– Livet blir ofte til det man gjør det til

Når Poneh Azimi slår over på kundens morsmål, blir de svært overrasket. Men den beste opplevelsen som eiendomsmegler er en jobb det aldri ble noe av.

Poneh Azimi er født i Iran og bodde der de første to årene. Deretter flyttet hun til Tyrkia, og kom til Norge da hun var 6 år.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Du ble ferdig med eiendomsmeglerstudiet i sommer og begynte å jobbe som eiendomsfullmektig i høst, har det svart til forventningene?

– Ja, jeg var godt forberedt og tenkte det ville bli både tøft og fantastisk moro, og det har det blitt.

Jeg tok utdannelsen i voksen alder, og det var nok smart. Da har man litt mer erfaring og bedre forutsetning for å vite hva man kan forvente. Dessuten er man gjerne blitt tryggere på seg selv, og det smitter over på kundene.

Du begynte på meglerstudiet som 27-åring, hvorfor det?

– Jeg forsøkte meg på sosionomstudiet rett etter videregående, men kjente at det ville bli et yrke med en type belastning jeg altfor ofte ville ta med meg hjem, og det ønsket jeg ikke.

Så jobbet jeg som butikkdekoratør noen år, men savnet den direkte kontakten med mennesker. Deretter fikk jeg jobb som selger på Strai kjøkken, og det var da jeg virkelig skjønte at jeg trivdes med kombinasjonen av salg og å jobbe med mennesker.

Siden jeg manglet utdannelse, tenkte jeg at eiendomsmeglerstudiet kunne være veien å gå.

Det ble tre år i Stavanger som student, og i dag er jeg bare glad jeg bruke litt tid før jeg bestemte meg for type utdannelse.

Enn så lenge er du eiendomsfullmektig, hvordan er løpet fram til helt ferdig utdannelse? 

– Vi er flere fullmektiger i DNB Eiendom, og det er en fin plass å være siden det satses spesielt på å bygge opp unge og ferske meglere.

Allerede første uka jeg var i jobb ble jeg sendt på kurs i Oslo, og vi blir fulgt opp med kursing gjennom hele fullmektigtida. Så er også de erfarne kollegaene veldig hjelpsomme.

Hva er ditt beste tips til andre som står på terskelen til å velge yrke, og som kanskje drømmer om en spennende karriere? 

– Det er nok lurt å ikke forhaste seg, og heller bruke tid på å finne ut hva man virkelig brenner for og passer til.

Det er gjerne lettere å finne ut når man har fått litt mer erfaring. Men når man først har bestemt seg – og hvis man ønsker å komme opp og fram, gjelder det å være modig og finne sine styrker.

Livet blir ofte til det man gjør det til, og skal det gå den veien man ønsker, må man våge. Det nytter ikke å sitte og vente på at noe skal skje. Reis deg opp og gjør noe med det – og by på deg selv. 

Du er fortsatt ung, og er kvinne med innvandrerbakgrunn. Har det vært situasjoner i jobben hvor din bakgrunn enten har vært en fordel eller ulempe? 

– Jeg er født i Iran og bodde der de første to årene. Deretter flyttet vi til Tyrkia, og da jeg var 6 år kom jeg til Norge sammen med min bror og våre foreldre.

Derfor snakker jeg persisk og tyrkisk i tillegg til norsk og engelsk, og det er en stor fordel. Selv om jeg bare har vært i jobben siden i høst, er det i alle fall tre ganger hvor jeg har slått om til kundens morsmål, og det blir tatt veldig godt imot.

Så i jobbsammenheng har jeg bare gode erfaringer med bakgrunnen min. Men jeg husker en gang det tydeligvis kom overraskende på en kunde at jeg var kvinne, han forventet en mann, men vi fikk god dialog når vi bare fikk snakket litt sammen.

Selv om du er fersk i jobben, er det kanskje allerede noen opplevelser som har gjort ekstra sterkt inntrykk på deg?

– Ja, og det er de situasjonene der kundene har det tøft, kanskje fordi de har mistet en av sine kjære eller at det er andre sårbare grunner til et salg. Da kan jeg gjerne kjenne på noen av de samme følelsene som dem.

Jeg har grått sammen med kunder, for å si det sånn. Men det er kanskje spesielt en episode som har brent seg fast.

Det var en kunde som måtte selge av økonomiske årsaker, men etter å ha fått verdivurderingen så kom hun likevel til enighet med banken.

Jeg fikk jo ingen jobb siden hun ikke trengte å selge huset, men hun var så lettet og glad over at det ordnet seg, at det ble en fantastisk fin opplevelse for meg også.

Publisert: