Skal du beholde eller skifte ut gamle vinduer?

Enova anbefaler å bytte. Riksantikvaren vil bevare. Så hva gjør du?

RESTAURERT: Både ramme og karm på soveromsvinduene ble restaurert av vindushåndverker. Beslag, hasper og glass ble renset og satt tilbake.
  • Kjersti Blehr Lånkan
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Da André Korsaksel overtok første etasje i barndomshjemmet for et par år siden, var vinduene fra forskjellige år og i svært ulik forfatning. Mens husets opprinnelige vinduer fra 1936 var bevart på kjøkken og soverom, var to av stuevinduene, langs sørsiden, skiftet ut med husmorvinduer på 1970-tallet.

— De var fæle. Og jeg vet at slike vinduer ikke har lang levetid. Den ene karmen viste seg også å være råtten, forteller Korsaksel, som til daglig jobber som antikvar og teknisk rådgiver hos Byantikvaren.

Her er et genialt triks!

Les også

Slik rengjør du kaffetrakteren

De to husmorvinduene har han skiftet ut. Mens de opprinnelige vinduene har enkeltglass i yttervindu, som slår utover, og varevindu som slår innover, har disse dobbelt isolerglass.

AVSKALING: At malingen flasser av, trenger ikke bety at karmen er dårlig. De fleste eldre vindusrammer og -karmer har svært høy kvalitet i treverket.

Moren hans, som bor i andre etasje i huset, ville gjerne skifte ut alle vinduene av praktiske hensyn, men Korsaksel så stor verdi i å bevare. Dessuten vet han mye om hvordan man best tar vare på gamle vinduer.De gamle vinduene er oppgradert slik at de nå har en såkalt U-verdi på 2,5. Korsaksel prikker fingeren på innerglasset på kjøkkenvinduet.

Se de fantastiske før— og etterbildene!

Les også

Slik så det ut før: - Folk sa til oss at vi måtte ikke finne på å kjøpe gården

— Hvis vi skifter dette glasset med energiglass, blir U-verdien 1,5-1,6, som er bra. Hvis vi hadde satt inn nye innervinduer med dobbelt isolerglass, ville vi vært nede på 1. Da hadde vinduet vært bedre isolert enn veggen, det ville rett og slett vært å kaste penger ut av vinduet, sier han.

Dette betyr u-verdi

U-verdi er et essensielt begrep hvis du vurderer å bytte vinduer. U-verdien forteller hvor god varmeisolasjonen er. Jo lavere tall, desto mer varmeisolerende. Minstekrav til vinduer i nye boliger er 1,2. For passivhus er det 0,8.

ANNO 1936: I sitt hjem har André Korsaksel bevart vinduene fra da huset ble bygget i 1936.

Enova, som jobber med å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk— og energiproduksjon, anbefaler trelags lavenergivinduer med U-verdi 1,0 eller lavere. De oppfordrer deg også til å bytte vinduer som er eldre enn 20 år, eller som er punktert eller inneholder PCB. Dette kjerringrådet bør du lære deg:

Les også

Slik får du rustfritt stål til å skinne

Vinduer med isolerglass fra 1965 til 1975 hadde nemlig ofte tetningslim tilsatt PCB. Slike vinduer skal leveres som problemavfall på nærmeste miljøstasjon. "Hvis du skal pusse opp eller rehabilitere, bør du vurdere om du skal skifte vinduene samtidig", skriver Enova på sine hjemmesider.

Godt isolerte, gamle vinduer

Riksantikvaren, på sin side, mener Enova i større grad burde oppfordre til å bevare gamle vinduer, og er skeptisk til Enovas anslag om at opp mot 40 prosent av varmetapet kan komme fra vinduene.

BYGGESETT: Gamle vinduer er byggesett. Plugger, beslag, glass og rammer kan byttes ut uten at du trenger å skifte hele vinduet.

— Det er i så fall et veldig spesielt hus, som er godt isolert, men har kjempedårlige vinduer. Det er det sjelden vi ser, sier Marte Boro, seniorrådgiver ved Riksantikvaren.Der mener de at vinduer bør bevares så langt det lar seg gjøre.

— Det Enova foreslår, er alltid å skifte ut vinduene. Da mister vi kulturverdier, og nye vinduer må produseres – som også koster ressurser. For klimaets del er det best med gamle vinduer som er godt isolert. Det er gode muligheter for å oppgradere, fremfor å skifte helt ut, sier hun, og påpeker at det kan gjøres veldig enkelt.

Visste du at du kan pusse opp med statlig hjelp?

Les også

De kan konkurrere om millionpott til renovering

— Vi ser at når man får en pris på istandsetting fra en håndverker, blir det fort dyrt, fordi man priser en veldig omfattende renovering. I noen tilfeller kommer man langt med kitt og mindre reparasjoner, sier hun.

VEDLIKEHOLDT: Bygning i jugendstil med ulike vindustyper tilpasset bygningen. Alle disse vinduene ser ut til å være gamle og godt vedlikeholdte, ifølge Marte Boro ved Riksantikvaren.

En tommelfingerregel er at jo eldre vinduene og boligen er, desto bedre er trolig treverket og håndverket, og desto vanskeligere er det å finne gode erstatninger for vinduene.Skrekkeksempler på vindusutskiftinger har vi fra 80-tallet, da mange større bygninger fikk nye, billige utskiftingsvinduer, som hadde dårlige tekniske løsninger og simpel materialbruk, ifølge Boro.

Bare én ulempe

Tor Brekke, fungerende programsjef for bolig, bygg og varme i Enova, kjenner ikke til beregninger som er gjort direkte på miljøregnskapet ved å skifte ut vinduer kontra å bevare.

Han viser imidlertid til en rapport laget av Multiconsult på oppdrag fra Kommunal— og regionaldepartementet i 2012, der konsulentselskapet fremhever at det vil være mye å hente på å skifte ut vinduer – men at "Man bør likevel være oppmerksom på at det i en livsløpsvurdering ikke nødvendigvis vil være bærekraftig å skifte vinduer dersom vinduene er relativt nye (5-10 år)".

BÅDE OG: Her har man restaurert de gamle trapperomsvinduene, men byttet ut leilighetsvinduene.

— For oss er det viktigste at når man først velger å skifte vinduer, bør man velge de mest energieffektive vinduene. De skal vare i mange år, sier han.Brekke er klar over at rådene fra Enova og Riksantikvaren spriker noe.

Hun fikk meg seg hagen inn i huset!

Les også

Noen flytter til seniorbolig. Karin Andresen fikk tegnet seg nytt hus.

– For verneverdige hus, eller der man skal ta vare på et spesielt uttrykk, er jeg enig med Riksantikvaren i at de gamle vinduene bør bevares og gjøres mer energieffektive, slik SINTEF viser i en rapport Riksantikvaren og Enova bestilte i 2012. Men jeg tror de aller fleste folk ikke har kapasitet til å vedlikeholde eldre vinduer. Man må prøve å gjøre det både kostnads— og tidseffektivt, sier han.

UTTRYKK: Eksempel som ifølge Riksantikvaren viser at vindusutformingen er viktig del av byggets arkitektoniske uttrykk. Bygning fra 30-tallet, der det tilsynelatende er gamle og godt vedlikeholdte vinduer.

Korsaksel er ikke i tvil om at han foretrekker sine originale vinduer.– Gamle vinduer er vakre, det er noe med smekkerheten i rammene, profilene, detaljene, beslagene... De fleste nye vinduer har dessuten kraftigere ramme, så du får mindre vindusflate og mindre lys, påpeker han.

Han ser bare én liten ulempe.

FÅR STÅ: Det ene stuevinduet ble forlenget nedover på 60-tallet fordi beboerne ønsket mer lys. Korsaksel vil la det vinduet stå.

– Det er fire glassflater som skal vaskes, og én av dem må gjøres utenfra. Siden jeg var så bestemt på å beholde dem, gikk jeg med på å vaske mors også. Hun bor i andre etasje, så da må jeg fram med stigen.

  • Les gjerne flere av våre boligreportasjer:
Publisert: