Venndølen har et motto utenom det vanlige

Jarle Sagedals lengste salg tok 3 ½ år, og han blir kvalm når han tenker på hvor krevende det var å ta utdannelsen i tillegg til full jobb. Men kundene skal vite at de alltid møtes med respekt, det lærte 47-åringen i barnevernet.

Jarle Sagedal jobbet først mange år med salg, og deretter var miljøarbeider i barnevernet i syv år.
  • Kari Byklum
Publisert: Publisert:

Du ble eiendomsmegler først i voksen alder, hvorfor det?

– Jeg jobbet først mange år med salg, og deretter var jeg miljøarbeider i barnevernet i syv år.

Jeg likte begge deler, men det hørtes moro ut med eiendomsmegling. Det er en kombinasjon av salg, omsorg og jus.

Salg og omsorg kjente jeg fra før, men jussen var ny. Det er tre oppgaver som fasinerer og interesserer meg, og som jeg stortrives med.

Men det har vært noen tøffe år, for da jeg begynte i jobben så hadde jeg ikke utdannelsen. Så viste det seg at jeg hadde akkurat litt for lite praksis til å få godkjent utdannelse gjennom overgangsordningen, og dermed tok jeg hele bacheloren på to år, ved siden av full jobb.

-Jeg er glad i mennesker og i denne jobben treffer man dem i alle faser av livet. Noen er unge og skal inn i boligmarkedet, mens andre kanskje må flytte fra et stort hus de ikke lenger håndterer.

Det hørtes krevende ut, hvordan klarte du det?

– Jeg måtte lære meg å bli veldig strukturert, for man har bare de 24 timene som man må få mest ut av.

Det ble lite sosialt i den perioden, for alt dreide seg om å sjonglere tiden mellom jobb, lesing og barna. Når man kommer hjem fra jobb så har man lyst til å gjøre alt annet enn å finne fram matematikkbøker og konsentrere seg om statistikkoppgaver, så jeg satte av faste tider om kvelden og tok over 20 eksamener på 2 år.

Vet du hva? Jeg blir nesten fysisk kvalm når jeg tenker tilbake på det. Men jeg kom igjennom det, og glemmer aldri da jeg tok toget opp til Bø for å ta den siste eksamen. Jeg bestemte meg for å avslutte med stil, og fikk A. Det var et slit, men jeg er stolt over at jeg klarte det.

Du har bred erfaring fra ulike bransjer og fikk en tøff vei til endt utdannelse. Hvordan har det påvirket deg som eiendomsmegler?

– Det har i alle fall lært med å møte alle mennesker med respekt.

Jeg er glad i mennesker og i denne jobben treffer man dem i alle faser av livet. Noen er unge og skal inn i boligmarkedet, mens andre kanskje må flytte fra et stort hus de ikke lenger håndterer.

Eller så kan det være samlivsbrudd, som jeg selv opplevde, og man skal vise respekt og forståelse uansett.

I møter med alle disse menneskene har jeg nok dratt nytte av erfaringen min fra omsorgsarbeid i barnevernet, for det handler om å møte folk der de er.

Du har spesialisert deg på salg av landbrukseiendommer, skiller det seg fra salg av mer tradisjonelle boliger?

– Det er ofte mer krevende fordi det er så mye følelser involvert.

Eiendommene har gjerne gått i arv og det er mange minner knyttet til dem. Det er bare å se på veggene hvor det henger familiebilder mange generasjoner tilbake.

Men det som er litt spesielt, er at selv om mange bruker veldig lang tid på å bestemme seg for å selge, virker det som det nesten ikke kan skje fort nok når de først har tatt avgjørelsen.

En annen ting som er annerledes, er at selgeren gjerne har en mening om hvem som skal overta, og dermed er det ikke alltid den med høyest bud som får tilslaget. Mange vil vite at de selger til noen som skal bo der selv og som vil å ta godt vare på eiendommen.

Mange eiendomsmeglere forteller at det er en krevende jobb med kniving om oppdragene, hvordan opplever du det?

– Jeg har et motto som jeg tok med meg fra barnevernet, og som jeg lever etter: Jeg gir meg aldri!

Jeg kan ikke råde over boligmarkedet og ikke den endelige sluttsummen ved et salg, men jeg kan i alle fall garantere at jeg aldri gir meg, og det tror jeg er et viktig signal til kundene.

Jeg fikk akkurat gjennom et salg som tok 3 ½ år. Sånt er tøft, og som megler så følger man dem jo hele tiden, men jeg holdt i alle fall det jeg lovte om å ikke gi meg.

Publisert:
  1. Abito
  2. Bolig
  3. Eiendom
  4. Eiendomsmeglere
  5. Boligmarkedet

Mest lest

  1. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

  2. Før var strømprisene lavest i Sør-Norge. Så skjedde det noe

  3. Bendi fra Sandnes skal til Bocuse d'Or: – Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det

  4. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager