Svenske Emma skal gå de høyeste toppene i hvert land i Europa – på ett år
Det startet med en norsk fjelltopp. Nå skal hun gå 49 av dem på 12 måneder.
SOLGTE LEILIGHETEN: Emma Svensson (34) arbeider som fotograf, og deler sine erfaringer på bloggen 49peaks. For å finansiere topptur-prosjektet måtte hun selge leiligheten. Her er hun på vei mot Elbrus i Russland. Foto: Emma Svensson
Galdhøpiggen var Emma Svenssons (34) første fjelltopp. Den klatret hun i 2013 og tenkte umiddelbart: Aldri igjen. Hun var i dårlig form og følte at det var det verste hun hadde gjort noen gang.
Men kort tid etter kjente hun på mestringsfølelsen, jo, å gå fjelltopper er gøy! Hun tok isbrekurs på New Zealand, klatret Mount Whitney (4421 moh.) i USA og i sommer forserte hun Elbrus (5642 moh.), Europas høyeste fjelltopp.
Da kom hun på ideen om å klatre og gå alle de høyeste toppene i hvert europeisk land.
Han går Norge rundt i ett år
GÅR TOPPTURER: Emma Svensson fra Stockholm har valgt en luftig utfordring - å gå de 49 høyeste toppene i hvert land i Europa på ett år. Her er hun på vei opp Grauspitz (2599 moh.) i Liechtenstein. Foto: Emma Svensson
DEN HØYESTE TOPPEN: Emma Svensson klatret Elbrus i sommer. Fjelltoppen med sine 5642 meter over havet den høyeste i Europa. Fjelltoppen ble nådd og ble dermed den første i hennes toppturutfordring. Foto: Emma Svensson
Kan bli verdensrekord
Siden starten 1. august har Svensson gått 27 fjell og deler erfaringene på bloggen 49.peaks.com.
Til nå er Mont Blanc en av favorittene.
– Det var en skikkelig morsom og god klatreutfordring. De mest overraskende toppturene så langt har vært i Bosnia, Andorra, Slovenia og Romania. De bød på utrolig utsikt og flotte gåopplevelser. Island og Norge er for meg de vakreste landene i verden, og jeg elsker å reise tilbake igjen og igjen. Jeg ser virkelig frem til Sveits, Østerrike og Grønland, sier hun.
DET BESTE: Emma fikk toppturdilla for fire år siden. - Utsikten, det vakre landskapet og klatringen er grunnen til at jeg elsker fjellturer. Når du står på fjelltoppen, fokuserer du bare på det og er i øyeblikket. Jeg har aldri vært flink til å leve i nuet, det er blitt mye jobb og hektisk hverdag. Nå har jeg lært det og det er har forandret livet mitt, sier hun. Her fra Mulhacén (3478 moh.) i Spania. Foto: Jacob Thörnäs / Studio Emma Svensson
34-åringen satset ikke på å ta verdensrekord, men da hun så at den nåværende rekorden er alle de 49 toppene på 835 dager, tenkte hun at det kan være en mulighet.
– Jeg satt en deadline for prosjektet og tenkte at ett år er lang tid. Men etter tre måneder, samtidig som jeg jobber og prøver å ha et sosialt liv ved siden av, forstår jeg hvor lite tid det faktisk er. Når jeg klatrer er det veldig intenst og jeg har ikke tid til å nyte det på samme møte som før. Det har jeg lært til kommende prosjekter, sier hun.
12 fine fjellturer i høst
ETT ÅR: For ett år siden hadde Emma liten erfaring med klatring, men hun begynte å trene. Dessuten kom hun til konklusjonen om at turene ville gjøre at hun kom i form. Det har det gjort. Foto: Emma Svensson
Gikk på tredemølle med ryggsekk
Toppturer kan være svært krevende både fysisk og psykisk, og du må trene for å gå de høyeste fjellene. Svensson har trent på klatreteknikker, løpt og gått det siste året.
– Folk lo av meg på treningssenteret da jeg gikk på tredemølle med en tyvekilos sekk på ryggen! Før Elbrus trente jeg på Island. Men jeg har ikke trent ekstremt mye, jeg tenkte at disse turene vil føre til at jeg kommer i form uansett. Den planen har fungert fint.
Er Himmelbjerget Danmarks høyeste topp?
HALVVEIS: I slutten av oktober hadde 34-åringen gått 27 topper. Her er hun i Spania. Foto: Emma Svensson
Går alene – av praktiske årsaker
Svensson har valgt å ta toppene alene. Hun ønsket i utgangspunktet å ha med seg alle som ville, men forsto raskt at det ble umulig.
– Det er så vanskelig å planlegge og jeg må være fleksibel, så da ble det umulig å planlegge med andre, sier hun.
NYDELIG LANDSKAP: Svensson sier håper hun kan inspirere andre til å legge ut på eventyr. - Du trenger ikke være profesjonell klatrer eller eventyrer, men bare en vanlig person, sier hun. Bildet er fra Mont Blanc. Foto: Emma Svensson
– Populært med toppturer
Rundt i Norge arrangeres det toppturer i liten og stor skala hele året. Å nå alle 2000-toppene i Norge har vært populært, men for barnefamilier er «Ti toppern» er et kjent begrep landet rundt, ti toppturer liten og stor kan ta i nærområdet. Den norske turistforeningen (DNT) er glade for entusiasmen rundt turene.
– Toppturer, både på ski og til fots, har vært veldig populært lenge – og det bare fortsetter. Ekstra gøy er det at mange har oppdaget sine topper i nærmiljøet - det er på ingen måte bare 2000-toppene som gir deg god utsikt og fantastiske naturopplevelser, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen i DNT.
I topptur-ånden har DNT utviklet en egen app for å finne de beste toppene der en bor.
– Det er en digitalturpostkasse som har fått navnet sjekkUT. Der finner en enkelt kremtoppene i eget nærmiljø, sier Stephansen.
Mest lest akkurat nå
Går inn for å forlenge smitteverntiltakene i Stavanger til 8. februar: - Situasjonen er fortsatt svært alvorlig
Bor du i borettslag, i Smeaheia, i Bjergsted, på Hinna eller har du hus i naturfarge? Da bør du lese dette
Matvognen måtte etterfylle tre ganger sist helg: Hyttefolket vil ha middag med til fjellheimen
Parkeringskaos i Brekko - politiet ber turfolk vise hensyn
Søstrenes idyll i Ryfylke er truet av utbyggingsprosjekt: - Helt vanvittig
Salget har tatt helt av. Nå er det tomt i flere butikker
Aftenbladet anbefaler
Akkurat nå diskuterer ekspertene Norges koronaregler. Spesielt på to områder kan det bli endringer
Pøbel rørte verden, nå vil han gi denne gigantiske skulpturen til Jæren
Jente (17) ble sexfilmet i skjul. Så ble videoen delt på Snapchat: – Jeg har vært mye lei meg
Ble bedt om å jukse i korona-søknad