Lonely Planet: Topp 20 matretter du må teste i løpet av livet
Norsk reiseekspert er ikke helt enig i listen, selv om han liker maten.
SMØRBRØD: Det danske smørbrødet får faktisk en sjette plass på Lonely Planets liste. Mye snadder på toppen av brødskiven er grunnen til at man MÅ smake det på besøk i Danmark. Foto: Odd Inge Skjævesland
Reiseguidegiganten har tatt et dypdykk ned i matens verden og laget en stor liste basert på kjente matretter verden rundt. De har like gjerne laget en topp 500-liste, men her gjengis kun de første 20 av dem.
PINTXOS: Smårettene (ja, det ligner på tapas, men heter pintxos), er en spesialitet fra San Sebastian som ligger nord i Spania. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
Det alle må spise en gang i livet er spansk fingermat – eller pintxo som det kalles. Pintxo kommer fra San Sebastian, nord i Spania. Byen har flere Michelin-stjerner pr. innbygger enn noen annen by i verden, og er berømt for sine små og store restauranter.
Pintxo er mer eller mindre det samme som tapas, små matbiter servert til drikke. Men i motsetning til tapas, serveres disse bitene med en tannpirker gjennom ingrediensene på et stykke brød. Og det serveres først og fremst i barer.
Norge er ikke med på listen, men våre danske brødre har fått plass.
Når restauranten er reisemålet: Her får du verdens beste mat
BARMAT: Pintoxs serveres gjerne på bar samme med drikke. De små tannpirkerne maten serveres med, samles opp og betales etterpå. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
Topp 20 matretter i verden
- Pintxos i San Sebastián, Spania
- Curry laksa i Kuala Lumpur, Malaysia
- Sushi i Tokyo, Japan
- Beef brisket i Texas, USA
- Som tum i Bangkok, Thailand
- Smørbrød i København, Danmark
- Crayfish i Kaikoura, New Zealand
- Bibimbap i Seoul, Sør-Korea
- Pizza margherita i Napoli, Italia
- Dim sum i Hongkong, Kina
- Ceviche i Lima, Peru
- Pastel de nata i Lisboa, Portugal
- Østers i Tasmania, Australia
- Ost i Frankrike
- Jerk chicken på Jamaica
- Lamb tagine i Marrakech, Marokko
- Chilli-krabbe i Singapore
- Moules frites (blåskjell) i Brussel, Belgia
- Pekingand i Beijing, Kina
- Pho ved elven Hau i Vietnam
Kilde: Lonely Planet
PÅ GRILLEN: Crayfish, eller edelkreps på norsk, kan serveres på mange måter. På New Zealand er den så godt at en by er oppkalt etter den: Kaikoura betyr crayfish på maori. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
LAKSA: Curry laksa kommer i mange varianter, men den beste finner du ifølge Lonely Planet i den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
CEVICHE: Rå fisk marinert i sitrus servert med litt tilbehør er klassisk ceviche, en tradisjonell rett i Chile og Peru. Foto: Ørn E. Borgen
– Listen mangler wow-faktor
Globetrotter og alltid matglade Gunnar Garfors, som for øvrig satte offisiell verdensrekord i sommer, er skuffet over listen hos Lonely Planet. Han har spist seg verden rundt, på alt fra fancy restauranter til billige sjapper gatelangs og på stranden. Og han har smakt det meste.
– Alle de første på topplisten smaker kjempegodt, jeg har prøvd alle på topp ti, bare ikke på «riktig» sted, men jeg synes wow-faktoren er helt fraværende på listen.
SLANGEVOKTER: Gunnar Garfors og en kollega fikk velge ut sin egen levende kongekobra. Det ble laget åtte retter av den to meter lange slangen. Vårrullene var de beste, mente Garfors. Foto: Gunnar Garfors
SLANGE PÅ ÅTTE MÅTER: Kongekobraen ble til slangesuppe, vårruller, slangesalat, slangeblod i vodka og slangehjertet, samt noen til Garfors ikke husker. – Alt var minneverdig og overraskende godt. Utenom hjertet, som min kollega Jørn sa var helt grusomt, forteller Garfors. Foto: Jørn Jensen
Listen er basert på Lonely Planets egne skribenters matopplevelser verden rundt, samt opplevelser matbloggere og matskribenter har delt med dem.
Garfors er mildt rystet over nummer seks.
– Så har de til og med latt Danmark knabbe smørbrødene våre, spøker han.
Siden han kritiserer listen har han tatt seg bryet med å lage sin egen liste.
Her er Garfors’ topp ti matopplevelser verden rundt (ja, denne listen må sies å være for viderekomne og nysgjerrige):
- Levende blekksprut i Seoul, Sør-Korea
- Kongekobravårruller i Hanoi, Vietnam
- Grillet mark i sterk saus i Johannesburg, Sør-Afrika
- Hundesuppe i Shanghai, Kina
- Grillet marsvin i Quito, Ecuador
- Kakerlakk-chips i Chongqing, Kina
- Frityrstekte skorpioner i Beijing, Kina
- Smalehovud i Vevring, Norge
- Balut (delvis utviklet andefoster kokt i egg) i Cebu, Filippinene
- Hákarl (råtten hai) i Reykjavik, Island
- Sauetestikler på Nordstrand, Norge
- Stekte termitter i Accra, Ghana
Mest lest akkurat nå
De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene. Nå har de omsider funnet roen på Tau
Solberg: – Kan bli hardere nasjonale tiltak
Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år
Veronica Simoné Fjeld hardt ut mot Isabel Raad
Trafikkuhell på E39 ved Skurve
Gårdsutsalget til Tommy Skjæveland møter motstand