Ser du hva lampene ligner på?

Designer Caroline Olsson tar gjerne utgangspunkt i glemte objekter når hun lager produkter.

Publisert: Publisert:

DESIGNEREN: Caroline Olsson tar ofte utgangspunkt i gamle teknikker og glemte objekter når hun skaper produkter. Brukerens assosiasjoner er også viktige. I tillegg til å jobbe som designer, har Olsson en deltidsjobb i Norsk Designråd. Foto: Kaja Bruskeland

I en serie artikler møter vi norske designere under 35 år, denne uken har vi snakket med Caroline Olsson.

— Hva vil du med det du lager?

— Jeg vil prøve å lage produkter som betyr noe for den som bruker det, og som har lang levetid. Jeg ønsker å tilføre produktene jeg lager noe ekstra, ved for eksempel gjennom bevisst bruk av materialer og assosiasjoner. Assosiasjoner fra dyreverdenen kan påvirke brukeren til å knytte sterkere bånd til produktet, for eksempel bordet Bambi som er inspirert av rådyr. Jeg tar også ofte utgangspunkt i gamle teknikker og glemte objekter når jeg skaper produkter. Gjennom assosiasjonene håper jeg produktene gir brukerne minner fra fortiden når de ser på produktet, uten at det blir for tydelig.

Les også: — Møblene jeg laget var skakke og rare

- Hvorfor ble du designer?

— Jeg har alltid likt å lage ting, og tegnet veldig mye. Det var først da jeg studerte til å bli faglærer i kunst og håndverk for noen år siden at jeg forsto at jeg ville bli designer. Jeg var ikke moden for å undervise da, og trivdes best i verkstedet mens jeg studerte.

- Hvilke materialer bruker du – og hvilke unngår du?

— Jeg liker godt å jobbe med tre og glass, men det veksler. Nå for tiden jobber jeg mer i metall. Det er ideen som bestemmer materialet. Jeg utelukker ingen materialer, men de skal være bærekraftige.

SKOG: Lampeserien Skog består av lamper i forskjellige størrelser, farger og former. Lampene er laget av munnblåst krystall, og eik, og produseres av Magnor Glassverk. Designet er inspirert av skogene som omgir glassverket. Foto: Espen Grønli, Magnor Glassverk

Les også: — Jeg oppdaget tidlig at mange designere har likt uttrykk

- Fortell om prosessen fra idé til produkt!

— Lampen Switch for eksempel, var en del av masteroppgaven min våren 2013, som tok utgangspunkt i gamle gjenstander og teknikker. Switch er inspirert av gamle lysbrytere, som jeg synes er vakre og forseggjorte. I dag er lysbryteren et mer skjult element i interiøret, så ved å skape lampen ønsket jeg å bevare minnet om den gamle lysbryteren, og skapte en vegghengt lampe i glass og aluminium. Inspirasjonen finner jeg ofte på loppemarked og reiser, jeg blir fascinert av gamle ting. Jeg bruker ofte 3D-programmer, men er også avhengig av å lage 1:1-modeller tidlig i prosessen.

- Kan du leve av å være designer?

— Nå livnærer jeg meg også med en deltidsjobb i Norsk Designråd. Jeg er veldig glad for å ha den jobben, fordi den er relevant, og jeg kan omgi meg med folk fra bransjen. Målet er å kunne leve av å være designer.

TELYSHOLDER: Skog telys er en videreføring av lampeserien Skog, og består av telysholdere i forskjellige størrelser og farger. Også telysholderne produseres av Magnor Glassverk. Foto: Magnor Glassverk

— Velg et ikonisk produkt av andre. Hvorfor er dette så genialt?

— Hans. J. Wegner sine stoler, spesielt The Wishbone Chair. Jeg synes stolen er vakker på grunn av sammenføyningene i tre og de buede linjene. I tillegg skal jeg stille ut ved hans jubileumsutstilling i Danmark i april. Jeg er litt usikker på hva jeg skal stille ut, men tror det blir en vegghengt lysestake inspirert av Wegners tilnærming til dyrenes verden.

Les også: Denne duken har åpnet mange dører for Kristine Bjaadal

- Hva er din største kunstneriske opptur?

— Da jeg fikk forespørsel om å stille ut på Wegners 100-årsmarkering i Tønder i Danmark. En designer fra hver av de nordiske landene er blitt forespurt. Jeg skal representere Norge, og er veldig ydmyk over å bli spurt.

RAMME: Epaulette har Olson laget med Ida Noemi. Rammen holdes sammen av L-formede kobberprofiler, det trengs ingen skruer eller spikere. Epaulette produseres av danske Menu. Foto: Kaja Bruskeland

— Hva drømmer du om?

— At flere av prototypene mine blir satt i produksjon, og at jeg kan leve av å være selvstendig designer. Men jeg trives veldig godt nå i Norsk Designråd.

Fakta om designeren

Navn: Caroline Olsson, www.carolineolsson.no

Alder: 30. Er fra: Vestmarka i Eidskog kommune.

Bor i: Oslo.

TURN: Lampen Turn er inspirert av arbeidsbenker i treverksteder. Man skrur den på ved å skru igjen skruen på siden, jo mer man skrur igjen, jo mer intenst blir lyset. Med Turn ønsker Olsson å generere minner fra barndom, sløyd og gamle håndverkstradisjoner. Turn produseres av Bolia. Foto: Kaja Bruskeland

Utdanning: Olsson ble ferdig utdannet kunst— og håndverkslærer fra Høgskolen i Oslo 2007, og har master i produktdesign fra Høgskolen i Oslo og Akershus.

Markert seg: Olsson har flere produkter i produksjon, og har vist frem produktene sine i blant annet London, Paris, Milano og Stockholm. Hun var prosjektkoordinator for Merket for god design og Unge Talenter i 2013, og koordinator for 100% Norway 2013. Olsson har vunnet flere priser, blant annet "Blueprint Award, Best New Product" for Curious-lampen, Elle Decoration "Årets unge designer" i 2011, og 2. plass for Bambi i Muuto Talent Award.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Gult farevarsel: Kan bli vindkast opp mot 30 m/s ved kysten på mandag

  2. Konge­familien i sommer­modus

  3. Planen var bobiltur på 3000 kilometer. Det ble 15 – til Ølberg

  4. Prestens datter døde - nå er han regionleder i Human-etisk forbund

  5. Barnepsykolog om Alex-saken: – Avdekker svikt på svikt på svikt

  6. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen