Slik løser du feriekabalen for skolebarna

Når poden har åtte ukers ferie, mens foreldrene har tre-fire. Den uendelig lange sommerdrømmen av en skoleferie kan skape hodebry.

Publisert: Publisert:

KABAL: De færreste har åtte uker ferie midt på sommeren, når barna har skolefri. Det kan by på utfordringer. Foto: Illustrasjonsfoto: Istock

 • Hilde Rindal
 • Line C.k. Nilssen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Vi elsker sommeren, og vi vil at den skal vare og vare. Men når vi skal begynne ferieplanleggingen, kan den virke for lang. For de færreste har åtte uker ferie midt på sommeren, når barna har skolefri.

Dårlig samvittighet, lite tid sammen som familie og mer logistikk enn ferie kan sette en demper på hele sommeropplevelsen.

Her er noen tips til hvordan man kan løse feriekabalen:

1. Vanlige dager

Skolefritidsordningene har åpent deler av sommeren. Barna synes faktisk det er ganske stas å være der når det er færre barn og kanskje noen spennende og annerledes sommeraktiviteter. Dessuten kan de leke med vennene sine, så ikke ha dårlig samvittighet for å sende barna på SFO i starten og slutten av sommerferien.

Les også

To av ti nordmenn har ikke råd til årets ferie

– Økonomiske forskjeller kommer tydeligere frem i sommermånedene.

2. En dag på jobben

Det kan være spennende å være med mamma eller pappa på jobb en dag. Forbered barna på hvordan dagen vil se ut og hva de kan gjøre mens du jobber.

FERIEKOLONI: På en god, gammeldags feriekoloni får barna være sammen med barn på egen alder, sove i køyesenger, spise i sal, være med på mange spennende aktiviteter. Her fra Camp Hudøy for noen år tilbake. T Foto: Aleksander Andersen, NTB/ Scanpix

Gå gjerne ut til lunsj, la dem hente kakao på kaffemaskinen og kanskje kan de samle flasker fra kolleger og gå og kjøpe seg en is?Er barna gamle nok, er det kanskje et lager som skal ryddes, eller andre småoppgaver de kan bidra med. Har dere slekt og venner med spennende jobber, kan kanskje barna være med dem en arbeidsdag også?

Les også

Nordmenn får utbetalt rundt 135 milliarder kroner i feriepenger i disse dager

3. Flere i samme båt

Det er sikkert ikke bare din familie som sliter med å få sommeren til å gå i hop, så hvorfor ikke planlegge en slags sommerklubb som går på omgang der en av foreldrene er hjemme sammen med mange barn. Da får barna være sammen, leke og ha det gøy, og de voksne kan bytte på å være hjemme.

Er dere mange, kan man raskt få dekket inn en hel uke ved bare å ta en fridag.

Samarbeid gjerne med foreldrene til barnas venner. Ikke minst er dette en god idé når barna har vokst ut av SFO-alder, men fortsatt er litt for små til å være hjemme alene dag ut og dag inn.

Syv tips til hvordan familien kan skape de viktige fristundene i hverdagen .

Les også

- Altfor mange familier er for ytre styrt, styrt av trender og tendenser

4. Den gode, gamle feriekolonien

Jada, den finnes ennå. Her får barna være sammen med barn på egen alder, sove i køyesenger, spise i sal, være med på mange spennende aktiviteter og å sitte rundt et bål på kvelden og fortelle spøkelseshistorier – hva kan egentlig være mer midt i blinken for en tiåring?

Les også

Ber foreldre bli med når barn og ungdom skal bade

I tillegg finnes det tilbud som sommerskole, fotballskole, seilkurs, ulike sommerleire og andre arrangementer som barna kan delta på, enten over flere dager med overnatting eller på dagsbasis hvor du kjører og henter hver dag.

5. Velsignelsen besteforeldre

Ofte må det litt hjelp til fra besteforeldre for å få feriekabalen til å gå opp. Send barna på en ukes ferie til farmor og farfar. Eller kanskje de har lyst til å ta med seg barnebarna på hytta en uke?

AVLASTNING: Ofte må det litt hjelp til fra besteforeldre for å få feriekabalen til å gå opp. Send barna på en ukes ferie til farmor og farfar. Foto: Illustrasjonsfoto: ruslimonchyk NTB/ Scanpix

Og er du så heldig at du har mormor og morfar i nærheten, så er det kanskje enda enklere å få hjelp noen dager i løpet av ferien?

6.Ta med en kompis på ferie

La barna få ha med seg en venn på hytta eller på ferie. Ofte er det bedre for alle når barna har noen å leke med. For ungdommer er det kanskje til og med et ultimatum for at de skal gidde å være med i det hele tatt. I neste omgang er det kanskje dine barn som får være med noen.

Les også

Norske sommerfjell kan by på mer enn fotturer. Hva med moskussafari, seterferie eller klatretur for hele familien?

7. Del opp ferien

Del ferien mellom de voksne i familien slik at dere får noe ferie sammen og noe hver for dere. Da slipper man å bli lei av hverandre, hver av foreldrene får verdifull alenetid med barna, og man får strukket ferien over flere uker.

Dessuten kan en uke alene hjemme mens partner og barn er på hytta være en kjærkommen «ferie» selv om man er på jobb på dagtid.

8. Ta fri når du har fri

Vi trenger ikke å være med barna hele tiden, og det er bedre å ha kortere og helt fri, enn halvfri over en lang periode.

HJEMMEKONTOR: Å kunne jobbe hjemme er en gave til alle som har mulighet. Foto: Illustrasjonsfoto Spectral-Design NTB/ Scanpix

(Det er ikke like gøy å ha med mamma og pappa på Tusenfryd hvis de hele tiden må svare på mail og telefoner).

Les også

Ekspertenes beste tips: Dette bør du bruke feriepengene på

9. Hjemmekontor

Å kunne jobbe hjemme er en gave til alle som har mulighet. Da er du i nærheten om det skulle være noe, samtidig som barna kan øve seg på å klare seg selv.

10. Sommerjobb

Sett ungdommen i arbeid mens du selv er på jobb. Det er lite som er så frustrerende som å komme hjem til en rotete kjøkkenbenk og ungdommer som ligger langstrakte på sofaen med nettbrettet.

Dere har sikkert et gjerde som skal males, noe ved som skal stables eller andre oppgaver hjemme.

Gi ungdommen en sommerjobb, så har de mulighet til å tjene litt penger og øve på å jobbe, og dere får unna noen oppgaver i hjemmet.

Artikkelen ble først publisert 11.6.2015

Les også:

Les også

Tre av fire unge tror på en lykkelig fremtid

Les også

Her er våre beste boktips for sommerferien

Les også

Denne familien planla sin store reise i ni år

Les også

Fritidsaktiviteter: Stress eller status?

Artikkelen er skrevet av månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst. Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Mann ble anmeldt etter å ha urinert ved Kvadrat

 2. Color Line kjører med fulle skip fra 15. juni - men for nordmenn er det en hake

 3. Norled: – Vi forventer like lange køer på mandag

 4. Vanlig skjenking fra neste uke

 5. Pinseutfart skapte lange køer

 6. Risikerer 5 år og 6 måneders fengsel for å ha voldtatt datteren

 1. Oppvekst
 2. Barn og unge
 3. Økonomi
 4. Tips og triks