Disse tre tingene bør du ikke gjøre i hagen nå

Tre råd som sparer deg for unødvendig arbeide, og som samtidig er til det beste for grøntområdene dine.

Løvet kan brukes til så mangt – la det ligge på plenen eller rak det inn under busker og i bed.
  • Christine Gulbrandsen
Publisert: Publisert:

Selv om dagene både blir kortere og mørkere, er det fortsatt ting å gjøre i hagen før snøen kommer. Nå før vinteren setter skikkelig inn er det for eksempel perfekt for luking, rydding og setting av løk.

Samtidig er det også bestemte ting du bør styre unna, ifølge ekspertene. Her er deres råd:

Les også

Ønsker du mindre ugress til neste år, bør du gjøre en innsats nå

Dette er hagearbeidet du bør gjøre i høst.

1. Ikke kjør vekk bladene
Det kan være fristende å rake bort løv som har falt fra trær og bukser og kjøre dem bort til hageavfallsmottak. Men ifølge Tonje Waaktaar Gamst, redaktør i Det norske hageselskap, bør du ikke gjør det.

– Å stappe løv i sekker og kjøre det til et hageavfallsmottak er ikke vårt råd med mindre du skulle ha svært store, uhåndterlige mengder av det på liten plass.

Hun anbefaler derimot å la løvet ligge i hagen. Da sparer man både seg selv, hagen og miljøet for bortkjøring av nedfallsløv.

– Alle parter har det bedre ved at løvet får bli i hagen og gå inn i kretsløpet, sier hun.

Løv kan brukes på mange måter. Har du for eksempel kun en mindre mengde blader på plenen, kan de bare ligge og være en gave til meitemark, smådyr og mikroliv som trenger et skjulested før vinteren setter inn.

Les også

– Avhengighet til vann, strøm, nett og transport gjør oss sårbare

Slik sikrer du deg dersom vann, strøm og nett skulle bli borte over lengre tid.

Har du tykke lag med tørt løv, kan du vurdere å kjøre over dem med gressklipperen slik at det kuttes opp i mindre biter, tipser Gamst. Det hjelper meitemarken til å fortere få løvet til å forsvinne når de setter i gang med sin ryddevirksomhet.

Løvet kan også benyttes som vinterdekke i bed og under busker. Bruk en rive eller et annet egnet redskap til å fordele bladene rundt omkring i hagen; noen kan graves ned i bed, andre kan plasseres under hekker og busker. Der kan de både beskytte jorda i løpet av de kalde månedene samt kompostere og tilføre jorda næringsstoffer.

– Kaster du løvet i kaldkomposten, så bland det sammen med annet planteavfall, kvist og kvas. Da brytes det raskere ned, legger Gamst til.

2. Ikke klipp ned de visne staudene

Det er ingen grunn til å klippe ned visne stauder som måtte finnes i bedene dine. Tvert imot kan det være lurt å la dem stå, påpeker den danske hageorganisasjonen Haveselskabet. De forklarer på sin nettside at visne stauder er med på å beskytte jorda mot den harde kulden, samtidig som de avblomstrede staudene også kan inneholde frø fuglene trenger.

Det du heller bør bruke seinhøsten på, er å luke staudebedene fri for ugress og andre uønskede vekster. Jorda er fuktig, noe som gjør det relativt enkelt å dra vekk ugress. I samme slengen unngår du at ugresset sprer frøene sine i løpet av vinteren, skriver Haveselskabet.

Les også

Fersk studie: – Derfor gjør hagearbeid deg friskere

Etter 30 minutter med spaden, gressklipperen eller hekkesaksa, har stressnivået senket seg betraktelig.
Eple- og pæretre kan beskjæres på seinvinteren, mens stenfrukttrær som plomme, kirsebær og fersken tåler det dårlig.

3. Ikke beskjær trær – med mindre du vet de tåler det

Mange av hagens trær tåler beskjæring i de kalde månedene dårlig. Det gjelder blant annet frukttrær som plomme, kirsebær, fersken og andre stenfrukttrær. Disse skal aller helst beskjæres i perioden juli til september. Beskjærer du trærne når de er på vei ned i dale, øker du risikoen for soppangrep.

– Trærne tåler nok beskjæring i seg selv, problemet er at beskjæring etterlater sår, og sårene burde få gro i tørt vær – og tørt vær er som kjent ikke selvsagt om høsten, sier Tove Ladstein ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Eple- og pæretre, derimot, kan godt beskjæres seint på vinteren, men ekspertene hevder likevel at det aller beste er å gjøre det om sommeren.

Kilde: Haveselskabet.dk, Opplysningskontoret for planter og blomster, Det norske hageselskap

Publisert:
  1. Abito
  2. Bolig
  3. Hage
  4. Høst
  5. Klima

Mest lest

  1. Bryne-talent blir trolig klar for Viking innen kort tid

  2. Hun fortsetter som styreleder i Norsk Olje og Gass

  3. Apotek ber om å få lov til å hjelpe til i vaksineringen

  4. Web-kameraet på Hanafjellet er på plass: Se utsikten over Sandnes i vinterdrakt