Opplever spansk charternedgang - høye priser og masseturisme får skylden

Charterbestillingene totalt øker med syv prosent, men en favorittøy går tilbake.

MALLORCA: Spania går noe ned i antall charterbestillinger til sommeren, men Mallorca ligger fortsatt på en klar annenplass over chartermål der nordmenn vil tilbringe sommerferien.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Spania og Hellas er sommerens store ferievinnere. Spania øker med fire prosent totalt sett for sommeren, viser ferske tall fra Ticket Collection.

Men spansk charter daler noe. Antall charterbestillinger til populære Mallorca har gått ned med syv prosent.

Årsaker?

 • Høye priser
 • Økt press fra turistoperatører
 • Misnøye med masseturisme

Misnøye blant lokalbefolkningen

Misnøyen rundt masseturismen på Mallorca og i Barcelona startet for alvor for et par år siden. På Mallorca ble det innført byggestopp for hoteller i ett år. På sensommeren i fjor demonstrerte lokalbefolkningen flere ganger. De er lei av at turister kjøper opp leiligheter og presser opp boligprisene.

Mallorca har også merket et enormt turistpress etter at Tyrkia gikk tilbake. Alle skulle plutselig til øya – fra hele Europa. Det har gjort at det er få senger igjen, og dermed har prisene gått opp.

– Mallorca går noe tilbake, med ni prosent. Det gjelder for både charter og rutefly. Øya har opplevd et enormt bookingtrykk, noe som har gitt utslag i økte snittpriser på charter. Og vi antar at lokale protester mot masseturismen kan ha påvirket turistenes vilje til å besøke øya. Turistene har opplevd at folk er sure, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i reisebyrået Ticket.

– Tror det har liten påvirkning på turistene

Turistdirektør Miguel Nombela på Spanias Turistkontor i Norge tror ikke turistprotestene har påvirket turismen til øygruppen nevneverdig.

– Faktisk så vi en økning på rundt 40 prosent av norske turister som reiste til Balearene i 2017, sammenlignet med året før. Dessuten vil den lite sannsynlige nedgangen i charterturismen bli kompensert av turismen som ikke er charter. Sommeren 2018 ligger det an til en økning på nærmere 11 prosent på direktefly fra Norge til Palma, sammenlignet med sommeren 2017, sier Nombela.

I fjor reiste over 1,5 millioner nordmenn til Spania, ifølge Spanias Turistkontor. Kanariøyene er det viktigste reisemålet, etterfulgt av Catalonia, Andalucia og øygruppen Balearene.

Les også

Dette er årets chartervinner – over 330.000 nordmenn skal hit til sommeren

Men flere vil på charter

Hellas er årets ubestridte chartervinner og øker med 12 prosent. Kreta er det mest populære reisemålet der.

For noen år siden gikk charter veldig tilbake, men er nå på vei opp igjen. Charterbestillingene totalt har økt med syv prosent denne sommersesongen.

– De siste årene har vist at det er høy etterspørsel. Det har ført til at flere charterarrangører har økt tilbudet med nye reisemål og høyere kapasitet til eksisterende reisemål, sier Andresen i Ticket.

Les også

Fortsatt er det få som har funnet veien hit. Det er ingen kø i den greske fjellheimen til havs.

Årets «sommerrakett» er Antalya i Tyrkia, ifølge Ticket. Landet fyker opp fra 13. til 9. plass på charterlisten i antall bestillinger.

– Vi ser en stor økning – men det er fra små tall. Tyrkia har slitt med turistene de siste årene, og over 40 prosent oppgir at de ikke lar seg friste av å reise dit. Så det tar litt tid før bestillingene justerer seg tilbake, sier Andresen.

Dessuten øker også Kroatia – flere norske reiseselskap tilbyr direkteruter og charterreiser hit.

NYE REISETALL: Nesten åtte av ti nordmenn planlegger ferie utenlands i løpet av året, viser ferske tall fra Ticket Collection. – Totalt øker antall bestillinger med syv prosent sammenlignet med fjoråret, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i reisebyrået Ticket.
Les også

Få steder i verden gjør seg bedre på bilder enn Santorini. Men det ulmer under overflaten.

Topp ti land, sommeren 2018

Tallene i parentes viser fjorårets plassering.

 1. Spania (1)
 2. Hellas (2)
 3. Kroatia (4)
 4. Italia (6)
 5. Thailand (3)
 6. Frankrike (7)
 7. USA (5)
 8. Tyrkia (11)
 9. Storbritannia (8)
 10. Nederland (9)

Kilde: Ticket Collection

– Charterferien har utviklet seg

Reiseekspert og redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, tror charterreisens utvikling de siste årene har stor betydning.

– Selv om Tyrkias oppgang nok slår høyt ut siden de fleste reiser dit på charter, har charterreisens utvikling med mer fleksibilitet i blant annet reisetider og reiser med rutefly gjort at den holder seg ved like. Skal man finne noe på egen hånd, så vet en kanskje ikke helt hva en får. Men med charter har noen gått opp en løype, og jeg tror rett og slett at den som reiser, finner ut at det er et godt tilbud, sier Baardseth.

Les også

Er det hit «alle» skal i 2018? Ja, mener ekspertene.

HELLAS: Denne flotte stranden ligger i Parga.

Særlig charterselskapenes reiser med rutefly – hvor en slipper å være på flyplassen klokken halv tre om natten - gjør at flere velger det nå enn for noen år siden.

– Bedre flyavganger er en ting, men charterselskapene sitter også på noe betydelig – hotellkontrakter, sier han.

Les også

Dette er Hellas som de færreste har sett det

Topp ti charterreisemål, sommeren 2018

 1. Kreta (1)
 2. Mallorca (2)
 3. Rhodos (3)
 4. Split (4)
 5. Kypros (5)
 6. Gran Canaria (6)
 7. Antalya (13)
 8. Preveza/Lefkas (8)
 9. Bourgas (7)
 10. Golden Sands (9)
MALLORCA: Port de Sóller på Mallorca. Havnebyen ligger i en liten bukt på øya.

Og sommerens store chartervinner, Hellas, er et av ferielandene han alltid har hatt stor forkjærlighet for. Han mener at en får følelsen av å være på en individuell ferie, selv om du er på chartertur.

– Hellas er «bankers». Godt klima, rent vann, grekerne er hyggelig, maten sånn passe, og det er god stemning. Dessuten er det så mye du kan gjøre, ta rutebåt til neste øy eller Kykladene rundt, stikke innom Albania og så videre, sier Baardseth.

Publisert: