Har tatt farvel med strømregningen: Dette huset lager nok strøm til både Teslaen og oppvarming

Trodde du off-grid var for hippier? Tro om igjen. Her bor en familie på fem som trenger strøm til både Teslaen, tenåringenes TV-skjermer, matlaging og oppvarming. Hver dag – hele året.

Publisert: Publisert:

15.000 liter vann i badekaret: På badet har Arild og Nina Nesse bygdas største badekar, det er ikke bare et lite basseng å duppe seg i, men et stort varmelager. Foto: Irene Jacobsen

 • Irene Jacobsen

De fleste historiene Arild Nesse har lest om andre som har prøvd seg på å være selvforsynte med strøm, har hatt et litt mer vi-lever-i-skogen-tilnærming.

– Vi er hverken hippier eller blomsterbarn, og er ikke interessert i å sitte med telys på kvelden fordi batteripakken er tom, sier elektroingeniøren fra Sveio.

Nesse har tegnet, bygget og programmert en stor enebolig som produserer nok strøm til et helt vanlig liv. Anlegget har surret og gått de to siste årene av byggeprosessen, og endelig er familien inne og ferdigattesten i boks.

Les også

Magnus og familien bor i Norges smarteste hus - men det synes ikke

Utvendig skiller solcellehuset seg ut i nabolaget. Inne er det derimot lite som minner om at huset lager sin egen strøm. Foto: Irene Jacobsen

Tre av fem: Arild, Luna (10) og Nina Nesse har nettopp flyttet inn i en stor ny enebolig i Sveio. De har gjort seg helt uavhengige av kraftselskapene og er selvforsynte med strøm. Ulrik (19) og Celina (17) bor her også. Foto: Irene Jacobsen

Løsningen er miks av solceller, vedfyring, et varmebasseng som lagrer varme, og snart en selvbygd vindturbin på taket. Elektronikken og datahjernene som styrer det hele, er det huseieren selv som står bak. Hans over gjennomsnittet interesse for faget sitt er i dette tilfelle grunnen til at familien bor i et hus som produserer sin egen strøm.

Det finnes ingen ferdige tilsvarende pakker å få kjøpt på det norske markedet, enn så lenge må du være din egen Petter Smart.

Må fungere døgnet rundt, hver dag

Nina og Arild Nesse bor i Sveio, ikke langt fra Haugesund. I nybygget som har tre etasjer, bor de sammen med barna Celina (17) og Luna (10), Ulrik (19) har fått sin egen leilighet i kjelleren.

– Det er ikke vanskelig å klare seg med solceller og vedfyring på hytta. Mens batteriene på hytta lades opp mellom hvert besøk, må et hjem fungere døgnet rundt, hver eneste dag. Det er derfor løsningene i et hus må være så mye mer oppskalerte, sier han.

Det var i 2014 det startet. Ekteparet hadde kjøpt seg hustomt på et nytt byggefelt i Sveio, han tegnet og de bygde selv den gangen også. Ikke lenge etter at de hadde flyttet inn, kjøpte de nabotomten.

– Huset fra 2014 har mange smarte løsninger i forhold til strømsparing, men jeg våget ikke ta den helt ut. Jeg var ikke kommet langt nok i tankeprosessen, forklarer elektroingeniøren.

Les også

I dette huset er ingenting gjort på over 50 år: – Vi har ikke interesse av å pusse opp noe som helst

Teknisk rom: Miksen av tekniske løsninger er det Arild Nesse selv som står bak. Foto: Irene Jacobsen

Hvert eneste trappetrinn ned til kjelleren skal få sine egne Led-lys, sånn ser veggluken ut før Nesse har rukket å koble ferdig. Foto: Irene Jacobsen

Huset er fullt av Led-lys. Hullet i taket er tiltenkt CO₂-måleren. Nesse mener vanlige ventilasjonsanlegg er altfor lite energieffektive, og har laget sin egen løsning. Foto: Irene Jacobsen

Helt fri fra kraftselskapene

Først da huset var ferdig skjønte han at det gikk an å være helt fri fra kraftselskapene, og planene for det nye huset tok form. Tre år etter byggestart er de endelig inne, strøm har de produsert i to år – de vet at det fungerer.

– Han måtte overbevise meg, sier kona Nina.

– Men det var ikke så vanskelig, jeg kjenner ham jo, vet jo at han får det til. For meg var det viktig at vi skulle kunne leve her uten å gå og tenke på at vi gikk tomme for strøm.

I 14 år jobbet Arild Nesse som elektronikkutvikler i Applied Plasma Physics og utviklet høyspentgeneratorer. Elektronikk har vært en hobby fra han var guttunge. Da han var 14–15 år bygde han sin første vindmølle, den fungerte som bare det. Helt til det blåste opp til storm. På morgenen så det ut som en plog hadde gått over jordet.

– Jeg lærte mye på kort tid, sier Nesse og ler.

Les også

Totalrenoverte hagebyhuset: – Det tok fire og en halv måned, så fikk vi et «nytt» hus

– Google er min venn, jeg finner det meste jeg lurer på der. Teknologien finnes, men ikke alltid er det satt i produksjon, men kan du lage det selv går det jo greit, sier Arild Nesse. Foto: Irene Jacobsen

 1. I forkant: Vinduskarmene er ekstra tjukke, veggene måler nemlig 45 cm og er tilpasset den kommende standarden. Foto: Irene Jacobsen

 2. Kameraovervåket drivhus: Også i drivhuset er det duppedingser og datastyrte finesser. Egne sensorer sjekker luftfuktighet, temperatur og jordfuktighet – kamera kan i tillegg fortelle om tomatplantene ser pjuske eller friske ut. Foto: Irene Jacobsen

På vinteren er det fortsatt seks timer sollys per dag, og solcellepanelene produserer strøm også på overskyede dager. Verandaen rundt hele huset er dekket, 60 meter totalt. Hageboden har dessuten solcellepaneler på hele taket og sørveggen. 45 graders helling mot sør gir maks produksjon i solcellepanelene, men fordi familien trenger strøm hele året – hele dagen, har de også paneler mot øst, vest og nord. De vertikale solcellepanelene produserer strøm også når det er snø. De som står på skrå, stopper opp når det legger seg snø på dem. Foto: Irene Jacobsen

Full oversikt på mobilen

Fra april til oktober er det de 72 solcellepanelene rundt huset og på uthuset som produserer strømmen de trenger.

Vinterstid fyrer de med ved i en spesialovn som brenner ved 1200 grader. Vannbåren varme sørger for oppvarming av alle tre etasjene, og restvarmen går til husets spa-avdeling – badekaret som er 1,6x3 meter – og 3,5 meter dypt.

Bassenget rommer 15.000 liter. For å gjøre det litt tryggere å bade i, har de boltet fast en bunn halvannen meter nedi vannet.

Målet er at familien ikke skal trenge å tenke på at de bor i et hus der de produserer strømmen sin selv. Alle rom har sensorer som måler luftkvalitet, fuktighet og temperatur.

På mobilen har han full oversikt, på hvert rom har han programmert en liten datahjerne som styrer alt. Moderne ventilasjonsanlegg mener han er altfor lite energieffektive, de suger inn kald luft og skifter ut luften i rommet uten at det trengs. Det er derfor han holder kontroll på CO₂-nivået.

Et eget kraftverk

Solceller er den raskest voksende energikilden i verden. Nå som det finnes solcellepanel som ligner på vanlige takpanner, tror Nesse det nesten kan bli slutt på gammeldagse tak.

– Men jeg ville tenkt meg om før jeg leide ut taket mitt til et kraftselskap. Det jeg har sett av tall, ser ut som en dårlig deal for huseieren, du må heller satse på å klare deg uten kraftselskapet, mener han.

Selv har Nesse handlet solceller for ca. 100.000 kroner. Hva anlegget har kostet er vanskelig å sette en prislapp på, da han ser på egeninnsatsen som en hobbyaktivitet, men i reine penger har de brukt totalt ca. 250.000 kroner på løsningene som gjør huset til sitt eget lille kraftverk.

I løpet av høsten skal han bygge og montere vindturbinen som skal ligge på takmønet.

– Teknologien er gammel, det har vært kjent fra 1500-tallet. Fordi vi har hatt tilgang på billig strøm har ingen tenkt på å utvikle vindmøller som ser ut som små skovlhjul. Trikset er å sluse vinden gjennom på en sånn måte at den ikke bremser på vei ut på andre siden. I Canada er det nå noen som har startet produksjon av en slik variant, det kommer nok hit også, gjetter han.

Ryktene om huset deres sprer seg, naboer og venner er nysgjerrige på hvordan det går. Det er ikke så mange hus i Norge som blir bygd på denne måten. Familien vet faktisk ikke om noen tilsvarende her i landet, heller ikke i Norden. Kanskje er de først ute?

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 4. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 5. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 6. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 1. Solceller
 2. Strøm