Slik dyrker du blåbær

Det er svært lett å dyrke sine egne hageblåbær. Og planten kan være både hekk, pryd— og bærbusk.

MODNING: Hageblåbær modnes ujevnt, og må høstes i flere omganger. Foto: PhreddieH3 / Wikimedia Commons
  • Kjersti Blehr Lånkan
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I hjørnet av hagen til Vidar Kvistad i Oslo står en rad med tolv blåbærbusker. De største er halvannen meter høye, og ble plantet for omtrent ti år siden. De korteste, snaut halvmeteren, plantet han i forfjor. Klaser av små, hvite klokkeblomster skal gi en avling på totalt fem til ti kilo bær i Kvistads hage, uten så veldig stor innsats.

— Det er ikke mye stell de trenger, sier Kvistad.

Vokseplassen bør være i sol eller halvskygge. Rådgiver for blåbær, jordbær, og bringebær i Norsk Landbruksrådgivning, Dan Haunstrup Christensens, sier at det aller viktigste er å velge vokseplassen omhyggelig.

Det heter seg at man ikke skal spise rabarbra etter sankthans:

Les også

Derfor bør du ta rabarbraen nå – og ikke om en uke

BESKYTTER: Klok av skade beskytter Vidar Kvistad blåbærene mot fugler når bærene begynner å modnes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

— Sørg for at du planter i en jord som er egnet til blåbær, det vil si at den er sur nok og at den har nok organisk materiale i seg, sier han.Vokseplassen bør ligge i sol eller halvskygge, og jorden bør være veldrenert. Christensen råder hagedyrkere til å plante blåbær i rododendronjord, som er sur. Kvistad har løst det på en annen måte, han dekker jorden med gran- og furunåler, dessuten kompost fra egen hage.

Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap, går god for metoden.

— Men bruk heller gran enn furu, barnålene fra gran omsettes raskere, råder hun.

Ved enden av Kvistads hageblåbærbed blomstrer en dvergrododendron. Også asalea og lyng trives i sur jord, og kan gjerne plantes sammen med blåbærene.

Fugler tok alt

Hageblåbær ( Vaccinium corymbosum ) stammer fra Nord-Amerika, der de vokser vilt. Sammenlignet med skogsblåbær blir buskene høyere og får større bær, som henger i klaser. Bærene modnes ujevnt, og kan derfor høstes utover sesongen.

BLOMSTRER: Vidar Kvistad kan forvente mange kilo blåbær i august. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

— Med litt forskjellige busker kan du ha bær i to måneder, sier Utengen.Du bør vente til bærene er godt modne med å plukke, da er de søtest – ti dager fra de begynner å bli blå, er gartnerens tommelfingerregel. Men husk at også trosten er glad i blåbær. Det var et år Kvistad ventet og ventet på at bærene skulle bli perfekte for høsting.

BLÅTT: Når du plukker skogsblåbær, blir du blå på fingrene. Det blir du ikke med hageblåbær. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

— I løpet av ei natt var hele avlingen borte. Fuglene hadde spist alt, forteller han.

Han har laget en anordning av planker og tau for å beskytte buskene med nett og netting når bærene begynner å modne.

HØYE: De høyeste blåbærbuskene kan bli over to meter, og er også egnet som hekk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mens fargen i skogsblåbær sitter i hele bæret, sitter den i hageblåbær bare i skallet. Det betyr at du ikke blir blå på tungen eller fingrene av dem. Skogsblåbær har på sin side over dobbelt så mye antioksidanter i seg som hageblåbær, viser studier ledet av Rune Blomhoff, professor ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Må du fjerne plantene du har fra før?

Les også

Derfor er disse plantene svartelistet

Ulike typer

Kvistad har minst fire forskjellige sorter hageblåbær ved siden av hverandre. Det har vist seg at man får flere bær om man planter to eller tre sorter sammen, da de kan krysspollinere seg.

VOKST: De første blåbærbuskene plantet Vidar Kvistad for omtrent ti år siden. Siden har han utvidet avlingen med flere busker. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LYS INNI: Fruktkjøttet på hageblåbær er lyst, i motsetning til skogsblåbær. Foto: Zirpe / Wikimedia Commons
NORSKE: Forskere mener det er gode muligheter for å dyrke norske skogsblåbær i stor skala, men har foreløpig ikke fått med seg bønder eller skogeiere på det. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Det finnes et stort antall sorter å velge mellom. Utengen trekker frem 'Bluecrop' som en sikker sort, som også kan fryses. Det kan også 'Bluetta', som modnes tidlig. 'ST Cloud' tåler litt mer kulde, og skal være god til syltetøy.— Den er dessuten liten, og passer til små hager, sier Utengen.

Som en kuriositet nevner hun dessuten arten 'Pink lemonade', som gir rosa bær. Akkurat hvilke sorter du velger, er ikke så nøye, ifølge gartner Utengen.

— Alle gir godt med bær og vakre høstfarger, og kan slik sett både være bær- og prydbusker. De varierer litt med hensyn til når de modnes, hvor høye de blir, smak, størrelsen på bærene og hvor egnet de er til frysing, men jevnt over er det ikke veldig stor forskjell for hagedyrkere, sier hun.

Mose og gress mellom heller?

Les også

Bli kvitt dette irriterende problemet

Beskjæring

Når du kommer hjem med blåbærplantene dine, putt da rotklumpen i en bøtte vann, til den blir gjennomfuktig. Plant den ikke dypere enn hagesenteret har gjort. Den første sesongen bør du passe på at den får nok vann.

— Når den har etablert seg skikkelig, har du en robust plante, men ved lange tørkeperioder bør du vanne litt, sier Utengen.

Egentlig bør du ta av knoppene første året hvis du vil ha mest mulig blomster og frodig bladverk.— Men det spiller ikke så stor rolle for vanlige folk. Vi vil ha bær i år, sier Utengen, som selv plantet to blåbærbusker i fjor.

Imidlertid kan det være lurt å holde veksten ung ved å beskjære i mars, år om annet.

— Ettersom grenene blir eldre, avtar produksjonene. Når du beskjærer, tvinger du planten til å skyte nye skudd, forteller Utengen, som råder deg til å klippe grener som begynner å bli stygge eller å bære dårlig, helt ned.

Ellers er det stort sett bare å sette seg i fluktstolen og vente på bærene.

KLOKKER: Små, hvite klokkeblomster blir til store hageblåbær. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

— Det er lite styr med hageblåbær, og lite sykdom som går på dem, forsikrer gartneren.Kvistad og familien spiser bærene som snacks og som kakepynt, og ofte fryser de dem også. Bærene kan nå en størrelse på linje med små druer, forteller hagedyrkeren fornøyd.

— Det er jo imponerende å ta dem frem når de blir så store, sier han.

Lese mer om planter og hage? Da kan vi anbefale disse sakene:

Publisert: