Lonely Planet: Topp 20 matretter du må teste i løpet av livet

Norsk reiseekspert er ikke helt enig i listen, selv om han liker maten.

Publisert: Publisert:

SMØRBRØD: Det danske smørbrødet får faktisk en sjette plass på Lonely Planets liste. Mye snadder på toppen av brødskiven er grunnen til at man MÅ smake det på besøk i Danmark. Foto: Odd Inge Skjævesland

  • Camilla Flaatten
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Reiseguidegiganten har tatt et dypdykk ned i matens verden og laget en stor liste basert på kjente matretter verden rundt. De har like gjerne laget en topp 500-liste, men her gjengis kun de første 20 av dem.

PINTXOS: Smårettene (ja, det ligner på tapas, men heter pintxos), er en spesialitet fra San Sebastian som ligger nord i Spania. Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Det alle må spise en gang i livet er spansk fingermat – eller pintxo som det kalles. Pintxo kommer fra San Sebastian, nord i Spania. Byen har flere Michelin-stjerner pr. innbygger enn noen annen by i verden, og er berømt for sine små og store restauranter.

Pintxo er mer eller mindre det samme som tapas, små matbiter servert til drikke. Men i motsetning til tapas, serveres disse bitene med en tannpirker gjennom ingrediensene på et stykke brød. Og det serveres først og fremst i barer.

Norge er ikke med på listen, men våre danske brødre har fått plass.

Les også

Når restauranten er reisemålet: Her får du verdens beste mat

BARMAT: Pintoxs serveres gjerne på bar samme med drikke. De små tannpirkerne maten serveres med, samles opp og betales etterpå. Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Topp 20 matretter i verden

  1. Pintxos i San Sebastián, Spania
  2. Curry laksa i Kuala Lumpur, Malaysia
  3. Sushi i Tokyo, Japan
  4. Beef brisket i Texas, USA
  5. Som tum i Bangkok, Thailand
  6. Smørbrød i København, Danmark
  7. Crayfish i Kaikoura, New Zealand
  8. Bibimbap i Seoul, Sør-Korea
  9. Pizza margherita i Napoli, Italia
  10. Dim sum i Hongkong, Kina
  11. Ceviche i Lima, Peru
  12. Pastel de nata i Lisboa, Portugal
  13. Østers i Tasmania, Australia
  14. Ost i Frankrike
  15. Jerk chicken på Jamaica
  16. Lamb tagine i Marrakech, Marokko
  17. Chilli-krabbe i Singapore
  18. Moules frites (blåskjell) i Brussel, Belgia
  19. Pekingand i Beijing, Kina
  20. Pho ved elven Hau i Vietnam

Kilde: Lonely Planet

PÅ GRILLEN: Crayfish, eller edelkreps på norsk, kan serveres på mange måter. På New Zealand er den så godt at en by er oppkalt etter den: Kaikoura betyr crayfish på maori. Foto: Shutterstock/NTB scanpix

LAKSA: Curry laksa kommer i mange varianter, men den beste finner du ifølge Lonely Planet i den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur. Foto: Shutterstock/NTB scanpix

CEVICHE: Rå fisk marinert i sitrus servert med litt tilbehør er klassisk ceviche, en tradisjonell rett i Chile og Peru. Foto: Ørn E. Borgen

– Listen mangler wow-faktor

Globetrotter og alltid matglade Gunnar Garfors, som for øvrig satte offisiell verdensrekord i sommer, er skuffet over listen hos Lonely Planet. Han har spist seg verden rundt, på alt fra fancy restauranter til billige sjapper gatelangs og på stranden. Og han har smakt det meste.

– Alle de første på topplisten smaker kjempegodt, jeg har prøvd alle på topp ti, bare ikke på «riktig» sted, men jeg synes wow-faktoren er helt fraværende på listen.

SLANGEVOKTER: Gunnar Garfors og en kollega fikk velge ut sin egen levende kongekobra. Det ble laget åtte retter av den to meter lange slangen. Vårrullene var de beste, mente Garfors. Foto: Gunnar Garfors

SLANGE PÅ ÅTTE MÅTER: Kongekobraen ble til slangesuppe, vårruller, slangesalat, slangeblod i vodka og slangehjertet, samt noen til Garfors ikke husker. – Alt var minneverdig og overraskende godt. Utenom hjertet, som min kollega Jørn sa var helt grusomt, forteller Garfors. Foto: Jørn Jensen

Listen er basert på Lonely Planets egne skribenters matopplevelser verden rundt, samt opplevelser matbloggere og matskribenter har delt med dem.

Garfors er mildt rystet over nummer seks.

– Så har de til og med latt Danmark knabbe smørbrødene våre, spøker han.

Siden han kritiserer listen har han tatt seg bryet med å lage sin egen liste.

Her er Garfors’ topp ti matopplevelser verden rundt (ja, denne listen må sies å være for viderekomne og nysgjerrige):

  1. Levende blekksprut i Seoul, Sør-Korea
  2. Kongekobravårruller i Hanoi, Vietnam
  3. Grillet mark i sterk saus i Johannesburg, Sør-Afrika
  4. Hundesuppe i Shanghai, Kina
  5. Grillet marsvin i Quito, Ecuador
  6. Kakerlakk-chips i Chongqing, Kina
  7. Frityrstekte skorpioner i Beijing, Kina
  8. Smalehovud i Vevring, Norge
  9. Balut (delvis utviklet andefoster kokt i egg) i Cebu, Filippinene
  10. Hákarl (råtten hai) i Reykjavik, Island
  11. Sauetestikler på Nordstrand, Norge
  12. Stekte termitter i Accra, Ghana
Publisert:

Les også

  1. Ny kåring: De ti kuleste nabolagene i verden akkurat nå

Mest lest akkurat nå

  1. Helikopter er satt inn i søk etter to savnede

  2. Arbeidsulykke i Stavanger sentrum

  3. NÅ: Følg regjeringens pressekonferanse direkte

  4. Nettopp valgt: Nå skal Ane Mari lede nye turister til Jæren

  5. Fastleger i Stavanger blir tatt ut i streik: - Kan medføre fare for liv og helse

  6. Kvifor har hytteeigaren rett til å klage på dette naustet?

  1. Matreise
  2. Reise
  3. Reisekåring
  4. Ernæring
  5. Matbransjen