Hevder disse lekene sladrer på barnet ditt

Forbrukerrådet mener Cayla og i-Que bryter flere norske lover. – Barn må ikke brukes som testkaniner for dårlig og uferdig teknologi.

SVIKTER: My Friend Cayla som ble kåret til årets leke i Norge 2014 og i-Que svikter stygt når det kommer til å ivareta sikkerhet, person- og forbrukervern, viser Forbrukerrådets gjennomgang av internettilkoblede leker.
 • Geir Amundsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Forbrukerrådet har gjennomgått brukervilkårene og gjennomført en teknisk test av tre internettilkoblede leker, og konkluderer med at det er det svært mye som bør tas tak i før lekene kobles til nettet.

Blant annet pekes det på at sikkerheten er dårlig, og at hvem som helst kan ta kontroll over lekene med enkle grep.

Uten noen form for fysisk kontakt, kan man enkelt via mobiltelefon kommunisere gjennom dukken og benytte den til å avlytte det som blir sagt.

Forbrukerrådet har også funnet ut at lekene sladrer på barnet ditt.

Samtalen mellom barnet og dukken blir angivelig sendt direkte til selskapet Nuance i USA, som spesialiserer seg på stemmegjenkjenning. Selskapet tar seg ifølge Forbrukerrådet retten til å dele informasjonen med tredjeparter og benytte stemmedata i en rekke sammenhenger.

Giftekspert: Kvitt deg med nesten alle lekene på dette barnerommet

– Ulovlige brukervilkår

Forbrukerrådet er heller ikke veldig imponert over brukervilkårene, og peker på at man før dukken tas i bruk, må si ja til at vilkårene kan endres uten at du får beskjed.

I brukervilkårene heter det dessuten at personlig data kan bli brukt til målrettet reklame, og at informasjonen kan bli delt med ukjente tredjeparter.

Det klages også på skjult markedsføring. Ifølge Forbrukerrådet inneholder lekene forhåndsprogrammerte fraser, hvor utvalgte varer og
tjenester blir omtalt i positive vendinger.

Som et eksempel på dette, vises det til at Cayla forteller hvor glad hun er i ulike Disney-filmer, samtidig som produsenten har kommersielle bindinger til Disney.

Les også

Disse deodorantene bør du styre unna

Klages inn

På bakgrunn av testresultatene har Forbrukerrådet valgt å klage inn produsenten til Datatilsynet og Forbrukerombudet for brudd på personopplysningsloven og markedsføringsloven.

Det blir også sendt en bekymringsmelding til Direktoratet for
samfunnssikkerhet og beredskap for manglende sikkerhet.

ANSVAR: – Stadig flere produkter kobles til nettet, noe som opplagt gir mange nye muligheter. Samtidig må produsenter og tjenesteleverandører ta høyde for sikkerhets- og personvernsrisikoen som følger med når man beveger seg inn i det digitale, sier Randi Flesland.

– Produkter og tjenester rettet mot barn skal selvfølgelig ivareta sikkerhet og personvern. Butikkene har et opplagt ansvar med å se at dette er på plass før de selger leker som er koblet på internett, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Forbrukerrådet mener hverken leker eller andre produkter bør kobles på internett, før grunnleggende forbrukerbeskyttelse er på plass.

– Vi ber nå både bransje og myndigheter se til at dette kommer på plass, og at barn ikke brukes som testkaniner for dårlig og uferdig
teknologi, sier Flesland.

Hva skiller aktive barn fra barn som er helt hyper? Dette er ADHD, og dette er mytene

– Ingen har klaget

Toptoy som distribuerer og forhandler Cayla og i-Que gjennom Toys’R’Us og BR Leker i Norge, skriver i en kommentar til oss at «sikkerheten til barna som leker med produktene våre har topp prioritet. Derfor bruker vi mye ressurser på å sikre at våre produkter oppfyller eller overgår EU-standarder for leketøysikkerhet.»

Toptoy skriver videre at de har solgt både Cayla og I-Que i Norge, men aldri har mottatt noen klager på at produktene har vært brukt på en måte som har svekket barnas sikkerhet.

– Vi vil naturligvis følge den videre etterforskningen av Cayla og I-Que tett for å lære mer om bekymringene om de to produktene. Videre vil vi innlede en dialog med produsenten for å diskutere om det bør gjøres endringer, sier kommunikasjonsansvarlig i Toptoy Norden, Line C.W. Rasch.

Toptoy understreker også at «begge produktene fungerer som alle andre Bluetooth-høyttaler, noe som betyr at du kan kommunisere med dem gjennom enheter som smarttelefoner og nettbrett.». Toptoy vil ikke si noe om hvor mange av de to produktene som er solgt i Norge.

– Tar personvernforpliktelser på alvor

Nuance som har levert stemmegjenkjennings-teknologien og som ifølge Forbrukerrådet forbeholder seg retten til å dele informasjonen med tredjeparter, skriver i en e-post til oss at de ikke har mottatt en henvendelse fra hverken, Forbrukerrådet, amerikanske FTC eller andre personvernmyndigheter angående denne saken.

– Nuance tar sine personvernforpliktelser på alvor og vil svare på noen offisielle henvendelser vi kan få. Vi kan ikke kommentere på våre kunders vegne med hensyn til innsamling eller bruk av data, herunder spørsmål om hva samtykker de får og fra hvem, skriver kommunikasjonsdirektør i Nuance Europa, Vanessa Richter.

Vi har ikke fått svar på vår henvendelse til den amerikanske Genesis Toys, produsenten av Cayla og i-Que.

Hello Barbie, som også er testet, er foreløpig kun tilgjengelig på det amerikanske markedet.

– Tenk deg om to ganger før du kjøper

Forbrukerrådet har følgende kjøpsråd til de som vurderer å kjøpe slike leker:

 • Tenk deg om to ganger før du kjøper disse lekene. Produktene har flere,
  alvorlige mangler når det kommer til sikkerhet og personvern.
 • Klag til butikken hvis du ønsker å levere lekene tilbake. Vis til manglende
  sikkerhet og personvern. Du har 14 dagers angrerett hvis lekene er kjøpt på nett.
 • Husk å skru av leken når den ikke er i bruk. Dette gir deg kontroll over hvem som er tilkoblet dukken. Vær oppmerksom på at dette ikke løser utfordringene med manglende personvern.

Over 20 forbrukerorganisasjoner i Europa og USA deltar i Forbrukerrådets aksjon for tryggere leker, og flere har varslet at de vil sende klager til myndighetene i sine land.

Publisert:
 1. Personvern
 2. Toys R Us
 3. Teknologi
 4. Forbrukerrådet
 5. Markedsføring

Mest lest akkurat nå

 1. Det Atle og kollegene gjør er vel­dig smart, ifølge eks­perten

 2. Etter 12 år i Oslo kom jeg hjem til en region som ikke finnes

 3. Ny siktelse mot den ene mannen som er siktet i drapssaken i Haugesund

 4. 585 nye smittede på Nord-Jæren

 5. Satser på nytt daglig­vare­konsept i Stavanger: – Tror det kommer til å bli veldig populært

 6. – Han er mitt barn, jeg har begrenset tid med ham, og jeg sliter meg heller ut enn å sende ham dit