Heart attack grill: Hvis du veier over 160 kilo spiser du gratis på denne restauranten

Noen kaller det forkastelig. Andre kaller det et levende symbol på amerikansk valgfrihet.Velkommen til Heart Attack Grill – verdens mest usunne restaurant.

PÅKJENNING: Selv om ingen foreløpig har mistet livet i selve restauranten, har flere gjester blitt kjørt vekk på båre. Det er ingen tvil om at et måltid her er en kraftig påkjenning for kroppen.
  • Axel Munthe-Kaas Hærland
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Uansett hva du mener om «Doktor» Jon Basso – grunnlegger, daglig leder og talsmann for Heart Attack Grill i Las Vegas — er det liten tvil om at han har forstått kjerneverdien i effektiv markedføring.

— Jeg håper hver dag at noen skal kollapse i restauranten min, sier han med et urovekkende smil. - For oss betyr det verdensomspennende presse. For dem, om de overlever, blir det en lærepenge de sent vil glemme.

Det er uttalelser lik dette som har satt Basso og restauranten hans på kartet.

Journalister fra hele verden har sett «Dr. Død» i hvitøyet og spurt: - Har du noen skam? - Føler du noe ansvar? Svaret, i samtlige tilfeller, har vært et klart og umiddelbart nei.

— Dør en pasient her i dag serverer vi fulle bord i morgen, sier han.

Fire dagers kalorier i én burger

Pasienter er et annet ord for kunder ved Heart Attack Grill, og flere har forlatt åstedet på båre i løpet av restaurantens ti år lange historie.

Menyen er nemlig en eneste lang hyllest til åreforkalkning, og inkluderer den beryktede «Quadruple Bypass» burgeren, som med sine 9982 kalorier (tilsvarende rundt fire anbefalte dagsmengder for et voksent menneske) kvalifiserte for Guinness Rekordbok i 2012. — Som lege, sier Jon (som egentlig ikke innehar noen medisinske kvalifikasjoner overhodet),- anbefaler jeg alle pasienter en firedobbel av to grunner. Den første er de mange helsefordelene. Den andre er privilegiet av å kunne skryte av det i etterkant. Amerikanere liker sånt!

De som fullfører monsteret får ikke bare skryt og applaus fra gjester og ansatte, men også æren av å bli trillet ut av restauranten i en spesial-forsterket rullestol.

De som kaster inn håndkle får ris på rumpa av en av restaurantens lettkledde servitører.51 år gamle Andrè Robinson er en av to i dag som står distansen og fullfører måltidet.

— Jeg kontaktet datteren min før jeg kom, sier Robinson.

— Hun truet med å fly fra Chicago for å stoppe meg.

Flyselskapets kunder raser:

Les også

Har du mottatt dette kravet fra Norwegian?

EGNE OVNER: På kjøkkenet står egne ovner for steking av bacon. Det gjelder å ha rikelig for hånd når burgerne inneholder opptil 20 stykker.

Andrè lener seg tilfreds tilbake i stolen, kveler en rap og klapper seg på magen.

Til tross for påkjenningen, ser han overraskende frisk ut.

— Du må huske at jeg trener styrke og kondisjon nesten daglig, sier han.

— Jeg vil virkelig ikke tenke på hva et måltid som dette vil gjøre med deg om du ikke er i solid fysisk form.

Fått med deg disse bildene?

Les også

Disse Instagram-bildene har tatt helt av

TILBUD: Veier du over 160 kilo spiser du gratis på Heart Attack Grill, ikke bare én gang men så ofte du makter.

Belønnet fedmeSolid fysisk form er derimot ikke en forutsetning for å spise her. Tvert imot.

For kanskje mest oppsiktsvekkende av de mange knepene Heart Attack Grill benytter for å lokke til seg kundene (ved siden av jevnlige fettsugingslotterier) er løftet som står stavet over inngangspartiet i fem meter høye bokstaver.

9982 KALORIER: Hamburgerne på Heart-Attack Grill er de mest kaloripakkede i verden. Den firedoble Bypass-burgeren alene inneholder 9982 kalorier, eller rundt fire anbefalte dagsmengder for et voksent menneske.

Veier du over 160 kilo, spiser du nemlig gratis her.— Ikke bare én gang, sier Jon entusiastisk.

— Hver eneste dag!

Når min egen burger serveres, angrer jeg først på å ha nøyet meg med den minste på menyen. Ja da: Single Bypass er stor, ingen tvil om det — som tre normale hamburgere samlet mellom to, gigantiske brød - men den kommer ikke i nærheten av restaurantens mer ekstreme alternativer.Etter første bit derimot, erstattes skuffelsen med dyp lettelse. Det er nemlig ikke bare størrelsen som teller i Heart Attack Grills burgere. Hver eneste del av måltidet er designet for å tilføye så mange kalorier til kroppen som mulig.

MINSTE: Selv den minste av Heart Attack Grills burgere er en utfordring, med nok kalorier til å dekke dagsbehovet for et voksent menneske.

Fra fem baconstykker per burgerstørrelse, til «Flatliner»-chipsen (frityrstekt i hundre prosent grisefett), til vaniljeshaken ved siden av (lagd på ren, smørbasert fløte).Når måltidet er over, og bare fire, småslappe chips gjenværer på tallerkenen, klapper John meg på skulderen og gir en jovial tommel opp.

— Smak verdt å dø for, sier han.

Og når du først er i Las Vegas - dette må du se!

Les også

Her drar Las Vegas-skiltene for å dø

Farlig fedmeMed restaurantens berømte slagord i hodet, sender jeg noen tanker til restaurantens tidligere talsmenn og pr-figurer, Blair River og John Allermann.

Begge er nå døde av sykdommer relatert til ekstrem overvekt.

— Forhåpentligvis vil konseptet mitt tjene som en kraftig påminnelse for hvor farlig fedme kan være, sier John.

MANIPULERT: I restauranten er det strødd med slagord og kulturreferanser, blant annet med eier John Basso fotomanipulert inn i plakaten for krigsfilmen Apokalypse Nå.

Mange har prøvd å sette stopper for galskapen. Ingen har lykkes.— Jo svartere jeg kan male dette konseptet jo bedre. Om liv må gå tapt for å få ut budskapet – so be it, sier han.

- Og hva er budskapet?

— At vi som et fritt, amerikansk folk burde ha retten til å spise oss til døde om vi vil!

Skal du til USA i sommer? Sjekk disse sakene:

Publisert: