Her er de nye restaurantene på Oslo Lufthavn

Dobler serveringsstedene frem til 2017.

BAR I GLASS: Norgesglasset er tegnet av Snøhetta, og er en bar laget av nettopp de kjente glassene.
 • Camilla Flaatten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Mat på flyplasser og på flyet er kilde til frustrasjon blant mange reisende. For dyrt og for dårlig er gjengangere.

Matutvalget på norske flyplasser fikk hard kritikk tidligere i år, fra blant annet konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten:

– Flyplassene fremstår som en blanding av taxfree-butikker og gatekjøkken. Avinor, som eier flyplassene, burde lagt mer til rette og vist frem norsk råvare.

 • - Burgere, pizza og pølser er mattilbudet ved flyplassene, er det virkelig det inntrykket vi vil gi de reisende? Dette møter turistene på norske flyplasser

Norske stjernekokker er involvert

Nå styrkes mattilbudet på landets hovedflyplass, både på innlands- og utenlandsterminalen. Hovedflyplassen skal stå klar i april 2017.

Tidligere i år uttalte Avinor til oss at det i forbindelse med utbyggingen var viktig å få en godt tilbud av både norske og internasjonale konsepter.

INTERNASJONALT: Administrerende direktør Øyvind Hasaas ved Oslo Lufthavn mener de har funnet en god balanse mellom norske og internasjonale konsepter.

Det har de fått til med 23 nye spisesteder, mener administrerende direktør Øyvind Hasaas ved Oslo Lufthavn.

Det blir nesten en dobling fra dagens 20 spisesteder til 37.

De nye serveringsstedene er Bølgen & Moi Food Garage, Flybar, Fjøla, Fiskeriet, Everyday Kitchen, Joe & the Juice, Norgesglasset, Wagamama, Fiskebaren, Oslo Sausage Company, Parken, News Bar, Jamie’s Italian, BIT, Hunter Bar, Humle & Malt, Burger King, Northland, Two Tigers, Haven, TGI Fridays, Deli & Bakery by Jamie Oliver og Havsalt.

Upper Crust og Franks Deli utgår, mens kjeder som Peppes Pizza og O’Learys er blant dem som fortsetter.

Ikke lenger monopol

I dag er det SSP som leverer matkonseptene til Avinors flyplasser, men nå får de konkurranse av fire andre aktører: Reitan Convenience, HMSHost-UMOE F&B Company, Joe & the Juice og BIT.

Det gleder konsernsjefen i Hurtigruten.

– Det er en god start å oppheve jerngrepet SSP har hatt på OSL, og at vi nå får flere norske alternativer og ikke minst bedre kvalitet på flyplassmaten, sier Skjeldam.

Men han mener det er unødvendig mange utenlandske fast food-konsepter i det nye utvalget.

– Jeg forstår på ingen måte hva Jamie Oliver har å gjøre på OSL når vi har så mange fantastiske norske kokker å ta av. Norsk mat har en fantastisk appellbåde til nordmenn og utenlandske gjester, og jeg håper både Avinor og OSL i tiden fremover forskyver tyngdepunktet enda mer mot det norske.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

ITALIENSK: Jamie Oliver får to serveringssteder når den nye flyplassen står klar - et bakeri og en pizzarestaurant.

Spennvidde er viktig i utformingen av nye serveringssteder, mener Hasaas.

– Det er ikke bare pizza og pølser som gjelder lenger. Vi må ha med både internasjonale og norske konsepter. Vi tror det blir et bedre og mer variert tilbud, og håper vi har truffet segmentet av reisende vi har – både business og fritidsreisene, sier han.

Flere kjente norske kokker står bak noen av de kommende stedene. Restaurant Havsalt er det stjernekokk Terje Ness som står bak, mens Fjøla har Christer Rødseth bak roret. Bølgen og Moi Food Garage, som er et mer hurtigmatkonsept, drives av Trond Moi. Baren Norgesglasset er tegnet av Snøhetta.

Og slik kommer flyplassen til å se ut:

Les også

Se nye Oslo Lufthavn

Prisnivået skal ikke være dyrere enn ellers

Reitan Convenience satser for første gang utenfor kiosk-bransjen med Northland. Konseptet skal ivareta norske bakeri— og brødtradisjoner og råvarer.

De åpner sin første filial i Stavanger jernbanestasjon i slutten av måneden, og deretter tre på Oslo Lufthavn innen 2017.

– Det er kanskje den største overraskelsen er at Northland har utkonkurrert Upper Crust. Reitans nye konsept er veldig bra, og vi er overbevist om at det er det beste, sier kommersiell direktør Espen Ettre ved Oslo Lufthavn.

PØLSEFEST: Flere norske konsepter skal inn på Oslo Lufthavn i løpet av det neste halvannet året. Oslo Sausauge Company er et av dem.

Folks ofte største klage på mat på flyplasser er kostnadsnivået. Men prisene skal ikke være dyrere enn ellers i landet, ifølge administrerende direktør Hasaas.

– Vi skal holde bakkekontakten og ha ok priser som man har ellers i kongeriket. Det er dyrt her oppe, men det er et stort spenn. De nordiske konseptene er enkle for oss å kontrollere. Burger King, La Baguette og Peppes skal følge de samme prisnivåene de har ellers i landet. Det samme skal Starbucks og Samson, begge med to filialer, på den nye flyplassen, sier han.

Mat er viktigere for turistene enn noen gang:

Les også

- Vi vil ikke lenger gå på kjederestauranter som finnes overalt

Slår de de nordiske flyplassene?

Konkurransen med Kastrup i København og Arlanda i Stockholm vil hardne til de neste årene, og særlig kampen om langdistansereisende blir viktig.

– Hvilken betydning har oppgradering av serveringsstedene i konkurransen om kundene?

– Det har større og større grad viktig å trives på flyplassen, og å ha et anstendig tilbud. Praktisk og gode reisetilbud er det vesentligste. Trivelig og minst like gode som de to andre flyplassene er vi er helt trygge på at vi blir. Men det får passasjerene dømme etter hvert, sier Hasaas.

HELT NYTT: Reitans nyeste bakeri-konsept Northland har danket ut baguette-kjeden Upper Crust når nye Oslo Lufthavn står klar i 2017.

Se video av Oslo Lufthavn under:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Les mer om luftfart:

Les også

 1. Mat og bagasje er blitt milliardbutikk for Kjos

 2. Her er verdens lengste passasjerfly

 3. 10 ting som irriterer på flyplassen

 4. Slik skannes kroppen din i fremtidens sikkerhetskontroll

Publisert:
 1. Oslo Lufthavn
 2. Fly
 3. Luftfart

Mest lest akkurat nå

 1. Mopedulykke i Eigersund - lettere skadet

 2. Fiskepiren stenges, ventende henvises til kjøpesentre: Uverdig, mener varaordfører i Suldal

 3. - Jeg har vært mer lettet enn glad i dag

 4. Guardiola sammenligner Haalands mentalitet med Messis: – Jeg er veldig glad på hans vegne

 5. Det er kult å bo i London, men det koster skjorta

 6. Viking skjerpet seg etter pinlig omgang og reddet poeng