Fem spørsmål om smarthus: Hvilken smarthusløsning skal du velge?

Nysgjerrig på smarthus, men usikker på hvordan du kommer i gang? Teknologientusiast Eirik Solheim har drevet med smarthus så lenge han kan huske.

Publisert: Publisert:

Et smarthus kan styres med mobilen eller stemmen. Foto: Ntb Scanpix

 • Geir Amundsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Eksperten: Eirik Solheim

Utdanning: Medieingeniør

Jobber som: Teknologirådgiver i NRK

Eirik Solheim lagde sine først smarthusløsning allerede på 80-tallet. Foto: Kim Erlandsen/NRK

1. Hva koster det?

– Alt fra noen hundrelapper til flere hundre tusen. Det kommer an på når man velger å kalle det hele et smarthus. For enkel måling av inneklima med en app som sier ifra, kommer du unna med noen hundrelapper. Skal du over på en mer helhetlig løsning med styring av lys og varme, overvåking og en grad av automasjon, må man fort ut med noen titall tusen.

2. Ferdig installert eller gjøre det selv?

– Jeg foretrekker å sette sammen selv. Jeg har allerede brent meg på et dyrt system som ble installert av en elektriker. Det var lukket og snakket ikke med annen teknologi. Og til slutt ble hele systemet lagt ned av leverandøren.

– Enten du installerer selv eller får andre til å gjøre det, så er det viktig å se om systemet kan snakke med andre systemer eller om det er helt lukket. Begynn i det små og bygg heller ut etter hvert.

3. Er det verdt å betale for tilkobling til en alarmsentral?

– Det kommer an på hvor du bor og hvilken grad av sikkerhet du vil ha. Man kan installere mye overvåking og automatikk selv, men utrykning og forsikringsgodkjente systemer må du fremdeles til en profesjonell aktør for å få.

4. Hva med stemmestyring av smarthuset?

– Stemmen er den fjernkontrollen du alltid har med deg, og stemmestyring gir mening i hjemmet. Stemmestyring er ikke så viktig ennå, men kan komme til å bli det. Men systemene er ikke i det norske markedet i dag, og dermed ikke tilpasset norsk språk. Men de kommer.

– Heldigvis er alle de tre største plattformene nå ganske åpne og kan kontrollere mye utstyr. Så både Amazon Echo, Google Home og Apple Homepod kan passe bra inn i et smarthussystem.

5. Hvordan finne ut hvilket smartsystem som passer best til ditt behov?

– Fremdeles er smarthusløsninger i hovedsak bare kjekt å ha og ikke nødvendigheter. Begynn der du tror du kan løse en utfordring. Sikkerhet og overvåking? Styring av lys? Automatisering?

Les også

Dette bør du vite om den smarte strømmåleren din

Har du kontroll på radonstrålingen hjemme?

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fjellklatrere hentet av redningshelikopter

 2. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 3. Mamma Ingebrigtsen ble forferdet over Jakobs løp: – Han er tross alt 20 år i dag og må få bestemme selv

 4. Ny E18 ved Larvik kostet 5,2 mrd. kroner. På veien forsvant avkjøringen til byen.

 5. 200 kilo poteter, 200 kilo skinke, 14 bokser eplemos og drøye 50 kilo mel går med når det skal lages komlemiddag i USA

 6. Knuste egen mesterskapsrekord – så løp han videre ut av stadion

 1. Smarthus
 2. Fem spørsmål om
 3. Teknologi
 4. Google