Nå snur reiseselskapene og satser igjen på reisemålet

Etter tre år med nedgang begynner et av nordmenns store favorittreisemål så vidt å øke igjen.

STRANDLIV: Tyrkia er så smått tilbake i reiseselskapenes charterprogrammer til neste sommer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

De siste årene har Tyrkia jevnt og trutt tapt reiseterreng, men til sommeren begynner reisemålet så smått å komme tilbake hos norske reiseaktører.

Apollo kuttet alle sine charterturer dit tidligere i år, mens Ving og Tui reduserte tilbudet med over 60 prosent. Antallet utenlandske turister som reiste til Antalya, ble nesten halvert fra drøye 11 millioner reisende i 2014 til 5,7 millioner i 2016. Terrorangrep, et mislykket statskupp og uro innenlands har vært årsakene til at svært mange turister har sviktet landet de siste årene.

Men nå ser reiseselskapet Tui en positiv utvikling, og de håper trenden vil snu – at flere nordmenn igjen vil velge Tyrkia som reisemål.

Reiseselskapet øker kapasiteten med 25 prosent for kommende sesong og begrunner satsingen med høyere etterspørsel denne sommeren.

– Volumene er fortsatt et stykke unna der vi var for fire år siden. Da var det flere som reiste til Tyrkia enn til Spania, og reisemålet tronet øverst på topplistene år etter år, sier kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Tui.

Nå setter de opp fly fra Oslo Lufthavn, Flesland lufthavn, Sola lufthavn, Værnes lufthavn og Torp lufthavn.

Les også

Det er ikke bare Tyrkia som sliter med turismen. Disse to reisemålene er også påvirket.

TOMME SENGER: Flere norske og utenlandske reiseselskaper har måttet redusere tilbudet til Tyrkia de siste årene etter lavere forespørsel. Nå er landet så smått på vei tilbake.

– Barnefamilien er på vei tilbake

Ving øker også kapasiteten med 17 prosent neste sommer.

– Vi ser økning i alle aldre, og det er tegn som tyder på at barnefamiliene er på vei tilbake. Mest populært er foreløpig vårt familiekonsept Sunwing i Side, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving.

Hun legger til:

– Tyrkia er et feriemål veldig mange nordmenn er glad i, og vi synes det er veldig positivt at flere nå ønsker å reise dit igjen. Du får mye for pengene, både når det gjelder bosted, mat og drikke. Dessuten har Tyrkia en lang og solsikker sesong.

– Mange vil tilbake til Tyrkia

Forsker og Tyrkia-ekspert Einar Wigen tror Tyrkia-frelste nordmenn er på vei tilbake til gamle reisevaner.

– Jeg tror at Tyrkia er i ferd med å ta tilbake noen av dem som hadde som vane å reise hit. Men det å tiltrekke seg nye turister er en annen ting, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen ved Universitetet i Oslo.

EKSPERT: Tyrkia-ekspert Einar Wigen ved Universitetet i Oslo tror Tyrkia vil oppleve at folk som har leiligheter og er vant til å reise dit, kan være på vei tilbake. Nye turister kan det imidlertid være verre å nå.

Han forsker på Tyrkia ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, og har reist mye i landet.

Nordmenn liker å planlegge sommerferien i god tid, og terrorangrep og politisk uro i Tyrkia – det uvisse – gjorde sitt til at mange valgte andre reisemål de siste sesongene. Wigen tror det er en kombinasjon av ting at etterspørselen nå øker litt hos norske reiseselskap.

– Mange som kanskje kansellerte tidligere ferieturer, har nå hørt fra folk som har vært der, at de ikke opplever noen særlig endring i feriesituasjonen sin. I tillegg kommer at den politiske motiverte, blinde volden ikke er på forsiden av norske aviser lenger, og i liten grad rammer de stedene nordmenn har planer om å dra til. Selv om det jo er vanskelig å vite hva som rammer hvor, sier han.

Det var fryktet at det samme som skjedde i Egypt, kunne skje i Tyrkia da landet for andre året på rad opplevde svekket turisme. Wigen tror ikke det.

– I Egypt har turister vært terrormål i mye større utstrekning enn i Tyrkia. Jeg tror enkelte har fryktet at dette ville skje også i Tyrkia. Når den mer umiddelbare terrorbølgen ser ut til å dempes uten at turister er blitt særlig utsatt som mål, tror jeg også at frykten blir endel mindre, sier han.

Les også

De har vært 50 ganger i Tyrkia og svikter ikke i år heller

Apollo: – Lite endring til Tyrkia

Hos Apollo er etterspørselen fortsatt lav, og de planlegger ikke charter til Tyrkia neste sommer. De håper på at reisemålet vil komme tilbake snart.

– Interessen for Tyrkia er fortsatt kjølig, etterspørselen er veldig lav. Derfor blir det ikke charter dit neste sommer, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo.

De selger fremdeles reiser med rutefly, men Rivera sier at også her er etterspørselen lunken.

– Istanbul er så å si fullstendig borte, salget er nærmest ikke-eksisterende sammenlignet med tidligere. Antalya ligger på samme nivå som alltid, uten noen merkbar økning, sier hun.

Hun mener det er trist at reisemålet har opplevd en slik nedgang.

– Tyrkia er jo et flott reisemål med fantastiske strender, god mat og fine hoteller. Men nordmenn streber nå mer enn noen gang etter trygghet i ferien, og som et resultat av det har etterspørselen gått ned, sier hun.

Landene rundt Middelhavet har tatt over for Tyrkia.

– Hellas og Kroatia når nye høyder, og ikke minst har reisemål som Bulgaria og Albania økt betraktelig. På mange måter kan man si at de to sistnevnte har erstattet Tyrkia hos oss, ettersom det er to reisemål i nærliggende prisklasse, både med tanke på reise og opphold, sier Rivera.

Publisert: