Skriv ut skruen som mangler med en 3D-printer

Printerne blir flere, billigere og har dukket opp i butikkhyllene. Dette bør du vite før du bestemmer deg for å slå til.

INNTAR HJEMMET. Det snakkes gjerne om 3D-printerrevolusjonen, og nå er 3D-printerne på vei inn i hjemmet. Spørsmålet er om vi trenger dem. Bildet viser en 3D-printer.
  • Geir Amundsen
    Geir Amundsen
    Teknologijournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om alt fra mobil- og bredbåndsmarkedet til elbiler og varmepumper. Tips meg gjerne om du har saker jeg bør se nærmere på.
Publisert: Publisert:
FASCINERER. 3D-printerne opptar stadig mer plass på verdens teknologimesser. Her fra årets CES-messe i Las Vegas.
SKRIVEBORDSMODELL. Makerbot Replicator Mini er laget for hjemmebruk.
KOMPAKT. 3D-printeren The Micro fra M3D er blitt en hit på folkefinaniseringsnettstedet Kickstarter.

1. Hva kan den brukes til?

SKRIVEBORDSMODELL. Makerbot Replicator Mini er laget for hjemmebruk.
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Print Lego-biten du mangler, eller hva med din egendesignede kaffekopp?Det er tilsynelatende bare fantasien som setter grenser for hva en 3D-printer kan klare, skjønt det er et stykke fra printing av flydeler og menneskelig vev til 3D-printere beregnet på hjemmebruk. Her er stikkordet plastdingser, fra nøkkelringer til leker.

Du kan designe dine egne modeller i et 3D-program eller laste ned ferdige 3D-tegninger på nett. Men nei; Ikea har foreløpig ingen planer om legge ut 3D-tegninger av skruer og reservedeler...

2. Hva er begrensningene?

Størrelsen på utskriftene, det såkalte byggevolumet er ikke all verden på de rimeligste maskinene. Typisk cirka ti-tolv centimeter.

Det er heller ikke mulig å 3D-printe i andre materialer enn plast på disse maskinene. Enn så lenge. Skrivehastigheten er gjerne lav.

3. Hvor god er brukervennligheten?

Langt fra alle 3D-printere er like brukervennlige. Her en variant som lar deg skrive ut fra en app på mobilen.

Brukervennligheten har utvilsomt vært en akilleshæl for 3D-printerne, og noe det jobbes mye med. De nyeste modellene for hjemmebruk skal være vesentlig enklere å ha med å gjøre, men det er fortsatt slik at 3D-printere krever et visst stell og vedlikehold.Å skulle lære seg 3D-modellering er heller ikke gjort over natten, og flere etterlyser killer-appen som gjør det enklere og mer intuitivt å konstruere sine egne modeller.

Mulighet for enklere programvareoppdatering og til å kommunisere direkte med skriveren, eksempelvis fra mobilen, står også på manges ønskeliste. Det samme gjør bedre oppetid.

4. Hva koster det?

Du får byggesett til rundt fem-seks tusen kroner og amerikanske M3D har fått mye oppmerksomhet for 3D-printeren The Micro som angivelig skal koste drøye to tusen kroner når den kommer på markedet.

Cube fra 3D systems som både Expert og Komplett forhandler, koster i skrivende stund 11.000 kroner, mens du må ut med fire-fem tusenlapper mer for en ReplicatorMini fra den anerkjente produsenten Makerbot.

I tillegg kommer utgifter til selve byggematerialet, plastfilamentet disse hjemmeprinterne primært skriver med. Kiloprisene ligger på fra rundt 500 kroner og oppover.

5. Er hjemmeprintere fremtiden?

FASCINERER. 3D-printerne opptar stadig mer plass på verdens teknologimesser. Her fra årets CES-messe i Las Vegas.

Mens noen tror 3D-printere vil bli et like vanlig syn på hjemmekontoret som papirprinteren, er det de som mener 3D-printere vil være et nisjeprodukt i overskuelig fremtid.Data og printerkjempen HP har ingen planer om å lansere 3D-printere for hjemmebruk med det første, og har mer tro på 3D-printingtjenester hvor man sender inn 3D-designfilen og får printede modellen i retur.

Butikkjeden Expert melder på sin side om god mottagelse og mange nysgjerrige kunder etter at de første 3D-printerne inntok butikkhyllene deres før jul.

— Vi vet at det er et område som kommer, men det er fortsatt i en tidlig fase og vi ønsker foreløpig ikke å gå ut med noen prognoser, sier kommunikasjonssjef i stiftelsen Elektronikkbransjen, Marte Ottemo.

6. Finnes det alternativer?

Er du ikke klar for å investere i din egen 3D-printer men ønsker å få printet ut modeller i 3D, er det stadig flere som tilbyr 3D-printingtjenester hvor man sender inn 3D-designfilen og får den printede modellen i retur.

NB! Visste du atman startet med 3D-printing allerede på 80-tallet, men at det først var i 2009 da viktige patenter ble frigitt at ting virkelig begynte å skje.

Følg oss på Twitter og Meerkat: @GeirAmundsenog@RIKSdigital

LES OGSÅ:

Publisert: