Førjulsstemning på britisk vis

Her får du de erkeengelske juleopplevelsene. Men du må dele dem med millioner av besøkende.

TRADISJON: For mange briter er det en juletradisjon å stå på skøyter på en av banene i London sentrum. Skøytebanen ved National History Museum i South Kensington blir ofte beskrevet som den mest stemningsfylte. Foto: Marianne Wie

 • Marianne Wie
Publisert: Publisert:

De to venninnene smiler fra øre til øre der de skøyter ustøtt bortover isen. Adey Muchie (30) og Monica El’sinidy (30) fra Nord-London har sett frem til denne lørdagsformiddagen som er satt av til å feire Muchies 30-årsdag.

– Dette er en bursdagsopplevelse jeg kommer til å huske lenge, sier Muchie begeistret.

Humøret er på topp etter at venninnene har skøytet rundt juletreet i historiske omgivelser utenfor National History Museum.

 1. TRADISJON: For mange briter er det en juletradisjon å stå på skøyter på en av banene i London sentrum. Skøytebanen ved National History Museum i South Kensington blir ofte beskrevet som den mest stemningsfylte. Foto: Marianne Wie

 2. HUMØRFYLT: Adey Muchie (30) og Monica El’sinidy (30) har stor glede av stå på skøyter selv om de synes det er litt utfordrende. Foto: Marianne Wie

PYNTET: De klassiske dobbeltdekkerne har også fått et snev av jul over seg. Foto: Marianne Wie

– Vi valgte å skøyte nettopp her fordi det er et vakkert område. Nå blir det kafébesøk hvor vi skal spise mince pie og drikke mulled wine, sier de.

Senere tar de kanskje en tur på kino og ser en julefilm.

– Vi elsker førjulstiden. Det er den perfekte tiden å ha det koselig og være lystig, sier El’sinidy.

Venninnene feirer alltid julen sammen med sine respektive foreldre og søsken.

– Men vi har også vår egen juletradisjon. På kveldstid den 25. desember møtes vi hjemme hos meg for å drikke punch og spise min hjemmelagde julekake, mens vi ser på filmen «Love Actually», forteller Muchie.

Hennes julekake skal dekkes med både marsipantrekk og glasur. Den tørkede frukten som kaken skal lages av, har allerede ligget dynket i rom i flere uker.

Les også

Ny kåring: De ti kuleste nabolagene i verden akkurat nå

Lonely Planet har nok en gang kåret sine favoritter.
 1. JULEGATER: Den ene julegaten overgår den neste. Bildet er fra St James’s Street i det fasjonable designerkvartalet rundt Piccadilly. Foto: Marianne Wie

 2. FINE FARGER: Julekarneval i gatene. Foto: Marianne Wie

VINTERHYGGE: Etter mørkets frembrudd fylles Hyde Park og Winter Wondeland med juleglade mennesker. Foto: Marianne Wie

Studenten Kathlin Dupps (21) har fått besøk av barndomsvenninnene Pia Wieser (22) og Lena Pagel (22) fra Köln. De tre har tatt turen til National History Museum for å komme i julestemning.

– Vi har mange julemarkeder i Tyskland, men her i London er jo hver eneste lille bakgate dekorert med julepynt, utbryter de begeistret.

Jentene har ennå ikke bestemt seg om de skal leie skøyter, prisen på 13 pund er litt drøy.

– Uansett er det fint å få oppleve dette museet og få ta del i skøytingen fra tilskuerplass. Vi hadde en nydelig spasertur hit fra Notting Hill gjennom Hyde Park.

 1. RUNDT VARMEN: Bålplassene i Winter Wonderland er populære rasteplasser mellom pubbesøk, handling og tivoli-turer. Foto: Marianne Wie

 2. FOLKSOMT: Julen er en travel tid i Knightsbridge. Harrods sparer ikke på strømmen i november og desember. Foto: Marianne Wie

Vindusdekorasjoner og ikoniske varehus

Utenfor Harrods flokker folk seg sammen for å se de julepyntede utstillingsvinduene. Jerome Herbaut (28) og Sandra Padilla Cano (27) ankom med tog fra Brussel for noen timer siden. Det er parets første tur til London og de lar seg imponere av det kjente varehusets juleutstilling.

– Vi er blitt fortalt at det er verdt å besøke London rundt jul for å få med seg juledekorasjonene. Og vi er ikke blitt skuffet over det vi har sett så langt.

Les også

Italias mest romantiske by er like uimotståelig i vinterhalvåret

Glem lange køer, overprisede hotellrom og kvelende varme. Italias mest romantiske by er like uimotståelig…
 1. VINDUSUTSTILLING: Harrods er første stoppested for Sandra Padilla Cano (27) og Jerome Herbaut (28) som besøker London for første gang. Foto: Marianne Wie

 2. MARKED: Julemarkeder arrangeres flere steder i byen i førjulstiden. Foto: Marianne Wie

KUNSTHÅNDVERK: Håndmalte julekuler fra Russland dekorerer juletrærne i utstillingsvinduet hos Harrods. Foto: Marianne Wie

– Ingen jul uten sjokolade

I den viktorianske arkaden i New Bond Street ligger butikken Charbonnel et Walker. En innbydende duft av søt og lekker sjokolade tar imot oss idet vi åpner døren og trår inn i forretningen som forsyner det britiske kongehuset med konfekt.

– Det blir ikke jul uten sjokolade herfra, sier stamkunden Katie Bellany (37).

Sjokoladen hun handler, skal hun ta med seg hjem til Canada der hun skal feire jul med sine foreldre.

– Det finnes ikke noe bedre enn å sitte ved peisen og spise konfekt etter en rusletur gjennom snødekket skog, sier hun lengselsfullt.

 1. LANGREIST: For canadiske Katie Bellany (37) blir det ingen jul uten sjokolade fra Charbonnel et Walker i Old Bond Street. Foto: Marianne Wie

 2. SJOKOLADE-TOPPEN: Kelly Lodge (31) tilbyr smaksprøver mens hun småprater med stamkunder og turister i den utsøkte sjokoladebutikken. Foto: Marianne Wie

KONFEKT: Rosa champagnetrøffel og mørk karamell er bestselgere hos Charbonnel et Walker. Foto: Marianne Wie

– Jeg er blitt fortalt at dronning Elizabeth skal ha en boks med vår sjokolade i hvert av rommene på slottet, forteller butikksjef Kelly Lodge (31).

Hun deler ut smaksprøver på dronningens favorittsjokolader. De kalles English Rose og English Violet. Lodge forteller imponerte kunder om franske mademoiselle Charbonnel som ble invitert til London av kong Edvard 7 for åpne butikk i denne fasjonable London-arkaden.

– Julen er desidert den travleste tiden for oss, men det spises også mye sjokolade rundt Valentinsdagen og påsketider, avslutter hun.

Les også

De ti fineste julemarkedene i Europa

Weekendreise for å tjuvstarte på julestemningen? Vi har plukket ut hva vi liker ekstra godt på Europas mange…

Skumring i Hyde Park

Pip Hackett (39) og Gabrielle Levene (40) går arm i arm gjennom Winter Wonderland i Hyde Park. De storkoser seg med varm kryddervin mens de lytter til julemusikk og kikker i bodene som selger julepynt og adventstjerner.

– Dette er en fin opplevelse for oss som bor i byen. Her kan vi få fart på julestemningen mens vi varmer oss rundt bålet og lytter til levende julemusikk, sier Hackett begeistret.

Senere på kvelden skal de på juleball med dansegruppen de er medlemmer av.

 1. FØRJULSHELG: Barndomsvenninnene Pia Wieser (22), Lena Pagel (22) og Kathlin Dupps (21) fra Tyskland har vært i Camden og Notting Hill. Etter National History Museum står Harrods og et pub-besøk på programmet. Foto: Marianne Wie

 2. JULETREFF: Gabrielle Levene (39) og Pip Hackett (40) har tatt turen til Winter Wonderland for å fylle på med julestemning før de skal på ball. Foto: Marianne Wie

– Der blir det garantert mye stepping og knebøy, ler Levene og forteller om julekonserten der hun sang jazzinspirerte julesanger for noen dager siden.

– Vi elsker denne årstiden. Da er det enda flere påskudd enn vanlig til å pynte seg og møte venner for å synge, danse og spise i festlig lag. Noe som er en viktig del av livet til mange av oss londonere.

Når mørket har senket seg over hovedstaden, vandrer både turister og lokalbefolkningen gatelangs for å oppleve lyshavet.

FAMILIEOPPLEVELSE: Tram Ngujen (41) har reist med døtrene Emma (11) og Anna (8) helt fra New Zealand for å oppleve førjulstiden i London. Foto: Marianne Wie

I Oxford Street står Tram Ngujen (41) sammen med døtrene Emma (11) og Anna (8) og ser på det skimrende lyset fra både dekorasjoner og trafikk i den travle handlegaten.

Familien har reist helt fra New Zealand for å oppleve London i juledrakt.

– Denne storbyen imponerer. Døtrene mine er målløse, ingen av oss har noen gang sett noe lignende, fastslår Ngujen.

Publisert:

Mest lest

 1. SAS-kaptein fløy til Stavanger med promille – dømt til fengsel

 2. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

 3. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

 4. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

 1. London
 2. Førjulstid
 3. Reise
 4. Storby
 5. Reise med barn