Familien Johnsen drar heller til USA enn å bruke masse penger på norsk jul hjemme

Harde pakker er ut, tid med de nærmeste er inn, ifølge forbrukerekspert.

BLIR BEDRE KJENT: Ett år reiste Andreas, David og Christina med tre andre familier på juleferie. I år er det bare dem, David synes det er en fin mulighet til å bli bedre kjent med hverandre.
  • Inger Lise Hammerstrøm
Publisert: Publisert:
BYTTER BORT JULEN MED REISE: Familien Johnsen, her ved Andreas (til venstre) og David (til høyre) dropper julen og drar til USA.
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det lyser i julelys fra en enebolig i en stille grend i Skedsmo, men familien Johnsen har helt andre planer enn å feire tradisjonell norsk jul. 21. desember trekker de ut julestjerner og adventsstaker, og setter seg på et fly til USA. Der blir de til både jul og nyttårssalg har gitt seg.

– Julen for åtte år siden var jeg på et kjøpesenter og skulle handle til familien. Ønskelisten var tom, men de forventet jo at jeg skulle finne noe bra og overraskende. Da bestemte jeg meg for at dette vil jeg ikke være med på lenger, forteller Andreas Johnsen.

Han og kona Christina satte seg ned og regnet ut at de brukte gode 30.000 på julegaver, mat, klær og pynt.

Les også

Bygde mikrohus for 400.000 kroner: – Vi ville ha det roligere

Fra juleferien 2014 på Santa Monica beach i Los Angeles.

Seks av ti synes kjøpepresset er for stort

– Hvis man ikke ønsker seg noe så har man det man trenger, sier Andreas. Han ville ha annen valuta enn gaver for julebudsjettet.

De spyttet inn ytterligere 20.000 kroner i budsjettet og tok med familien til USA. I år er fjerde gangen familien Johnsen drar på ferie i stedet for å feire jul.

I en undersøkelse gjennomført av Respons analyse for DNB svarer seks av ti nordmenn at kjøpepresset forbundet med julen er for stort.

Barna får billigere gaver

Ifølge undersøkelsen kommer barna våre til å få julegaver til en gjennomsnittlig prislapp på 1490 kroner. Det er en reduksjon på 400 kroner fra i fjor, da fikk hvert barn julegave fra foreldrene til i snitt 1901 kroner.

Ifølge DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl har kjøpefesten nådd sin høyde i denne omgang.

– Vi ser at folk strammer litt inn på gavebudsjettet. Det skyldes god økonomisk vekst i Norge, sier Sandmæl.

SKRU NED FORVENTNINGENE: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl oppfordrer foreldre til å prate med barna om forventningene til julegaver.
Les også

«Tidlig jul» gir milliardgevinst: – Kunne solgt julebrus hele året

Hun forklarer:

– Vi har råd til å kjøpe ting når vi trenger det, dermed blir ønskelistene tommere. Da blir julegavehandelen å kjøpe for å kjøpe. Det ser vi at folk nå vegrer seg for.

Sandmæl mener foreldrene må ta en prat med barna om forventningene til julegavene.

Les også

Test av ni julebrus: Forhåndsfavoritten havnet utenfor pallen

– Foreldre etterlyser gleden av å få en gave, men da må forventningene skrus ned. Det kan hende barna får en Iphone, men kanskje må de være med og betale litt selv, eller det blir et spleiselag fra flere.

– Er det blitt mer trendy å gi hverandre tid fremfor gaver?

– Vi ser at mange flere kjøper opplevelser, og de behøver ikke koste så mye. En skogstur som ender opp på en hytte der man spiser suppe sammen, kan være nok, sier Sandmæl og legger til.

– Ting har vi nok av, tid har vi lite av, derfor har opplevelser fått større verdi.

Les også

Over 100.000 velger jul i sol og varme

Foreldre etterlyser gleden av å få en gave, men da må forventningene skrus ned.

Julen kan svi helt til påske

Det er de unge og uerfarne som ender opp med å gå i fellen og kjøpe for dyre gaver. Åtte prosent av dem mellom 18 og 24 år svarer «helt enige» på påstanden om at de ender opp med å kjøpe dyrere gaver enn planlagt. 44 prosent i samme aldersgruppe er delvis enig i påstanden.

Lær deg å planlegg julegavehandelen først som sist, råder Sandmæl.

– Skal du i verste fall handle på kreditt må du ha en plan så du kan betale ned raskt. Husk også at det kommer mange regninger i januar.

– Det kan ende med at julen svir helt til påske?

– Ja, det kan bli vondt å våkne opp i januar hvis du har brukt over evne julehandelen.

Kjøper det vi trenger utenom høytider

Vi vil bruke mindre penger på julegavehandelen, men tallene viser at det får vi ikke til. Forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Silje Elisabeth Skuland mener problemet er at vi handler for mye til barna ellers i året.

KJØPER FOR MYE RESTEN AV ÅRET: Forbrukerforsker Silje Elisabeth Skuland tror vi blir rådville når vi skal kjøpe julegaver fordi vi kjøper det vi trenger ellers i året.

Hun tror kjøpepresset kan dempes ved at foreldre snakker seg imellom om hvor mye de gir.

– Barna snakker om hva de fikk til jul, hvor de har vært på ferie og hvor mye penger de har. Da blir det vanskelig å være de foreldrene som ikke gir like mye, sier hun.

Skuland tror imidlertid det må nedgangstider til for å bremse kjøpepresset.

– Unntaket var året etter finanskrisen, i 2009. Da så vi at folk var litt mer sparsommelige, og handlet mindre, sier hun.

VIL HA VARM JUL: David, Andreas og Christina Johnsens juleønsker er varme, tid med hverandre og gjerne hotell med basseng.

Heller ferie enn å sitte i hvert sitt rom og se tv

I førjulshuset på Skedsmo driver Andreas Johnsen og finner frem badeshortser, pass og kofferter. Han er glad han slipper å finne på julegaver i år.

– Det vi trenger kjøper vi ellers i året. Når det er skøytedag på skolen rusher vi ut og kjøper skøyter, og ski når det er skidag. Da blir det dyre ting som Iphone, mac eller parajumper på ønskelisten.

David, Dag Marcus og Christina på Farmers Market i Los Angeles.

– Og de ønskene etterkommer dere?

– Vi sier nei til å kjøpe jakker til 5000 kroner.

David har ingenting imot å ikke få julegaver.

– Jeg vil heller tilbringe tid med familien, og få opplevelser, enn å sitte hjemme i julen. Da ender vi lett med å sitte på hvert vårt rom og se Netflix, sier han, og får støtte fra mor.

– Vi husker jo ikke hva vi ga eller fikk av hverandre i julegave. Reisene er minner som vi snakker om hele tiden, sier Christina.

Publisert: