Blir det virkelig rent om man følger vaskeanvisningen?

Vasking av sure sokker og svett treningstøy er en del av hverdagen i mange hjem. Men kan man stole på vaskeanvisningen?

Fagfolk anbefaler å følge vaskeanvisningen. Men en klunk med Zalo gjør susen på flekker, og eddik fjerner vond lukt.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

-Det kan sette seg vond lukt i tettsittende plagg over tid, selv om man følger vaskeanvisningen. Da kan man forsøke med spesialvaskemiddel, eller så må man øke temperaturen hvis man tør, sier Malin Skaar i Lilleborg.

Lillborg har utviklet en rekke av de kjente vaskemiddel-merkene i Norge, og Skaar forklarer at det kan være utfordrende at klær ikke blir rene når man forholder seg til det som står på vaskelappen.

Les også Har du sett den skjulte takhagen?

-Undertøy bør vaskes på 60 grader for å bli hygienisk rent, men alt undertøy er ikke laget for å tåle 60 graders vask. På en del tøy gjør det ikke noe om man overskrider anvisningen, mens det i andre tilfeller kan bli ødelagt, så generelt anbefaler vi å følge vaskeanvisningen.

Forsiktig med ull og silke

-Følger du alltid anvisningen selv?

-Jeg forholder meg alltid til den når det gjelder ull og silke, men når jeg vasker bomullsklær og treningstøy velger jeg temperatur etter hvor skittent det er, sier Skaar.

Fagfolk anbefaler å følge vaskeanvisningen. Men en klunk med Zalo gjør susen på flekker, og eddik fjerner vond lukt.

Hun har inntrykk av at en del produsenter har blitt mer bevisst på å anbefale temperaturer som faktisk er høye nok til at klærne blir rene.

-Barnetøy blir for eksempel i større grad merket 60 grader nå, enn før. Så skal du være på den sikre siden, kan det være lurt å lese på vaskelappen før du handler, råder Skaar i Lilleborg.

-Mange vasker for varmt

Petter N. Toldnæs i turtøyprodusenten Stormberg sier at de mottar tusenvis av henvendelser fra kunder hver eneste måned, og at mange av dem har for vane å vaske klærne på for høy temperatur.

Fagfolk anbefaler å følge vaskeanvisningen. Men en klunk med Zalo gjør susen på flekker, og eddik fjerner vond lukt.

– Som hovedregel bør tur – og sportstøy vaskes på 30 og 40 grader, og man bør alltid forholde seg til vaskeanvisningen. Både av hensyn til energiforbruket og varigheten på plaggene. For å bevare egenskapene til plaggene på best mulig måte, er det lurt å bruke spesialvaskemiddel på tekniske plagg.

Men hva om klærne ikke blir rene nok på lav temperatur?

Les også Pass på hva slags vaskemiddel du bruker.

-Dersom det er flekker på tøyet anbefaler vi å bruke flytende vaskemiddel eller Zalo rett på flekkene en halvtimes tid før vask. Vaskemiddel fjerner blant annet gress og jord, mens Zalo fungerer utmerket på alle typer fettflekker.

Kjerringrådet som virker

Når vi spør om hva man skal gjøre med vond lukt, trekker Toldnæs fram et gammelt kjerringråd.

-Da er faktisk eddik en god løsning. Hvis du legger plagget i en bøtte med vann og tilsetter to korker med ordinær mateddik, og lar det stå et par timer, vil lukten forsvinne.

Og så lenge man bruker triksene med Zalo på flekker og eddik på lukt, mener Toldnæs det er mer enn nok å vaske på så lav temperatur som er anvist.

Fagfolk anbefaler å følge vaskeanvisningen. Men en klunk med Zalo gjør susen på flekker, og eddik fjerner vond lukt.

-Ja. En rekke av våre produkter tåler riktignok litt hardere vask, men da kan vi ikke garantere for plagget. Og vasketemperaturene er nøye vurdert på bakgrunn av laboratorietester og vasketester, avslutter Petter N. Toldnæs i Stormberg.

Publisert: