Tre nasjonalparker i svippturavstand

Med Lom eller Skjåk som base har du Jotunheimen, Breheimen og Reinheimen innen rekkevidde.

Billingen Seterpensjonat byr på dikterstier og kortreist mat.
 • Heidi Røsok-Dahl
Publisert: Publisert:

En kort avstikker fra riksvei 15, og klokken er brått skrudd tilbake noen hundre år. Postkortidyllen Brimi Sæter ligger og skinner foran fjellvannet Tesse i Lom kommune. Hvis du skrur av radaren for moderne fasiliteter, kan du lett forestille deg livet som budeie her for flere hundre år siden. Her går bjellekuene fritt rundt ute på beite døgnet rundt og kommer bare inn i fjøset for å melkes et par ganger om dagen.

– Denne her kan sparke litt, så vi setter på en slik sparkebøyle, forklarer agronom Markus Andersen mens han setter bøylen på kvigen. Han hadde nettopp startet i sommerjobben på setra, sommeren i fjor.

Det er tidlig morgen, og de 28 kuene skal melkes.

– Jeg kan ikke navnene på alle ennå, men gi meg noen dager, sier den unge agronomen.

Han viser ungene hvordan melkemaskinen fungerer etter at spenene er desinfisert og tørket grundig.

Brimi Sæter ligger så vakkert til ved vannet Tesse at det nesten er uvirkelig.
Etter en fireretters «skråpå-tå»-meny, ble det litt felemusikk og dans på tunet utenfor Brimi Sæter. Joakim Øyen er i ferd med å treffe hatten.

Pus på tunet

Om kvelden er det middagsservering ved langbord på Brimi Sæter, og vi sitter i små familiekohorter med passe koronaavstand på det lange loftet i fjøsbygningen.

Skråpå-tå-menyen er basert på raclette (fransk fra verbet «racler», som betyr å skrape). Gjestene griller selv den prisbelønte og ultrastuttreiste (kortreiste) sæterosten ved bordgriller som smeltes og skrapes av på asjetten.

Hans Brimi byr på stedets og familiens historie på setra, blant annet om Ymjer. Budeia regjerte der i over 60 år. Da hun fikk Kongens fortjenstmedalje på slottet, hadde hun bare ett spørsmål under omvisningen, og det var hvordan de fikk rengjort lysekronene sine skikkelig.

– Og så har vi både huldre og tusser her. Det er veldig greit å ha noen å skylde på dersom det mangler en skje eller en gaffel, sier han til latter fra forsamlingen.

En kattunge eller seks – og ungene har nok å holde på med i timevis på Brimi Sæter.

På tunet tumler seks spretne kattunger rundt. Det er et høydepunkt for de minste gjestene som synes det kan bli litt lenge å sitte ved langbordet.

– Tigergutt er min! Min! småkrangler ungene.

Selv om det ikke er lov å løfte på de små nøstene, klarer de på finurlig vis å få samlet sammen kattungene slik at det blir litt tvangskosing likevel. Men mammapus Pissi følger med på trygg avstand.

Zipline i fossen

Veien fortsetter videre langs riksvei 15 nord i Gudbrandsdalen. Et stopp i nasjonalparklandsbyen Lom er obligatorisk. Her lokker alt fra fjellsenter og zipline «gjennom» fossen, til sagnomsuste kanelboller hos et av Norges mest berømte bakeri og stavkirke-besøk.

– Det er viktig å gå på do to ganger på Bakeriet i Lom. Først en gang på toalettet hvor det er en «halv bil», og så en gang til på toalettet som ser ut som en vedstabel, humrer Sigurd S. Rønningen.

Han bor i nabobygda Vågå med familien. Gjengen hans farter Gudbrandsdalen rundt for å oppleve alle de barnevennlige tilbudene. De har alle de spektakulære naturopplevelsene på alle kanter, med Jotunheimen, Breheimen, Reinheimen og Rondane innen svippturrekkevidde.

– Bading i det fascinerende jettegrytebassenget på Dønfoss Camping er supert for store og små. Det samme er Norsk Fjellsenter i Lom, forteller Rønningen.

Fossefallene i Lom er en attraksjon i seg selv. Nå kan man også reise med zipline tvers gjennom Prestfossen.

Kona hans, Kjersti Frackmann Strass, er enig, men er en smule inhabil fordi hun jobber på fjellsenteret.

– Tenk å finne tusen år gamle gjenstander av tre, ull og skinn som er like fine i dag, smelte frem fra isen! På fjellsenteret kan du selv se funnene som vekker oppmerksomhet verden over, forteller hun.

En rebusoppgave med mammut-tatovering i premie er stas for de minste. Fjellsenteret reddet en regntung formiddag for vår del. Tvers over fossen talte vi 60 personer som sto utendørs i kø i regnet for å få kjøpt seg bolle på det berømte bakeriet til Morten Schakenda. Et inside-tips her: Aller råest utsikt til buldrende Prestfossen får du fra den «hemmelige» takterrassen i andreetasje.

Kalven Ferdinand på Glittersjå blir flaskematet. Ungene som besøker gården får være med på matingen.

Opplevelser på gård

Gården Fjelleventyret i Skjåk var opprinnelig et tilbud til jegere på reinjakt, hvor hester ble brukt til å frakte 100-kilos bukker ned igjen etter jakt i Breheimen. Nå er tilbudet betydelig utvidet.

– Mange vil på dagstur med hest inn i Breheimen. Da er de på tur hele dagen. Vi har fremdeles mange jegere og har investert i et nybygd kjøkken hvor dyrene kan slaktes og vakuumeres på stedet, forteller Hanne Forreløkken, som driver Fjelleventyret sammen med mannen Magne H. Forberg.

På gården Fjelleventyret i Skjåk kan man dra på lange rideturer inn i Breheimen, eller kortere turer langs elvene og i skogen ved gården med de snille hestene.
På Nordigard Ramstad i Skjåk kan de besøkende kose med sauene, være med å plukke egg eller ta seg et stykke Gudbrandsdalskaku i landhandelen. Gudrun Ramstad driver gården sammen med mannen.

Noen minutter borti dalen kommer vi inn i gårdsbutikken på Nordigard Ramstad, hvor hermetikk, bilder og blader fra flere generasjoner siden pryder hyller og vegger.

– Velkommen! Har dere lyst på kaffe og kaku? spør Gudrun Ramstad som er på plass i landhandelen.

Prøv et stykke Gudbrandsdalskaku i landhandelen på Nordigard Ramstad i Skjåk. Her er klokken skrudd tilbake noen generasjoner. Gudrun Ramstad forteller historien om hvordan kaka ble til.

Her serverer de også frokost til overnattingsgjester.

Gården i Skjåk har kosete sauer, frittgående høner og nok egg til å mette en hær. Her legges over 7000 egg om dagen (alle hønene går altså ikke fritt på tunet). Men ekteparet fikk fort et problem med alle klink-eggene.

– Det var voldsomt mange egg som måtte kastes. Så da fikk jeg en idé til å lage en kake med masse egg i. Først hadde jeg tenkt å kalle den for «Skjåk-kaku», men det hadde ikke den store schwungen, så da ble det «Gudbrandsdalskaku», forteller Ramstad.

Kaken har også mandler og brunost i seg, men ellers er det en godt bevart hemmelighet hva den består av.

– Det har tatt helt av. Nå har vi måttet ansette en til å bake kaker for å dekke etterspørselen. Vi bygger om gamlefjoset til bakstefjos, og kaka leveres til mange utsalgssteder både her i området og ellers i landet, forteller hun.

Oppskriften på Gudrun Ramstads berømte Gudbrandsdalskaku er hemmelig, men vi kan røpe at den inneholder både mandler, egg og brunost.
Vi telte over 60 personer i kø i regn utenfor det berømte bakeriet i Lom.

Ekteparet Ramstad har også satset på overnatting. Eldhuset og flere andre rom og leiligheter på gården leies ut til turister som har lyst til å bo på en ordentlig gård. Er det unger på besøk, kan de være med å lete etter egg om morgenen.

– Jeg tror at folk setter pris på at det er ekte og personlig. Vi ønsker å gi dem en så god opplevelse at de vil komme tilbake, sier hun.

PS. På grunn av koronarestriksjoner er det viktig å ta kontakt med stedene på forhånd og sjekke åpningstider.

Les også

 1. Besøke hoved­staden? Her er fem anbe­falte gåturer i Oslo-området

 2. Helene Myhre (24) sover helst i bilen når hun er på norges­ferie. Her er hennes over­nattings­tips

 3. Gunnar Garfors har reist Norge rundt i ni måneder. Her er hans beste tips for unike turer

 4. Vi tok en kjøretur i Rådebank-land. Der fant vi rånere, vakker natur og god bygdestemning.

Publisert:
 1. Lom
 2. Skjåk
 3. Sommerferie
 4. Nasjonalpark
 5. Reise

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen

 5. «Det er klart du ikke tror på kjærligheten. Du vokste jo opp med din mor og meg»

 6. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»