- Det hender at folk maler husene så stygge at det er et problem for nabolaget

Har de egentlig lov til det?

Publisert: Publisert:

Anders Leisner bor i et sameie som har den opprinnelige gulfargen som det hadde i 1906. - Den er berømmet av byantikvaren, og den sjenerer ingen, sier Leisner. Foto: Huseiernes Landsforbund

Kan du male boligen din i akkurat den fargen du vil?

Ja. Det er veldig sjelden regler for hvilken farge du kan male boligen din i.

Unntaket kan være hvis huset ditt er i et gammelt, vernet bystrøk.

— I sentrum av Risør eller i gamlebyen i Stavanger kan du kanskje ikke male huset knallrosa, men stort sett kan du male i den fargen du vil, sier Anders Leisner, leder av juridisk avdeling i Huseiernes Landsforbund.Plan- og bygningslovens paragraf 29-2,«Visuelle kvaliteter», gjelder søknadspliktige tiltak for nye boliger. Fargen vil være en del av det visuelle inntrykket, ifølge Leisner.

— Men jeg tror det skal mye til at kommunen vil legge seg oppi fargevalget. De kan si noe om det når det bygges nytt, ellers får det blir opp til naboene å diskutere det, legger han til.

Hvilken farge har boligen ditt? Vi vil se!

Send oss bilde på e-post eller legg ut på Instagram med hashtaggen #boligoghjem

Les også: Frykter alle hus i fremtiden blir grå

Dette er reglene:

— Hus: Det kan du i hovedsak male akkurat som du vil, hvis det ikke finnes en plan for området du bor i.

— Borettslag eller sameie: Dere stemmer over fargen.

— To- eller firemannsbolig: Dere må bli enige. Etter loven må det loddtrekning til om man ikke blir enige.

Dette rosa huset må males om. Når været tillater det, blir huset malt terracotta-rosa. Foto: Odd Nerbø

Rosa hus må males omI Bergen må et rosa hus med sorte vinduskarmer males om. Det er det kommunen som har bestemt.

— Huset ligger i et område med høy verneverdi, og har stor historisk betydning for byens særpreg. Denne fargebruken harmonerer ikke godt med det man mener må være utgangspunktet her, sier Petter Wiberg, byggesaksleder i Bergen kommune til BT.no.

Jeg ville bringe glede, jeg var sikker på at alle skulle på glade.

Det er Henny Arling som eier det rosa huset som ligger i et område med høy verneverdi. Arling forteller oss at hun har fått varsel om retting eller tilbakeføring med tvangsmulkt på 40.000 kroner, og løpende tvangsmulkt på 300 kroner dagen om hun ikke slutter å male rosa.

- Det regner, så jeg har ikke malt om ennå, men har søkt om å få utsatt malingen. Jeg trodde det var helt lovlig å male rosa, sier Arling.

— Jeg ville bringe glede, jeg var sikker på at alle skulle på glade. Ikke alle liker det samme, legger hun til.

Arling har hatt møte med byantikvaren og byggesaksavdelingen i Bergen. Sammen med dem har hun blitt enig om en slags terracotta-rosa farge som hun har fått tillatelse til å bruke. Vinduskarmene forblir svarte.

Et knallrødt hus på Madla i Stavanger har også fått noen naboer til å se nettopp rødt. Men i den saken har fylkesmannen bestemt at fasaden ikke må endres, ifølge Byggepartner.

Det lilla huset på Storhaug i Stavanger ble hvitt i 2012 da det fikk nye eiere, Kine Lyse og Trym Bottolfs. Det haglet inn med leserinnlegg til Aftenbladet da de forrige eierne malte det lilla med gule vinduskarmer. Foto: Marit Nore

Misfornøyd nabo?— Det hender at folk maler husene så stygge at det er et problem for nabolaget. Det hender jo at folk maler huset sjokkrosa eller lignende, sier Leisner.

Da kommer naboloven inn. Den sier at man ikke skal ha noe på egen eiendom som er til urimelig skade eller ulempe for naboen.

Et hus malt i en «uvanlig gyselig farge» kan bli rammet av naboloven.

— Men det holder ikke at alle andre hus er hvite og ditt rødt, det må være mer enn som så. Jeg skjønner fargevalg kan hisse opp folk, men mitt inntrykk er at folk flest vil ha det pent rundt seg. Også er det en og annen eksentriker rundt omkring som maler i spesielle farger, sier Leisner.

Huseiernes Landsforbund får sjelden henvendelser om husfarger, Leisner antar at det er et stort skritt for folk å ta naboens husmaling til retten.

Har du tips om fargerike hus? Send oss en mail!

Flere av naboene var svært kritiske til det røde huset i 2012, mens andre syntes det var friskt og fint. Foto: Jon Ingemundsen

Hvilken farge skal du male i?1. Ta et bilde som viser huset ditt på avstand, og området rundt. Både vegetasjon og nabohus skal være med på bildet.

2. Ta med bildet i butikken og hør hva de ansatte i tenker.

3. Du kan også skrive ut bildet fra PC-en og fargelegge det med fargeblyanter. Det er barnslig og morsomt, og kan også gi inntrykk av hvordan huset vil se ut.

4. Når du har funnet fargen du vil ha, kan du beise en planke og sette den opp mot huset. Se på den i noen dager, for å få et inntrykk av hvordan fargen fungerer.

5. Få gjerne naboene over, og hør hva de tenker.

6. Selv om huset er helt svart, kan du for eksempel ta opp fargen fra nabohuset i vinduskarmer, vindskier og dører.

(Kilde: Fargesjef Lisbeth Larsen, Jotun)

Les også:

— Tusen takk! roper naboen til de nye naboene.

Dette har blitt Norges mest fotograferte gate

Dagny (34) har aldri hatt en hvit vegg

Forbipasserende stopper ofte for å ta bilde av Linda Lies hus

Naboene er ikke begeistret. Flere av dem ser i dobbel forstand rødt.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

  2. Sigrid Sollund blir kjempeengstelig hver gang sjefen ber om et møte. Det er hun ikke alene om.

  3. Familie følte seg forgiftet – hadde spist sønnens hasjbrownies

  4. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

  5. Bil begynte å brenne under kjøring på fylkesvei 44

  6. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei