VW-eiere i Norge får ikke kompensasjon

Volkswagen vil ikke kompensere norske og andre europeiske eiere av dieselbiler det er jukset med utslippsdata for, slik de gjør i USA. Det reagerer EU sterkt på.

VW-SKANDALEN. Harald A. Møller AS, som er importør av biler fra VW-konsernet i Norge, mener at Volkswagens løsning for å utbedre motorene i Europa ikke forringer bilens verdi.
 • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— I Europa konsentrerer vi oss om reparasjons- og serviceprosessen, heter det i en kunngjøring fra VW-ledelsen.

— Situasjonen i USA og Canada er ikke automatisk sammenlignbar med andre markeder i verden. Derfor kan vi ikke bare rulle ut denne kompensasjonsplanen i andre markeder, heter det videre.

Les også

Disse merkene har de mest trofaste kundene

Lite imponert

Dette er EUs industrikommissær Elzbieta Bienkowska lite imponert over, noe VW-sjefen Matthias Müller fikk klar beskjed om på et møte i Brussel torsdag.

— Hun gjentok sitt klare standpunkt som er at europeiske forbrukere må behandles på samme måte som amerikanske forbrukere, sier en talskvinne.

Amerikanske eiere av biler som omfattes av utslippsskandalen, tilbys 1.000 dollar, rundt 8.800 kroner i kompensasjon, samtidig som VW utbedrer bilene deres slik at partikkelutslippene blir i tråd med bilens spesifikasjoner.

Les også

Tysk miljøvernorganisasjon: Renault har også fusket

Siste ord ikke sagt

VW-eiere i Europa har ikke fått tilbud om kompensasjon, noe bileiernes interesseorganisasjoner reagerer sterkt på.

— Siste ord er absolutt ikke sagt, lover Fredrik Daveby i Motormännens Riksförbund, som er det svenske motstykket til NAF i Norge.

— Vi vil studere effekten av de tiltakene VW gjør med de aktuelle bilene, og det vil bli avgjørende for hva vi vil anse for å være rimelig kompensasjon, sier han.

EU er enig og har etterlyst mer informasjon om hva Volkswagen akter å gjøre for å utbedre bilene de har jukset med utslippsdata til.

EU-kommisjonen krever at VW legger fram alle tekniske detaljer for å kunne vurdere hvilke konsekvenser utbedringene får for drivstofforbruk og utslipp, sier Bienkowskas talskvinne.

Nå kommer nedgangen:

Les også

Mørke skyer over bilsalget

Komfortable

Harald A. Møller AS, som er importør av biler fra VW-konsernet i Norge, mener at Volkswagens løsning for å utbedre motorene i Europa ikke forringer bilens verdi.

— I Europa har man helt andre tekniske løsninger tilgjengelig enn hva man har i det amerikanske markedet, blant annet på grunn av ulikheter i utslippslovverket knyttet til NOx og CO2, opplyser bilimportørens informasjonssjef Anita Svanes til VG.

— Innen EU har Volkswagen-konsernet fått godkjent tekniske løsninger som effektivt og relativt enkelt gjør at bilene skal etterleve utslippskrav, uten at det påvirker bilens øvrige egenskaper. Vi er komfortable med hvordan dette skal løses i Europa, understreker hun. (©NTB)

Vi tror du vil være interessert i disse gode forbrukernyhetene:

Les også

 1. Hver femte kjøper angrer på det siste budet

 2. Krever billigere vann på lufthavnene i Europa

 3. Det hemmelige kartet på mobilen

Publisert:
 1. Volkswagen
 2. Forbrukerrettigheter

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­konsept i Stavanger: – Tror det kommer til å bli veldig populært

 2. 585 nye smittede på Nord-Jæren

 3. Breivik i retten på nytt – får tre timer til å forklare seg

 4. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 5. Etter 12 år i Oslo kom jeg hjem til en region som ikke finnes

 6. – Han er mitt barn, jeg har begrenset tid med ham, og jeg sliter meg heller ut enn å sende ham dit