fire rom, men to store stuer på loftet står til disposisjon for gjestene.
FULGTE DRØMMEN: I det gamle kvernhuset er det nå kafé hver eneste helg året rundt.

Mer kaker til folket, er et av mantraene hennes.

– Travelt? Nei, hun drar på det.

– Det er sånn vi liker å ha det. Barna er involvert i alt som skjer. Emmy (12) har hatt sommerjobb her og Betty (6) er superfornøyd med å treffe masse nye venner. Livet på landet byr på en annen dagsrytme enn om vi bodde inne i byen.

Selv vokst hun opp inne i Varberg, Marina snakker gjerne om seg selv som en asfalt— og betongunge. Men så fant hun seg en bonde og resten er egentlig historie.

– Jeg har lært så mye av å bo her, ikke minst om matproduksjon. Det er lett å ta ting for gitt når en ikke vet hva som ligger bak, for eksempel hva skjer før biffen ligger i butikken.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Takker sosiale medier

Det er noe eksotisk over Strömma Farmlodge. Det føles litt som et filmsett, en kulisse fra den amerikanske landsbygda eller australske outbacken, med værbitte plankeskilt, bølgeblikk, rustne tønner og markblomster i hermetikkbokser.

Marina ler av sammenligningen.

– Jeg har aldri vært i hverken Australia eller USA. Min inspirasjon kommer fra Gotland. Det er dit du må dra. Det er der du finner de kuleste overnattingsstedene. Gotland er et helt spesielt sted, noe du ikke kan forstå før du har vært der.

Sjekk denne gode og rimelige listen:

Les også

De billigste storbyene i høst

TEPPER: Gårdsplassen er stedet for både loppis, konserter og markeder.

En ting er hun overbevist om, alt arbeidsinnsatsen til tross, uten sosiale medier ville ingen ting av dette skjedd.

– Uten Facebook og Instagram hadde vi aldri vært her. For ti år siden hadde det aldri gått an å bygge opp et sånn sted på bygda.

Marina Evertsson har fått prosjektene sine til å bli en snakkis. Ikke bare har hun 12.500 følgere på Instagram, men også følgere som i det virkelige livet setter seg i bilen, eller på flyet for å dra hit.

Han her har gjort reise til en Instahit:

Les også

Disse Instagram-bildene har tatt helt av

SOSIALE MEDIER: Sommeren 2016 har en rekke svenske artister spilt i låven på Strömma. Blant andre Pernilla Andersson, Weeping Willows, Marit Bergman, Anna Ternheim, Joel Alme, Ebbot – og enda et par til.

De mest langveisfarende Instagram-gjestene har kommet fra Japan, mange kommer fra Tyskland.Første sesongen på Strömma var det innom 17.000 gjester. I fjor noterte hun 36.000 besøkende.

På bondens marked dukket det opp 2300 mann de første fem timene.

– Jeg er ikke ferdig enda. Neste plan er å åpne kjøttbutikk og hotell. Det er fortsatt tomme hus på gården som kan brukes. Ganske ofte må jeg faktisk klype meg selv i armen. Steinhardt arbeid har gitt resultatet. Men lykkerusen over at folk kommer hit og deler drømmen min, det er det som driver meg videre.

Reiselysten?

Les også

Den rimeligste måten å se verden på

Fakta om Strömma FarmlodgeTvååker, Varberg (midt mellom Göteborg og Malmö).

Bed & breakfast, butikk, kafé og konsertarena. Arrangerer også loppemarked, bondens marked, julemarked og julebord, brylluper og konferanser.

Les mer: strommafarmlodge.com.

Instagram: @strommafarmlodge.

Denne listen er kul å brife med:

Les også

Verdens ti minst besøkte land

Tips til ting å gjøre i området

Keramikk fra kolonihagen

Hun har pop-up-butikk i kolonihagestuen og selger sin egen keramikk. Elin Lannsjø lager alt fra store grove fat, til tynne porselensvaser.

Rakukeramikken (en gammel asiatisk teknikk) brenner hun i ei stor tønne midt i kolonihagen.

Sjekk Instagram og nettside Elinlannsjo.comfor åpningstider.

Keramikk fra kolonihagen.

Romersk pizza på låvenTo til fire ganger i måneden fyrer Lisa Lemke og Marcus Nordgren opp steinovnen på gården og inviterer på pizzafest.

Dette er altså ikke en helt vanlig restaurant med ordinære åpningstider, men en pizzahappening som det gjelder å følge med på når skjer.

Les mer: Prostenspizza.se

Loppis

Svenskene er kjent for loppemarkedene sine. Ting som du i Norge må betale mye for kan du fort finne til et par tikroninger. For eksempel ting i kobber, tinn og sink.

Sjekk nettsiden loppiskartan.se eller svenskaloppisar.se for å finne ut hva som skjer og når.

Surf Saloon i Apelviken

Et treffsted for alle som liker å surfe, eller bare vil henge med de kule surferne. Om sommeren har de også yoga med påfølgende frokost.

Grillskole arrangerer de også. Restauranten har både pizza, salater, matjessild, burger og linsesuppe.

Les mer: Surfsaloon.se

På Instagram: @surfsaloonvarberg

Surf Saloon.

NybaktKustbageriet ligger i Varberg havn. Her baker de surdeigsbrød av økologisk mel fra den lokale Limabacka Kvarn, parmesankaker, brød med ost og jalapeno og focaccia. Og selvfølgelig søte kaker i store mengder.

Mellom klokken 8 og 11 serveres det frokost i bakeriet.

Les mer: Kustbageriet.se

På Instagram: @kustbageriet

Kallbadhuset

De kaller det et av Sveriges vakreste badehus. Kallbadhuset er åpent året rundt, her kan du dukke deg i sjøen og gå inn i en glovarm sauna etterpå, eller bare spise kake i kafeen.

Kallbadhuset.

Det første badehuset i Varberg ble bygd i 1820, den gangen besto det av flytende havbassenger, en slags trestamper festet på påler.Den gangen var Varberg et kjent kursted.

I løpet av 1800-tallet ble anleggene flere ganger ødelagt av storm og uvær. Badehuset som står her i dag er fra 1903. For 20 år siden ble det restaurert og ligner nå på de eventyraktige første badehusene som var bygd i maorisk stil.

Les mer: Kallbadhuset.se

Handel for hagenerder

To hagesenter som er verdt et besøk er Höråsens plantskola i Tvååker og Träslövs trädgård i Varberg.

Träslövs har vært med på Room Service på Kanal 5, Höråsens har egen visningshage som er inndelt i fem ulike hagerom. Begge har et stort utvalg i både planter og krukker.

Les mer: trasovstradgard.se

Instagram: @larsjohantraslovstradgard

Les mer: Horasensplantskola.nu

Instagram: @horasensplantskola

Surfebyen Varberg

Mange nordmenn har allerede funnet ut at det bare tar tre timer fra svenskegrensen og ned til Varberg. Noen har også oppdaget at dette er en året-rundt-surfeby.

Surfing i Varberg.

På Surfers center i Apelviken kan du leie utstyr eller ta et kurs. De har også kurs i kiting. Les mer: Surferscenter.se

Trädgårdstitten

Trädgårdstitten drives av Marie Emilsson og Viktoria Johansson. Gjennom hele året åpner de hagene sine, som også rommer kafé og butikk.

Trädgårdstitten.

Vil du vite hemmeligheten bak Victorias hage kan du melde deg på det timelangt kurset; Trädgårdsdesign på stående fot og lære alle trisene.Marie og Viktoria sine hager har tusenvis av følgere på sosiale medier. I hagebutikkene får du ting som ikke finnes på hagesenteret.

De har også ulike kurs i blomsterbinding tilpasset årstiden.

Les mer: Trip2garden.se

På Instagram: @trip2garden

Og du, ikke gjør dette da:

Les også

- Aldri, aldri, aldri ta med rumpetaske

Lyst på mer reiseinspirasjon? Sjekk disse sakene:

Les også

 1. Dette er verdens villeste festivaler

 2. Noen få kilometer fra «harry-Spania» er den ekte og hippe storbyen

 3. Denne øya er den minst bevarte hemmeligheten i Hellas - men verdt et besøk

 4. Tysklands eldste og lengste vinvei

 5. Noe av det mest parisiske du kan gjøre

 6. Reisetips til eventyrlige Marokko

Publisert:
 1. Instagram
 2. Sverige
 3. Interiør
 4. Reiseguide
 5. Reise

Mest lest akkurat nå

 1. Etterlyser eiere av tyvegods i Sandnes

 2. – Så har nok en stemme fra barn­dommen stilnet

 3. Mener han blir holdt i klubben mot sin vilje

 4. Familiebedrifta sel delar av livsverket til Nortura

 5. Dansk avis: Danmark åpner opp fra 31. januar

 6. Dødsulykken på Stor­haug: Under­søkelser av mobil­telefon svekker mis­tanken mot bil­isten