Ria Formosa - Europas svar på Karibia

Ta turen til naturparken Ria Formosas øyrike. Du kommer ikke til å angre.

ARMONA: Foruten lange sandstrender, noen kiosker, restauranter og kafeer finnes det lite på den lille øya Armona. Den nydelige lille øya ligger 15 minutters båttur unna den travle markedsbyen Olhão.
  • Camilla Flaatten
    Camilla Flaatten
    Reisejournalist i Aftenposten og Schibsted. Jeg skriver om stort og smått innenfor reisefeltet, og reiser når jeg kan. Tips meg gjerne.
Publisert: Publisert:

Følg naturparken Ria Formosa østover mot den spanske grensen. Strendene og øyene på denne siden av Algarvekysten er ikke så kjent eller like mye besøkt som badebyene vest for Faro.

Særlig er det noen øyer hvor du kan finne fred og ro ute i havgapet. Den lille øya Armona er en slik øy – med sine bitte små, fargerike hus ligger den innbydende bare en kort båttur fra fastlandet.

Skuldrene senker seg med en gang du setter føttene på bryggekanten. Tempoet er et helt annet her ute enn inne i den travle havnebyen Olhão. Men det er i havnebyen du må starte ferden ut til øyene som sammenlignes med Karibia.

Start dagen på marked

– Smak på denne.

Den eldre mannen bak en av de mange diskene inne i den enorme markedshallen i Olhão deler villig ut brente mandler.

Han selger også den sterke sausen piri-piri på små krukker. Den røde sausen er noe av det portugiserne liker å krydre maten sin med. Den er hot, så test før du smører den over maten.

Søte, små poser i hamp er fylt med salt. Saltet hentes opp fra havbunnen i Ria Formosa og selges under navnet «Sel de Tavira».

Saltet er raffinert med en annen kjemisk sammensetning enn vanlig salt – det gir rettene som er smaksatt med saltet en litt annen smak. En pose kjøpes på markedet sammen med sausen.

LOKALT MARKED: Det store lørdagsmarkedet trekker lokalbefolkningen til havnen for å sikre seg godbiter til helgemiddagen.

Inn i neste hall er frukt, grønt og andre lokale herligheter fra Algarve forduftet – her er det fisk som gjelder.

Fisk og skalldyr, blekksprut, skjell i alle mulige varianter (pass opp, noen av dem «spruter» vann mens de ligger og venter på å bli kjøpt og fortært). Ta med litt grønnsaker, frukt og snacks også, er piknikkurven klar for øylivet.

Du må jobbe litt for å komme til de fineste strendene i Portugal. Men det er verdt det: De fem fineste strendene langs Algarvekysten

Skalldyrelskeres paradis

For det er ut til øyene ferden går. Rett ved markedshallen ligger båthavnen, der sightseeingbåter eller ferger venter på lokale og turister som vil ut mot havet.

De fleste turistene flyr inn til Faro og reiser direkte vestover til de mest kjente byene som Albuferia, Portimão eller Lagos. Færre velger østsiden av Algarve.

Naturparken Ria Formosa med sine laguner, sandøyer og yrende fugleliv strekker seg fra Faro og vestover.

NAM: Cataplana er en spesialitet langs Algarvekysten. Retten består av fisk og skalldyr som stues sammen med grønnsaker i en stor gryte. Stikk innom en av restaurantene ved markedet, her er fisken og skalldyrene sprell ferske.

Noen av øyene tilknyttet naturparken er blant Portugals mest øde.

På vei ut en lørdag formiddag tar båten oss forbi Algarves største havn – her ligger trålerne på rekke og rad. Tunfisk, muslinger, reker, østers, fisk og andre godbiter fra havet fiskes av både internasjonale og lokale fiskere. 80 prosent av portugisiske muslinger plukkes her.

Særlig skalldyrene er noe av det beste du får i Europa. Grillede, sterkt krydret, «au natural» ... Du finner garantert noe du liker.

Prøv også cataplana, en av de mest tradisjonelle skalldyrrettene langs kysten. Den serveres som en stuing i en gryte sammen med grønnsaker. Snadder!

Ja, vi elsker øylivet: Fem vakre øyer i Middelhavet du kanskje ikke har hørt om

Det gode øy-livet

På vei ut til øyene forteller kaptein Tiago Ventura små historier om havnebyen og Ria Formosa. Det blåser hvitt. Og er det en ting en må være klar over, det blåser godt langs hele kysten.

Sånn er det når en skal nyte livet i langs spissen av Europa. Men inne i lagunene skjermes noen strender her og der, så heldigvis er det mulig å bade og slappe der uten for mye vind. For surfere, brettseilere og kitere er kysten perfekt for hobbyen.

Armona går dessuten under radaren for de aller fleste turister – mesteparten er her på dagstur. Men vel ute på øya står det gjestehus, bed and breakfast eller små hytter til utleie.

De er lave, malt i friske sommerfarger, gult og blått. Fine hager omkranser inngangspartiene. Det bor til og med kameleoner på øya, dyrene er mestere i forkledning så det er ikke enkelt å oppdage dem.

Hva er så herlig med disse øyene? De er utilgjengelig deler av året. Den ene store øya rett utenfor Olhão er bebodd av fiskere, men den andre er kun åpen på sommeren.

Utenom Ilha Tavira, som har teltmuligheter, er det ikke lov å bo på øyene. Bare det er en fristende tanke i seg selv. Ubebodd, fjernt fra alt, så du kan koble helt av (men slapp av – de har 4G og trådløst nett her ute også).

Drømmer du om noe «uoppdaget»? Er dette en av Europas best bevarte reisehemmeligheter?

PÅ STRANDEN: Når det er lavvann skal det mulig å ta beina fatt over til sandøya Cacela Velha, fra Fábrica helt øst i Ria Formosa.

Fem (nesten) øde øyer

De fem øyene Deserta, Aromona, Cabanas, Culatra og Ilha de Tavira, hvor førstnevnte er det sørligste punktet i Portugal, er en del av Ria Formosa.

Et virvar av kanaler og viker strekker seg fra Faro via øyene og lagunene mot den spanske kysten i vest.

Strendene på øyene strekker seg i flere kilometer. Flere av dem er populære for naturister. Ilha de Deserta («Den øde øya» på norsk) er et yndet sted for dem som liker å sole seg nakne i sanddynene.

Det er nok av boltreplass, så ikke bli fortvilet om du fremdeles foretrekker å sole deg med bikini eller i shorts.

Og du? Ikke gjør dette da: - Aldri, aldri, aldri ta med rumpetaske

Deserta ligger i havgapet utenfor Faro og båtturen utover en tidlig formiddag er avslappende. Reiser du med første båt, er du sikret å få øya mer eller mindre for deg selv en stakket stund.

Det leies ut solsenger, badevakter er på plass og den solcelledrevne restauranten, den eneste på øya, serverer deilig sjømat og god kaffe og søtt til den.

Vi besøkte den øde øya Algarve: Finn roen og nyt strandlivet på en av de fineste øyene i Portugal

To halvøyer er også en del av naturparken – Ancão og Cacela. Sistnevnte er helt klart verdt en tur, her ligger noen av de minst besøkte, men absolutt vakreste langs den lange kysten.

Sandøyen Cacela Velha ligger rett øst for Cabanas og i tilknytning til landsbyen med samme navn. Du kommer ut med en lokal fergemann i en liten båt, eller du kan gå over når det er lavvann.

Sanden på øya er helt hvit og finkornet, og du finne le og nyte solen innimellom sanddynene.

Sjekk denne listen: Er dette de 10 beste øyene i Europa?

Fakta om Ria Formosa

Ria Formosa fikk naturparkstatus i 1987 og er klassifisert som et av Portugal syv naturlige undere. Den strekker seg over 18.000 hektar fra kysten utenfor Faro og østover til Cabanas.

De fem øyene:

Cabanas: Ligger syv kilometer øst for Tavira. Navnet stammer fra hyttene (eller cabanas) som ble satt opp her på 1800-tallet for tunfiskernes utstyr. Du kan ta en båttaxi eller svømme over til stranden Ilha de Cabanas.
Ilha de Tavira: Den mest utbygde og livlige av øyene – med massevis av restauranter, barer og aktiviteter på stranden. Du kan gå en tur rundt på øya og se på dyre- og planteliv, og velge om du vil ta en dukkert i lagunen innenfor eller i Atlanterhavet på utsiden. Det er mulig å campe her ute.

Armona: Øya er kun åpen på sommertid og du kan overnatte på bed and breakfast, leie hytte eller hus. Det er ikke minibank på øya, så husk på å ha med kontanter. Armona har over seks kilometer lange sandstrender, og en god og avslappet stemning preger hele øya.

Ilha Deserta: Det bor ingen på den øde øya lengst ute i havgapet. Ta ferge ut fra Faro. Yndet sted for naturister og for dagsturister som vil ha stranden mer eller mindre for seg selv. Det ligger en restaurant på øya.

Culatra: To små tettsteder, Farol og Culatra, ligger på øya sør for Olhão og Faro. Øya har 800 faste beboere, hovedsakelig fiskere, året rundt, men har også mye dagsturister til strendene. Fyrtårnet Santa Maria ligger her.

De to halvøyene:

Ancão: Ligger lengst vest i Ria Formosa og beskytter lagunen mot Atlanterhavet.

Cacela: Den lille landsbyen Cacela Velha er verdt et besøk – med sine kritthvite og blå hus og kirke hvor du kan se utover strendene Cacela Velha og Manta Rota.

Kilder: VisitPortugal, Canbanasuncovered, The Guardian, Lonely Planet og Wikipedia.

Reisehemmeligheten «alle» vet om - men få besøker
Publisert: