Osp er et lite benyttet treverk i møbelproduksjon. Stine Marie Bjørnstad så mulighetene.

En dag kom Stine Marie Bjørnstad over noe værbitt treverk og tenkte «det kan bli et fint bord».

Publisert: Publisert:

På tunet, et steinkast fra gården står en klynge ospetrær. De får lov til å stå i fred enn så lenge. Det er mer enn nok av tresorten i skogene på Degernes. Foto: Anne Elisabeth Næss

 • Berith Lamøy

Stine Marie Bjørnstad (39) står på tunet på gården i Degernes utenfor Rakkestad og betrakter med erfarent blikk et ospetre. Stryker nesten kjærlig over stammen.

Å bruke osp som trevirke til møbelproduksjon er utradisjonelt i møbelbransjen, men Bjørnstad har gjort suksess med de værbitte møblene som designes, tegnes og snekres i låven på gården.

Hun bruker bare tømmer fra egen bygd. På den måten har hun kontroll på hele verdikjeden og kan skilte med en kortreist profil på møblene, som hun selger under navnet Fru Blom.

Bjørnstads møbler har en klar miljøprofil. Treet har kort reisevei, bare to kilometer fra skogen til verkstedet på gården, der det kappes og produseres. Foto: Anne Elisabeth Næss

Hun plukker selv ut det treverket som egner seg best til de ulike møblene. Det er også hun som designer og tegner dem. Foto: Anne Elisabeth Næss

På tunet, et steinkast fra gården står en klynge ospetrær. De får lov til å stå i fred enn så lenge. Det er mer enn nok av tresorten i skogene på Degernes. Foto: Anne Elisabeth Næss

– Norskprodusert har stort potensial

Hos Virke ser direktør for handel, Harald J. Andersen, en tydelig trend:

– De store møbelkjedene posisjonerer seg med en tydeligere miljøprofil enn tidligere. Det innebærer både gjenbruk, reparasjon av møblene og materialgjenvinning, sier han.

Han tror norskproduserte og skandinaviske møbler vil bli viktigere i fremtiden, også som eksportvare.

– Her er det et stort potensial. Se for eksempel på Kina, verdens største marked, hvor det rene skandinaviske designet faller i smak. I kombinasjon med en tydelig bærekraftsprofil ligger det store muligheter her, mener han.

En undersøkelse utført av Opinion på vegne av Virke i vår viste at 84 prosent av oss har kjøpt brukt i stedet for nytt det siste året. Møbler er den varegruppen flest, 45 prosent, har kjøpt brukt. Den viktigste grunnen til å kjøpe brukt er pris, mens miljøhensyn er den nest viktigste grunnen.

Møbler representerer nemlig et betydelig avfallsproblem: Privatpersoner og bedrifter i EU kvitter seg med om lag 10 millioner tonn møbler årlig, forklarer Andersen. Mesteparten havner på søppelfyllinger eller går til forbrenning.

Les også

Pusset opp 620 kvadratmeter stort hus: – Begrensningens kunst er jeg absolutt ikke god i

Bjørnstad holder en hånd på møblene i verkstedet – hun er ikke redd for å ta i et tak med kappsagen. Foto: Anne Elisabeth Næss

Osp er et lite benyttet treverk i møbelproduksjon. Den grå fargen egner seg godt til det værbitte rustikke uttrykket, sier gründeren. Foto: Anne Elisabeth Næss

Hun har overtatt foreldrenes gård. I låven bygget 39-åringen et verksted hvor hun laget stadig flere bord på bestilling av værbitte planker og tømmer fra bygdas skoger. Foto: Anne Elisabeth Næss

Gull i skogen

Treet på tunet får stå, avgjør Stine Marie Bjørnstad. Det er i skogene hun finner gull, bare to-tre kilometer unna gården.

Trærne som egner seg til møbler, blir kappet på bygdesaga og kjørt til gården på Degernes av faren hennes. Der får de ligge ute i et halvt til to år før det blir værbitt nok. Bjørnstad håndplukker trevaren, og tar den inn på verkstedet hvor den blir skjært til.

Alt begynte i 2009 da Bjørnstad fant noe værbitt osp fra Skammelsrud sag i hjembygda.

– Jeg la merke til at det hadde fått en sånn utrolig fin grå patina av vær og vind, og tenkte «det der kan bli et fint bord».

Hun hadde tatt en pause fra studiene og jobbet i butikk i Oslo. Av treverket snekret hun et spisebord og plasserte det utenfor butikken hvor gjestene kunne drikke kaffe. Bordet ble populært blant kafégjestene.

Og en dag spurte en kunde:

«Er det du som har laget det fine bordet utenfor butikken?».

«Bord og bord, fru Blom, det er jo veldig røft da», svarte Stine Marie Bjørnstad.

Men kunden lurte på om hun kunne lage et på bestilling. Og slik begynte Bjørnstad å selge de værbitte bordene sine, og Fru Blom ble møblenes navn.

Les også

Med disse kjerringrådene fikser du møblene: – Det er en magisk liten sak ikke alle vet om

Utnytter bygdas ressurser

To år senere tok hun over gården til pui Degernes. I låven bygget 39-åringen et verksted hvor hun laget stadig flere bord på bestilling av værbitte planker og tømmer fra bygdas skoger.

Snart utvidet hun med andre produkter. Hun ansatte en møbelsnekker på heltid, og i 2013 mottok Bjørnstad prisen som årets Askeladd og fikk bygdeutviklingsprisen fra Innovasjon Norge.

«Stine bruker et råmateriale som har vært lite brukt innenfor næringen. Hun utnytter gårdens og bygdas ressurser på en imponerende måte», lød det blant annet i begrunnelsen.

I 2017 åpnet hun kombinert interiørbutikk med kafé i Rakkestad sentrum som også fikk navnet Fru Blom.

– Å kunne bruke gårdens og skogbrukets råvare som er tømmer er viktig for meg. Det at vi kan skape produkter av skogen i nærområdet gir både stolthet lokalt og er viktig i miljømessig sammenheng, sier Bjørnstad.

 1. – Å kunne bruke gårdens og skogbrukets råvare som er tømmer er viktig for meg. Foto: Anne Elisabeth Næss

 2. Stine plukker selv ut det treverket som egner seg best til de ulike møblene. Det er også hun som designer og tegner dem. Foto: Anne Elisabeth Næss

Dette møbelet skal bli badeinteriør, en vask i stein med bunn av værbitt osp. Foto: Anne Elisabeth Næss

Mer miljøbevisste kunder

Flere norske møbelprodusenter oppgir at kundene er på jakt etter norskproduserte og kortreiste møbler.

På Stranda har Slettvoll har laget møbler lokalt siden 1951. Dét er noe kundene deres setter pris på, forteller Liv Norun Moe, brand manager hos Slettvoll. Den siste tiden har Slettvollbutikkene sett en klar endring i folks handlevaner:

– Vi ser lavere forbruk og større bevissthet rundt det å velge produkter som varer lenge, og det er et pluss at vi tilbyr norsk håndverk og norskproduserte møbler.

Hun tror møbelkunder blir mer miljøbevisste i fremtiden. Miljøaspektet vil være viktig for Slettvoll i markedsføringen fremover.

– Vi tror færre vil kjøpe rimelige produkter de ikke kjenner opphavet til og som lager store miljøavtrykk fordi de fraktes fra andre siden av jorden. Også arbeidsforhold og eventuelle miljøgifter i produktet, sier Liv Norun Moe i Slettvoll.


Unngå tropisk tømmer i møblene

Regnskogfondet anbefaler at man unngår alt tropisk tømmer, uavhengig av om det kommer fra plantasjer eller er sertifisert.

Plantasjer er en av hovedårsakene til at regnskog ødelegges, i tillegg til vanlig tømmerhugst. Mørke tresorter i møbler kan ofte stamme fra regnskogen.

Ifølge Regnskogfondet selger flere norske møbelbutikker møbler laget av tropiske tresorter. Av og til er hele møbelet laget av tropisk tømmer, mens andre ganger er det bare deler av det som bordben, stolben eller bunnen på sengen.

Se opp for disse tresortene: Wenge, mahogni, teak. eukalyptus, akasie.

Les mer på Regnskogfondet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Politi og frivillige leter etter savnet mann i Sandnes

 2. - Godt Start også er upresise...

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Område i Spania stenges ned

 5. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 6. Savnet person funnet på skjær ved Lindesnes - fraktet til SUS med helikopter

 1. Møbler
 2. Webview
 3. Bolig
 4. Rakkestad
 5. Innovasjon Norge