Kokkens nostalgiske jul

Kokk og konditor Inge Andas lille nostalgiske hus i Gamle Stavanger utgjør den perfekte rammen for god gammeldags julestemning.

Været bidrar ikke akkurat med julestemning. Det er mildt, vått og vindfullt, slik det ofte er på denne tiden av året – på denne kanten av landet. Men allerede på steintrappen foran den vakre blåmalte inngangsdøren i Øvre Strandgate kommer julestemningen sigende. Ikke bare i form av lys og girlander, men også i form av en deilig duft av nystekte julekaker. Mannen som åpner, har på kjøkkenforkle med julenissemotiv og mel oppetter armene.

Skeiv og sjarmerende

– Kom inn, jeg er i full sving med å bake kakeføtter, smiler han og ønsker varmt velkommen.

– Kakeføtter?

– Ja, det er min versjon av kakemenn. Jeg kjøpte formen i USA en gang i min ungdom, siden har det blitt en tradisjon. Ingen jul uten kakeføtter, sier han og viser vei inn i en stue som oser av julestemning. Treet er pyntet og bordet er dekket til fest.

Omgivelsene er det ingenting å si på. Gamle Stavanger, eller Straen som området også kalles, er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. Inges hus er fra 1839. Det er skeivt og sjarmerende, akkurat som huseieren selv. Lavt under taket er det også. Inge er 187 på sokkelesten og må bøye nakken når han skal gå inn på kjøkkenet.

– Det kjekkeste med julen er forberedelsene, sier han og går med kyndige hender løs på en kakedeig.

Les hele saken med abonnement