Hvor ofte bør barnelekene vaskes?

– Ikke overdriv vaskingen, råder ekspert.

BARNELEKER: Leker til små unger som putter alt i munnen, bør vaskes oftere enn leker til større barn.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Ekspertene:

Horst Bentele, seniorrådgiver på avdeling for resistens og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet.

Else Liv Hagesæther, forfatter av boken Rent – så enkelt!

EKSPERTENE: Horst Bentele og Else Liv Hagesæther

1. Hvor ofte bør lekene vaskes?

– Det er vanskelig å gi et konkret råd. Lekene bør vaskes når de er tydelig skitne. Barnehager bør ha en hygieneplan hvor vask av lekene er inkludert med en bestemt frekvens, for eksempel hver fredag eller to ganger i måneden. Slik sørger man for at det blir gjort, sier Bentele.

– Hvor ofte lekene bør vaskes, avhenger av barnas alder og bruk. Leker til små unger som putter alt i munnen, bør vaskes oftere enn leker til større barn. Leker som har vært brukt av syke barn, bør vaskes før de brukes av andre, sier Hagesæther.

Les også

Eksperten svarer: Hvor ofte bør dyner og puter vaskes?

2. Hvordan skal lekene vaskes?

– Såpe og vann er nok. Det er ikke nødvendig å desinfisere lekene med sprit. Det er best om lekene vaskes i oppvaskmaskin eller vaskemaskin på minst 40 grader – helst 60 grader. Tåler lekene kun 30 grader, er det uansett bedre enn ingenting, mener Bentele.

– Små plastleker kan samles i en vaskepose og vaskes i maskin på 40 grader uten sentrifugering. Legg dem utover et frottéhåndkle til tørk etter vask. Kosedyr kan vaskes på samme måte. De blir mer «fluffy» om de kan tørkes i tørketrommel, sier Hagesæther og fortsetter:

– Ikke vaskbare leker bør tørkes av med fuktig klut eller støvsuges regelmessig. Bruk vanlig vaskemiddel avpasset etter tekstiltype. Det kan også brukes til plastleker. Vær obs på at høye temperaturer kan ødelegge lekene.

ROBUST: Tåler barnet å gå i barnehage hvor mange barn leker med de samme lekene, tåler det som regel fint sine egne leker hjemme, mener Bentele.

3. Kan barn bli syke av skitne leker?

– Vanligvis tåler barnet mye, og hjemme er det som regel kun barnet selv som bruker lekene. Det vil si at bakteriene som er på lekene, er bakterier som barnet allerede har i seg. Tåler barnet å gå i barnehage hvor mange barn leker med de samme lekene, tåler det som regel fint sine egne leker hjemme, sier Bentele.

Les også

Så enkelt klargjør du grillen

4. Hvor viktig er det å vaske lekene når barnet har vært sykt eller hatt besøk av andre venner?

– Har barnet vært sykt med oppkast eller diaré, bør lekene vaskes for å unngå at barnet blir smittet på nytt eller at lekene overfører smitte til andre. Men man må ikke overdrive det. Barn leker med hverandre uansett. Blir én syk, blir som regel den andre syk også – det er normalt, sier Bentele.

– Men selvfølgelig: Får du en telefon fra en annen mor om at hennes sønn eller datter er blitt syk etter et besøk hos dere, kan det være lurt å vaske lekene for å unngå smitte.

Les også

Dette er feilen alle gjør med oppvaskmaskinen

5. Er det noen leker som er bedre enn andre, med tanke rengjøring?

– Nei. Så lenge lekene er vaskbare og tåler å bli vasket på høy temperatur, er det ingen store forskjeller, sier Bentele.

Publisert: