Denne norske institusjonen feirer 20 år. Men vi er ikke i Norge.

Så hvor i verden er vi?

HELNORSK: I vinter fylte den berømte kafeen og baren Sosialkontoret på Gran Canaria 20 år.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Burgunderfargede plaststoler og bord står under persiennen med navnet «Sosialkontoret – bar – kafé». Morsomt navn, tenker du – hvor kan det ligge? Det kunne vært flere steder i Norge, men den ligger i Playa del Inglés på Gran Canaria.

Det har den gjort i 20 år siden februar i år.

Da Brit Keil overtok kafeen i 1997 fikk hun spørsmål fra nordmenn og skandinaver om alt mellom himmel og jord. Folk ville ha hjelp til alt mulig og hun tenkte: «Men dette er jo ikke et sosialkontor!»

Dermed ble kafeens nye navn født.

Brit Keil eier og driver Sosialkontoret. Hun tok til seg gatehunden Light (2 1/2) som ble funnet halvdød i en eske i fjellene. Nå sjarmerer den søte hunden gjestene og elsker kokken Sven Wick.

Denne formiddagen i begynnelsen av februar er det roligere enn det pleier å være, men underveis i besøket kommer nordmennene til. En av stamgjestene får heiarop når han kommer med armene løftet over hodet. Det er litt «Cheers» over det hele, TV-serien fra 1980-tallet om livet på baren med samme navn.

Sven Wick og Anna Llarena Ivarsson ordner med øltankene i det vi kommer inn.

Det serveres kaffe, øl og en snaps til gjestene. Det skravles om sport, ski og fotball rundt bordene.

– Det var varmen og solen som er den enkle grunnen til at jeg flyttet hit. Jeg kommer fra «snøhølet» Lillehammer, det var ikke så vanskelig å bli vant med sommer hele året, sier Wick.

Brit savnet norsk vinter de første årene. Men etter 38 år på Gran Canaria er det Norge som er ferielandet hennes og ikke omvendt.

FASTBOENDE: Sven Wick (61) fra Lillehammer har bodd 19 år på Gran Canaria og jobbet 17 av dem på kafeen. Han reiser hjem til Norge om sommeren.
FØDT PÅ GRAN CANARIA: Ana Llarena Ivarsson er fra Gran Canaria. Hun snakker spansk og svensk flytende, og forstår godt norsk. En fordel da kundebasen stort sett er skandinaver.

Den norske «lysløypa»

Rundt oss på alle kanter er det norske flagg og kafeer eller barer med norskklingende navn.

Naboen – riktignok drevet av spanjoler - har norske kanaler som NRK og TV 2. Rett ved siden av Sosialkontoret ligger Trollstua, en stor bar og restaurant med livemusikk om kvelden. Hurtigruta Bar ligger litt lenger nede i gaten.

LYSLØYPA: Det er så mange nordmenn i Playa del Inglés at området har fått sitt eget navn: «Lysløypa». Trollstua inngår som en av flere steder.

– En trygg havn

Norske, danske, svenske, tyske, islandske og britiske flagg vaier i vinden rundt barene. Alle nasjonaliteter er velkommen, men hovedvekten av gjestene på de norske stampubene er, ja, norske.

– Jeg synes det har vært ekstra travelt denne vinteren, men er usikker på hvorfor. Mulig det er fordi Egypt har falt bort som reisemål for mange, sier Wick.

Ferske tall viser at 328.000 nordmenn reiste til Gran Canaria i fjor, det gjør oss til den fjerde største gruppen bak tyskere, briter og svensker.

Flere av stedene har stamgjester som har vært her i flere tiår på rad.

Hvorfor reiser vi tilbake til de samme stedene hele tiden? Reiseekspert og redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, tror det er flere grunner til det.

– Men det er noe som går igjen. Nordmennene som er på Gran Canaria over lengre tid, slik mange er på vinteren, kan nok synes det er både trygt og hyggelig med steder hvor en kan treffes å snakke norsk. Mange er ikke så gode hverken i spansk eller engelsk, så den type steder blir en trygg havn for nordmenn på reisen, sier Baardseth.

HOS NABOEN: Du kan se norsk TV og spise norsk mat på restauranten Naboen.
BAR OG KAFÉ: Norske skilt, flagg og et trillebår malt i rødt, hvitt og blått ønsker gjestene velkommen til Bakkekroa i Playa del Inglés.

– Rutinen er viktig

Dessuten er rutinen er viktig del av hverdagen.

– Det er en god del som reiser alene og da er det hyggelig å møtes og slå av en prat med noen på kafébordet ved siden av. Rutinen har mye å si for oss og det sosiale behovet er fylt den dagen.

Maten kan også være en annen årsak.

– Mange blir utvilsomt lei av spansk mat, og de har ikke mulighet til å lage kjøttkaker og kålstuing i leilighetene sine, men det får de kjøpt på disse restaurantene, påpeker Baardseth.

På menyen hos Sosialkontoret står det norsk mat og søte desserter. Vaffeloppskriften er malt på veggen. En rød julestjerne lever i beste velgående i det ene hjørnet, over én måned etter julen forlengst er ringt inn.

– Vi har dagens rett. Fleskepannekaker, svineknoke, flesk og duppe, kjøttkaker med «fjertestuing», eller hva, ler Sven og dulter borti en stamgjestene.

LANG STRAND: Playa del Inglés er synonymt med strandliv, fest og moro for svært mange av de europeiske gjestene.
Publisert: